Αλληλέγγυοι και αεί προσφεύγοντες

Του Δημήτρη Αλεξάνδρου
alexandrou-dim
Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναισθηματική φόρτιση την Σαββατιάτικη εκπομπή του Χρ. Βασιλόπουλου » Η Μηχανή του Χρόνου», με θέμα την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα και τον, όχι τυχαίο, τίτλο της » Τα πέτρινα χρόνια». Χάρηκα δε για τη συμμετοχή σ” αυτήν του συμπατριώτη μας Δ. Παντέλα. Επιβεβαιώθηκε λοιπόν αυτό που μας είναι ήδη γνωστό από πολλές πηγές αλλά και ζωντανές μαρτυρίες των προγόνων μας. Ότι δηλαδή οι βίαια ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές εστίες πατεράδες-μανάδες και παππούδες-γιαγιάδες μας αντιμετωπίσθηκαν ως παρίες, ως κουρελήδες, ως επικίνδυνοι για τους καθωσπρέπει νοικοκυραίους, στηρίγματα του πολιτικοκοινωνικού καθεστώτος. Απ” αυτούς, κατ” επέκτασιν, που και σήμερα βγάζουν άναρθρες κραυγές για κάποιους άλλους »δυστυχείς» εκπατρισμένους που χρήζουν φιλοξενίας και στήριξης όπως τότε οι πρόγονοί μας. Δε διστάζουν μάλιστα τινες να αυτοπροβάλονται ως δήθεν προστάτες μας, υπηρετώντας προσωπικές φιλοδοξίες και οικοδομώντας καριέρες κάθε είδους πάνω στο δράμα αυτών των ανθρώπων και στα φοβικά σύνδρομα κάποιων συμπολιτών μας.
Συμβάλλοντας κατά μικρόν στην τεκμηρίωση των ανωτέρω αλλά και συμπληρώνοντας τα ντοκουμέντα της εκπομπής θα παραθέσω ένα ιστορικό στοιχείο πολύ χαρακτηριστικό. Λίγο πριν την κατάρρευση του μετώπου η βασιλική κυβέρνηση της Αθήνας ψήφισε νόμο για τα διαβατήρια ( 16 Ιουλίου 1922 ) που όριζε: -1ον. Απαγορεύεται η εν Ελλάδι απόβασις αλλόδαπών άνευ τακτικών διαβατηρίων….- 2ον. Πας πλοιοκτήτης, πράκτωρ ή πλοίαρχος…όστις ήθελεν..διευκολύνει την εις Ελλάδα μεταφοράν των ως άνω..προσώπων, τιμωρείται δια φυλακίσεως έξ ..μηνών και χρηματικής ποινής….δι” έκαστον…μεταφερόμενον πρόσωπον.
Αυτοί που τους οδήγησαν στον όλεθρο, έκλειναν προληπτικά την είσοδο στο αναμενόμενο κύμα προσφύγων. Αυτοί οι αιώνιοι εθνοφύλακες, εθναμύντορες, δήθεν πατριώτες, σπεκουλαδόροι, ελληναράδες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με πρωταγωνιστές τους κοινωνικοπολιτικοϊδεολογικούς τους κληρονόμους. Δε θα διδαχθούμε λοιπόν απ” αυτήν; Τουλάχιστον εμείς οι απόγονοί τους έχουμε έναν επιπλέον λόγο να πάρουμε το μάθημα και από σεβασμό στα βάσανα και τις ταλαιπωρίες τους.
Αλληλέγγυοι και αεί προσφεύγοντες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του