MAΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ! ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΖΗΣΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΙ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ… ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)


elikoptero
Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο – Νεκρός ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής
Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις η 19η Απριλίου 2017. Στρατιωτικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 07:50 το πρωί λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας.

Λίγη ώρα αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του κοντά στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.
Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου εντοπίστηκε η αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα.
tzanidakhsvicky3xatzis1
dimos
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.




Έπεσε σε καλώδια;
Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα kozanilife.gr το ελικόπτερο τύπου Χιούι έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να διευκρινίζεται αν η συντριβή του UH-1H επήλθε ως αποτέλεσμα της επαφής με καλώδια ή αν το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια ενώ έπεφτε.
Η ιστοσελίδα kozanilife.gr αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.
Ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε από το ΓΕΕΘΑ νωρίτερα ανέφερε ότι «το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο».
Ακριβώς στις 11:30 ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε  σε ενημερωτικό πόρταλ ότι από την πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες. Ζωντανή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του Χιούι μια κοπέλα, μέλος του ελικοπτέρου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες που δίδονται από το ΕΚΑΒ, η κοπέλα έχει κάταγμα λεκάνης και μεταφέρεται αυτή την ώρα με Super Puma στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να ελεγχθεί ότι δεν έχει εσωτερική αιμορραγία.
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας (εικόνες)
Περιορισμένη ορατότητα και πυκνές χαμηλές νεφώσεις επικρατούσαν στην περιοχή της Ελασσόνας όπου συνετρίβη το στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΕΘΑ, ενώ η συντήρησή του ελικοπτέρου είχε γίνει κανονικά. Τα συντρίμμια εντόπισε συνεργείο της ΔΕΗ το οποίο ενημέρωσε τους αρμόδιους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, στην περιοχή υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις περί τα 500 πόδια, ενώ φυσούσαν ασθενείς άνεμοι. Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, το ελικόπτερο είναι πιθανόν να «χτύπησε» σε ηλεκτρικά καλώδια πριν τη συντριβή.

Ο ελληνικός Στρατός πετάει ακόμη με ελικόπτερα του Βιετνάμ – Που οφείλεται η συντριβή του μοιραίου UH-1H στην Ελασσόνα
Η συντριβή του ελικοπτέρου UH-1H στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας έρχεται να καταδείξει την αρχαιότητα του συγκεκριμένου ελικοπτέρου (εποχής Βιετνάμ) που πετάει ακόμη λόγω της αυτοθυσίας των χειριστών και βεβαίως των τεχνικών της Αεροπορίας Στρατού. Τα αίτια της τραγωδίας (τέσσερις από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν και μία αρχιλοχίας κατάφερε να διασωθεί τραυματισμένη) παραμένουν ακόμη άγνωστα αν και ορισμένοι αναφέρουν πώς είδαν το μοιραίο ελικόπτερο να «χτυπάει» σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
Ακόμη και να συνέβη όμως αυτό κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προηγήθηκε. Μπορεί να υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη ή βλάβη στο πηδάλιο και η «σύγκρουση» του με τα ηλεκτροφόρα σύρματα να ήταν αποτέλεσμα αυτής. Ενδέχεται το ελικόπτερο να «χτυπήθηκε» από κάποιο ισχυρό καθοδικό ρεύμα. Κανείς δεν γνωρίζει. Χειριστής του UH-1H πάντως φέρεται να ήταν ο πολύ έμπειρος υποδιοικητής του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα. Ότι όμως και να προκύψει τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα έπρεπε να έχουν ήδη αποσυρθεί, αφού μιλάμε για έναν τύπο ελικοπτέρου της εποχής του Βιετνάμ, αλλά εξακολουθεί και βρίσκεται σε ενέργεια καθώς οι μεταφορικές ανάγκες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τους από άλλα μέσα.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου και ειδικότερα του Στρατού Ξηράς εκτιμούν πώς με την παραλαβή των 10 «Σινούκ» από τον Αμερικανικό Στρατό ίσως καλυφθούν κάποιες ανάγκες αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται. Τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 που αποκτήθηκαν επί Γιάννου Παπαντωνίου και πληρώθηκαν χρυσά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο μεταφορικό έργο του Στρατού Ξηράς, αφού έχουν πολλές και μεγάλες αδυναμίες.
Σε πολλές περιπτώσεις προτιμάται να χρησιμοποιούνται UH-1H παρά NH-90 ειδικά σε αποστολές που τα εδάφη ανάπτυξης των δυνάμεων δεν είναι επίπεδα. Με λίγα λόγια πληρώσαμε πανάκριβα ελικόπτερα (τα NH-90) τα οποία μπορούν να προσγειωθούν μόνο σε… γήπεδα.
Το νέο δυστύχημα όμως σήμερα στην Ελασσόνα δείχνει πώς τα UH-1H ότι και να προσπαθούν να κάνουν οι τεχνικοί της Αεροπορίας Στρατού έχουν φάει προ πολλού τα… ψωμιά τους και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποσυρθούν για να μην θρηνήσουμε και άλλες θύματα.
Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ,ήδη από τον Απρίλιο του 1962, προτού επισήμως οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο αυτό. Τα πιο βελτιωμένα UH-1H με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, όπως αυτά που ανήκουν στο στόλο της Αεροπορίας Στρατού, άρχισαν να παράγονται για το στρατό των ΗΠΑ το 1967.
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του