«ΦΩΤΙΑ» ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΕΙΣΕ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ – Η ΤΟΥΡΚΙΑ «ΠΑΙΖΕΙ» ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! «ΘΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ» ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ;» – ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ «ΣΕΙΣΜΟ»







Προσωπική επιτυχία του Ρ.ΤΕρντογάν είναι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ να διατάξει την εκκένωση της Συρίας από τις αμερικανικές δυνάμεις και ουσιαστικά παραδίδοντάς του την περιοχή για να επιχειρεί ανενόχλητος .



Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ αφήνουν οριστικά τους Κούρδους στην τύχη τους και δεν πρόκειται να ξανακούσουμε για κουρδικό κράτος για πολλές δεκαετίες.

Οι Κούρδοι είναι πολύ απογοητευμένοι και «βράζουν» με τους Αμερικανούς, αλλά μάλλον συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν φίλους πουθενά διότι ο καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του και πως θα εξυπηρετηθούν.
Αυτό το μάθημα θα πρέπει να το κατανοήσουμε και στην Ελλάδα όπου πολλοί πιστεύουν πως οι ΗΠΑ ευνοούν την Ελλάδα και θα την βοηθήσουν σε μια ελληνοτουρκική κρίση. Ούτε για αστείο… το μόνο που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι να ξεκινήσουν οι δουλειές με τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου, ποιος θα τα κατέχει δεν τους ενδιαφέρει και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία έγινε στις 14 Δεκεμβρίου.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας είχαν τότε δηλώσει ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συνεργασθούν κατά αποτελεσματικότερο τρόπο στην Συρία».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τις τουρκικές απειλές για νέα επίθεση στην Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η μεν Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η δε Ουάσινγκτον σύμμαχο στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας ο Τραμπ ρώτησε τον Ερντογάν: «Θα καθαρίσετε εσείς ό,τι μένει από το Ισλαμικό Κράτος, εάν αποσυρθούμε εμείς;».

Και σε αυτό ο Ερντογάν απάντησε: «Θα το κάνουμε». Στην συνέχεια, ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία εξόντωσε 4.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατά την διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη το 2016.

Μετά το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος παρακολουθούσε την τηλεφωνική επικοινωνία, «να αρχίσει τη δουλειά» της αποχώρησης, σύμφωνα με την Hurriyet.

Τρεις ημέρες μετά το τηλεφώνημα, στις 17 Δεκεμβρίου, ο Μπόλτον τηλεφώνησε στον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν για να τον πληροφορήσει ότι διεξάγονται οι προετοιμασίες.

Περί τους 2.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην βόρεια Συρία, κυρίως μονάδες των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκπαιδεύουν τις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Με την κίνηση αυτή ο Τραμπ επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δηλαδή στο να είναι προνομιακές. Το καταλαβαίνουν αυτό στην Αθήνα; Και το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να έχει προνομιακές σχέσεις και με τις 2 υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία.

Τι δείχνει αυτό; Ότι όλοι θεωρούν την Τουρκία αναντικατάστατη.

Πάντως η απόφαση Τραμπ ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Κανείς δεν γνωρίζει τι ανταλλάγματα δίνει η Τουρκία στις ΗΠΑ αλλά εάν αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή είναι «one way ticket ride».

Δεν μπορούν να ξαναεπιστρέψουν διότι το κενό τους θα έχει αναπληρωθεί από αυτούς που διεκδικούν μερίδιο στην περιοχή δηλαδή από Ρώσους, Τούρκους, Σύρους.

Η θέση των Κούρδων θα καταστεί επισφαλής με τον Ερντογάν να έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του