Αποκάλυψη - βόμβα: Οι υπόγειες διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ με καταδικασμένους επιχειρηματίες





Ποιοι και πώς επαναφέρουν – στα Μέσα Ενημέρωσης - από την πίσω πόρτα τον αρχιτέκτονα του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – Με ποιους μιλάει από την κυβέρνηση, ποιους καναλάρχες θέλει να χρηματοδοτήσει ο παρολίγον «νέος Κοσκωτάς»
Η περίπτωσή του χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Η τακτική του, παρόμοια με αυτή του Κοσκωτά: «ζάλιζε» το χρήμα και αγόραζε τα πάντα, ότι κινιόταν. Μόνο που το μέγεθος της οικονομικής απάτης του Γιώργου Κοσκωτά, σε απόλυτους αριθμούςήταν «πταίσμα» μπροστά στα δισεκατομμύρια που «τζόγαρε» ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.


Ο περίφημος Λούα Λούα όπως τον αποκαλούσε το οικονομικό status quo, επιχειρεί – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr - να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ως αφανής χρηματοδότης διαφόρων μέσων ενημέρωσης και φαίνεται μάλιστα να συνομιλεί τόσο με πολιτικά στελέχη, όσο και με «αλεξιπτωτιστές» καναλάρχες και εκδότες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όταν συζητούν για τις τηλεοπτικές άδειες και όσους θα συμμετάσχουν στη σχετική συχνά αναφέρεται και το όνομα ενός πασίγνωστου επιχειρηματία ο οποίος όμως έχει, τα τελευταία χρόνια ανοιχτούς λογαριασμούς -σε βαθμό κακουργήματος- με τη Δικαιοσύνη.

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δεν το βάζει κάτω. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr έχει αποκαταστήσει ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας με την κυβερνητική ηγεσία και συζητά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και αυτός, προφανώς αυτή τη στιγμή υπό κάλυψη, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, όπως αποδείχθηκε και από μια τροπολογία που προτάθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε νύχτα στη Βουλή, ενδιαφέρεται και για όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει από την πρώην αυτοκρατορία του, όμως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Νέα Καρβάλη. Ασχέτως αν επισήμως ανήκουν στην πρώην συζυγό του Κατερίνα η οποία ζει πλέον στην Εκάλη μαζί με τα παιδιά τους.

Από την πρώτη στιγμή της τρομακτικής ανόδου του ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνδύασε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με το τρίπτυχο: Δύναμη, γνωριμίες, λαϊκή αποδοχή.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως αποδείχθηκε εκ των υστέρων με βάση τα κατηγορητήρια που τον βαρύνουν το τρίπτυχο αυτό ήταν καθοριστικό καθώς ένα μεγάλο μέρος από τις «μπίζνες» του βασιζόταν σε χρήματα άλλων και ειδικότερα των τραπεζών.

Η εμπλοκή του στα ΜΜΕ είτε απευθείας είτε κυρίως μέσω του καταζητούμενου από την Interpol συνεργάτη του, Πέτρου Κυριακίδη, ήταν καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκη η «χάρτινη» αυτοκρατορία του Λαυρευντιάδη.

Έχοντας αγοράσει μετοχές σε ισχυρά μέσα όπως ο Πήγασος και ο ΣΚΑΪ, έχοντας απαλλάξει στο παρελθόν πολύ γνωστούς επιχειρηματίες από ζημιογόνους τίτλους εκδόσεων (για παράδειγμα, περιοδικό Free, Athens News, Espresso και Ισοτιμία), ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έφτιαξε ένα πανίσχυρο δίχτυ προστασίας για το πρόσωπό του και τις επιχειρηματικές του ενασχολήσεις.

Παράλληλα, πύκνωσε τις φιλανθρωπικές του δράσεις σε εκδηλώσεις φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδας και θέλησε να αποκτήσει και τη δύναμη μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Παζάρεψε με τον Σωκράτη Κόκκαλη την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τελικά πήρε το μισό από την εταιρεία που διαχειρίζεται το Γ. Καραϊσκάκης -αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατάσχεση-, ένα μικρό ποσοστό στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και ένα τηλεοπτικό σταθμό που ήθελε πλέον να ξεφορτωθεί ο πρώην ηγετης του Ολυμπιακού.



Όλη αυτή η εποχή ήταν και η καλύτερη στη ζωή του επιχειρηματία. Κι όμως τα πρόβλήματα δεν άργησαν όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται με τη μορφή χιονοστιβάδας τα ανοιχτά μέτωπα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Παρά το ότι προσπάθησε λυσσαλέα τελικά δεν κατάφερε να γλυτώσει την προφυλάκισή του στον Κορυδαλλό, από τον οποίο βγήκε με βαρύτατους περιοριστικούς όρους: 500.000 ευρώ, παρουσία 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, παράδοση διαβατηρίου και ταυτότητας, απαγόρευση απομάκρυνσης από την Αττική.



