ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ! ΟΙ ΗΠΑ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΓΙΑ…






Με την προειδοποίηση ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για τη επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για προσπάθεια παραπληροφόρησης, έφτασε στα Σκόπια ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, όπου αναμένεται να συναντήσει, εκτός από την ομόλογό του Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ο κ. Μάτις είναι ο τελευταίος από μια σειρά από αξιωματούχων της Δύσης που επισκέπτεται τη γείτονα με σκοπό να προτρέψει τους πολίτες της να αγκαλιάσουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματός της σε «Βόρεια Μακεδονία» και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.


Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Εμείς κοιτάμε απλώς πως οι ίδιοι θα αποφασίσουν να διαμορφσουν το μέλλον τους… όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εκεί ό,τι προσπάθησε να κάνει και σε τόσες άλλες χώρες», συμπλήρωσε, τονίζοντας μάλιστα ότι τον ανησυχεί μια ενδεχόμενη παρέμβαση της Μόσχας, καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για πιθανή ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών (12 Σεπτεμβρίου) και με αφορμή το ταξίδι του στα Σκόπια είχε ενδεικτικά δηλώσει:

«Ανησυχώ για αυτό… το είδος των κακόβουλων ενεργειών στις οποίες έχει προχωρήσει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και τώρα τη “Μακεδονία” και οι οποίες είναι απαράδεκτες», επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εκπέμψει σήμα σαφούς στήριξης του «μακεδονικού» λαού.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις.

«Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απαντώντας σε δημοσιογράφους.

Κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξαπέλυσε επίθεση στη Ρωσία για προσπάθεια ανάμειξης στη διαδικασία δημοψηφίσματος των Σκοπίων.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ιδρυμα Heritage.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η Ρωσία προσπαθεί να αναμιχθεί στις πολιτικές διαδικασίες ξένων κρατών του ΝΑΤΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του