Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ήρθε αγριεμένος o «Ξενοφών» – Για Μεσογειακό Κυκλώνα στην Ελλάδα προειδοποιεί ο Σ. Αρναούτογλου! – Τα μποφόρ θα σαρώσουν τη χώρα



Ο καιρός και η απότομη αλλαγή του με τους θυελλώδεις βοριάδες βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες και οι μετεωρολόγοι επιχειρούν να βγάλουν συμπεράσματα για τα φαινόμενα των επόμενων ημερών.Αίσθηση προκαλεί η τελευταία ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook ο οποίος κάνει λόγο για Μεσογειακό κυκλώνα. Ειδικότερα τονίζει πως: «Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι” στο κέντρο του!

Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών».

Νωρίτερα ο Σάκης Αρναούτογλου είχε αναφέρει: «Βαρομετρικό χαμηλό με… μάτι ανοιχτά του Ιονίου θέλουν κάποια προγνωστικά μοντέλα την ερχόμενη Παρασκευή – Σάββατο. Θα το παρακολουθούμε καθημερινά τις επόμενες ημέρες και μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ! Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους απόψε την νύχτα στη Θεσσαλονίκη και την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας σε ξηρά και θάλασσα».



Σημειώνεται ότι «Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.




Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από αύριο τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.

Η κακοκαιρία «Ξενοφών», θα συνεχιστεί την Τετάρτη, με κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τους θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάσουν και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές, απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη, θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ:

Από το βράδυ της Τρίτης οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα Ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9-10 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Θοδωρής Κολυδάς: Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, τα ψηλά δέντρα πρέπει να κουρευτούν

Πλέον πέφτει η αυλαία στις καλοκαιρινές ημέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη, καθώς αύριο Τρίτη ο καιρός αλλάζει απότομα με αισθητή πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, «πρόκειται για αλλαγή του καιρού η οποία είναι αναμενόμενη για την εποχή, είναι μια λογική μεταβολή. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή, γύρω στους 11 με 13 βαθμούς, όμως είμαστε ήδη υψηλά, δηλαδή στους 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό και από αύριο θα πέσουμε 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα που μας εκπλήσσει, αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ωστόσο δεν θα έχουμε ακόμη πλημμύρες προς το παρόν. Θα βγάλουμε ένα έκτακτο για αυτήν την αλλαγή, αλλά δεν θα δώσουμε στίγμα για τις βροχοπτώσεις γιατί δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα ψηλά δέντρα που πιθανό πρέπει να ‘κουρευτούν’».

Από την πλευρά του κι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή. «Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του