Τα χρόνια περνάνε γρήγορα. Συμπληρώνονται ήδη δύο χρόνια από την αποφυλάκισή του, σε αναμονή των δικών που στο μεταξύ πληθαίνουν καθώς προστίθενται και νέα αυτοτελή αδικήματα στο βασικό και πλέον γνωστό από την κατάχρηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank που αγόρασε για το σκοπό αυτό.

Παρά το γεγονός ότι ο υπόδικος πρώην... αυτοκράτορας της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, έχει αλλάξει τρόπο ζωής και συνήθειες, το χούι φαίνεται πως δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει.

Θεωρητικά έχει χάσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Μετρητά εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν στη βίλα του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, όλοι οι γνωστοί του λογαριασμοί έχουν δεσμευθεί καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν σε ζημίες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Επισήμως, η κατάχρηση των χρημάτων της Proton Bank φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.



Κι όμως, φαίνεται ότι αφενός δεν τα έχει χάσει όλα και αφετέρου δεν το βάζει κάτω.

«Σχεδιάζει αρχικά την επιβίωση και γιατί όχι την επιστροφή του», επισημαίνουν στο newsbomb.gr άνθρωποι που είναι σε γνώση των κινήσεών του.

Βασικό του μέλημα είναι η αντιμετώπιση των δικαστικών του εμπλοκών που δεν είναι και λίγες: Δύο υποθέσεις (Proton Bank και ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη) περιμένουν να δικαστούν και μια τρίτη είναι στο στάδιο της απαγγελίας κατηγορίας (πώληση και επαναγορά της εταιρείας Νεοχημική από την εταιρεία Carlyle με δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από 7 τράπεζες).

Αμέσως μετά όμως, ίσως και παράλληλα μέσα στο μυαλό του στριφογυρίζει η ιδέα της επιστροφής στο μιντιακό προσκήνιο. Παρά το γεγονός ότι τα δεκάδες μέσα που άμεσα ή έμμεσα επηρέαζε δεν τον έσωσαν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εμφανίζεται αμετανόητος και θέλει να επιστρέψει στο... παιχνίδι.

Πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες κινείται μεθοδικά προσπαθώντας να προσεγγίσει ανθρώπους – μέσω «αχυρανθρώπων» στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποκτήσει υπόσταση στον χώρο. Συμπαραστάτης του γνωστό κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης με το οποίο διατηρούν φιλικές σχέσεις από το παρελθόν. Μεταφέρει, ως χάρη τις απόψεις του Λαυρεντιάδη στο κυβερνητικό επιτελείο που πάντως ακούει και καταγράφει και συμπεριλαμβάνει το όνομα του Λαυρεντιάδη στο σκηνικό φυσικά όχι στον κεντρικό πυρήνα του.



Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να αξιολογηθεί για τις σχέσεις κυβέρνησης – Λαυρεντιάδη η σχετικά πρόσφατη φωτογραφική τροπολογία που ψήφισε η Βουλή.

Την κατέθεσαν νύχτα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα (Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη και Γ. Παπαφιλίππου) και ήταν ρουσφέτι πολλών εκατομμυρίων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εταιρεία ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έστω και αν τυπικά μέτοχος.

Με αυτή, λοιπόν, απαλλάσσονται (και μάλιστα με αναδρομική χρήση από 1.1.2016) από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, μη περιλαμβανομένης όμως της παραγωγής προϊόντων ενέργειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να περάσει την συγκεκριμένη τροπολογία που ευνοεί τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τον Ιούνιο του 2015 μέσω του μίνι φορολογικού Νομοσχεδίου.

Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η διάταξη (και τότε) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φωτογραφική» καθώς αφορούσε μόνο στα διυλιστήρια και στις επιχειρήσεις παραγωγής λιπασμάτων. Tελικά εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι αποφάσιζε να δώσει 22 εκατ. (σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού λογιστηρίου) σε συγκεκριμένες βιομηχανίες αντί να στηρίξει οριζόντια και ισόρροπα το σύνολο της βιομηχανίας.

Θέλει να μπει στον ΣΚΑΪ

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει προσέγγιση του Γιάννη Αλαφούζου ο οποίος αυτή την εποχή κάνει υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΣΚΑΪ προκειμένου να «ξεφορτωθεί» τα ποσοστά του Πέτρου Κυριακίδη ο οποίος ως καταζητούμενος και υπόδικος δεν μπορεί να εμφανίζεται σε ιδιοκτησία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού σε ποσοστό άνω του 1%.

Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 17.711.841 ευρώ προκειμένου να πέσει κάτω από το 1% το ποσοστό που βρίσκεται στο όνομα του Γιώργου Κυριακίδη, γιού του στενού συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο επιχειρηματίας έδω και αρκετό καιρό μόλις έμαθε την απόφαση για την ΑΜΚ προσέγγισε τον κ. Αλαφούζο και του πρότεινε να βάλει αυτός τα χρήματα προκειμένου να μη χαθεί η επαφή με τον όμιλο.

Η συνέχεια δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.

Σύμφωνα με μια πηγή ο κ. Αλαφούζος το αρνήθηκε καθώς η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη είναι τόσο μεγάλη και εκτιμά πως ακόμη και ως φήμη δεν τον βοηθά στις δικές του επιδιώξεις η συνέχιση της εμπλοκής με τον Λαυρέντη Λαυραντιάδη. Άλλη πηγή επισημαίνει: Αυτά δεν τα μαθαίνεις ποτέ με βεβαιότητα.

Ταυτόχρονα, οι διεργασίες και οι προσπάθειες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δεν σταματούν εδώ. Φέρεται, σύμφωνα με άλλες πηγές, να συνομιλεί και με τον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη, αφανή ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "Ε" που ήδη κατάχει άδεια πανελλαδικής εκπομπής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι σχετικά πρόσφατα ο ίδιος ο κ. Βρυώνης καλούσε την κυβέρνηση να πολλαπλασιάσει των αρχικό τίμητα των 3 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε άδεια.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει εγγύηση από την πλευρά Λαυρεντιάδη προς την πλευρά Βρυώνη για την κάλυψη των χρημάτων που θα χρειάζονταν για να αγοραστεί μια άδεια σε πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Και εμπλοκή στη συνδρομητική τηλεόραση

Κι όμως, όπως όλα δείχνουν υπάρχει και άλλη εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε μιντιακό σχήμα. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο γνωστός επιχειρηματίας βοηθά οικονομικά και εξωθεσμικά, συνδρομητική τηλεόραση, οι συνεργασίες της οποίας βρίσκονται, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σε δεινή οικονομική κατάσταση με τη δυνατότητα νέου δανεισμού να έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Σε αυτή τη συγκυρία, πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας από κοινού με γνωστό εφοπλιστή – μέτοχο ομάδας συμμετέχουν στα μηνιαία έξοδα του καναλιού, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Οι σχέσεις με την εκκλησία της Ελλάδος

Το μέγα ερώτημα που απασχολεί την πολιτική και τη δημοσιογραφική πιάτσα είναι «με ποιες οικονομικές πλάτες ο Λαυρεντιάδης επιχειρεί την επάνοδό του – έστω και ως αφανής χρηματοδότης – στα Μέσα Ενημέρωσης;».

Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Ακούγονται πολλά και ψιθυρίζονται πάρα πολλά για τις άριστες σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν αρκετά για τη δράση του Λαυρεντιάδη αναφέρουν κάνουν λόγο για συγκεκριμένες επισκέψεις που δέχεται στο σπίτι του. Εκεί που υποτίθεται πως βρίσκεται υπό περιορισμό.

Μάλιστα, αρκετοί, αναφέρουν ότι τον επισκέπτεται συχνά – πυκνά και άτομο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Με βάση τις παραπάνω αποκαλυπτικές πληροφορίες που παρουσιάζει σήμερα το Newsbomb.gr τίθενται ορισμένα καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που υποτίθεται ότι θα πατάξει τη διαπλοκή:

1ον: Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί που θα χειριστούν τον νέο ραδιοτηλεοπτικό χάρτη, έχουν γνώση όλων αυτών των πληροφοριών ;

2ον: Αληθεύει ότι κάποια στελέχη της κυβέρνησης συνομιλούν με τον καταδικασθέντα κ. Λαυρεντιάδη για το θέμα των αδειών;

3ον: Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Θα μπορεί κάθε απατεώνας να «μπουκώνει» με χρήμα – μέσω «αχυρανθρώπων» - ξοφλημένους καναλάρχες και εκδότες για να παίρνουν τηλεοπτικές άδειες;

Το Newsbomb.gr δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει την έρευνα και τις αποκαλύψεις για όλους όσους συνομιλούν με τον κύριο Λουα Λουα και όλους όσους τον βοηθούν να «κουκουλωθει» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του