Δημοσκόπηση-θρίλερ για τα Σκόπια: Διχασμένοι οι πολίτες παρά τις αμερικανικές πιέσεις – Αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών




Μια δημοσκόπηση που προμηνύει σενάρια διχασμού στα Σκόπια ήρθε στο προσκήνιο και αποκαλύπτει πως παρά τις πιέσεις της Δύσης για επικράτηση του ”ναι” στο επικείμενο δημοψήφισμα, οι πολίτες του κρατιδίου παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ το χάσμα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών είναι αγεφύρωτο.Η μη κύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών θα οδηγήσει τα Σκόπια σε ιδιαίτερα έντονη αποσταθεροποίηση και λόγω της επέμβασης των Δυτικών-Αμερικανικών δυνάμεων και του ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί οι εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν θα είναι καταιγιστικές.

Το εθνοτικό ρήγμα στην πΓΔΜ βαθαίνει και ο πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για το Σκοπιανό φουντώνει. Τα Βαλκάνια έχουν γίνει το κέντρο μιας γεωπολιτικής κόντρας και η εν λόγω δημοσκόπηση δείχνει πως τώρα αρχίζουν όλα.

Δώδεκα ημέρες πριν το δημοψήφισμα, και παρά το πρωτοφανές επικοινωνιακό μπαράζ και τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, οι Σκοπιανοί πολίτες, και ειδικότερα οι Σλάβοι, φαίνεται να παραμένουν… ασυγκίνητοι στη συμφωνία, με συνέπεια η εκλογική μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών» το 51,1% των ερωτώμενων απαντά «ναι», ενώ 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι».




Όσον αφορά την εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλάβων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλάβων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι». Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.

Εξάλλου, στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’»; «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision έγινε για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk.

Υπενθυμίζουμε πως, όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε ψυχροπολεμικό κλίμα έφτασε το ”γεράκι” των ΗΠΑ Τζ. Μάτις στα Σκόπια, μεταδίδοντας την αγωνία της Ουάσινγκτον να επικρατήσει το ”ναι”.


Φουντώνει ο πόλεμος Ρωσίας-ΗΠΑ για το Σκοπιανό. Η αγωνία της Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρη, καθώς με το ΝΑΙ, αυτομάτως τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Μία κίνηση που επιθυμεί διακαώς η Ουάσινγκτον, καθώς θέλει να αποκόψει πλήρως την Ρωσία από τα Βαλκάνια.

Η Αθήνα με τους Τσίπρα-Κοτζιά έβαλαν το πρώτο λιθαράκι. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η κρίση που ξέσπασε με την Ρωσία. Το Μ. Μαξίμου με εντολή της Δύσης, μπήκε στο παιχνίδι της προπαγάνδας, καθώς μην ξεχνάμε πως η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που κατηγόρησε την Μόσχα για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια.

O Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έφτασε σήμερα στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του