Στο φως τα βασανιστήρια της CIA
Δώδεκα κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης με ανοικτή επιστολή τους καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητη έκθεση της Γερουσίας για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA.
Παράλληλα, επιδιώκεται το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο αλλά και σε όσες άλλες περιοχές λειτουργούν ανάλογα κολαστήρια, στα οποία αναμειγνύονται Αμερικανοί στρατιωτικοί.
Την επιστολή υπογράφουν ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, οι José Ramos-Horta, F.W. De Klerk, Leymah Gbowee, Muhammad Yunus, John Hume, Bishop Carlos X. Belo, Betty Williams, Adolfo Perez Esquivel, Jody Williams, Oscar Arias Sanchez και ο Mohammad El-Baradei.
Οι νομπελίστες αναφέρονται με σκληρή γλώσσα εναντίον όσων χρησιμοποιούν μεθόδους βασανισμών
Η επιτροπή για ζητήματα αντικατασκοπείας της αμερικανικής Γερουσίας συμπλήρωσε έκθεση 6.000 σελίδων για τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA που αφορούν σε υποθέσεις οι οποίες ακολούθησαν την τραγωδία με τους Δίδυμους Πύργους το 2001. Διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και άλλες προσωπικότητες εδώ και μήνες απευθύνουν εκκλήσεις στον Λευκό Οίκο να δημοσιοποιήσει την έκθεση αυτή.
Στον πρόεδρο Ομπάμα απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2009, «για τις προσπάθειές του στην προώθηση διπλωματικών μέσων επίλυσης κρίσεων και στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
Ρresident José Ramos-Horta, Timor-Leste, Nobel Peace Prize laureate, 1996
Leymah Gbowee, Liberia, Nobel 2011
John Hume, Northern Ireland,
Nobel Peace Prize laureate, 1998
Bishop Carlos X. Belo, Timor-Leste,
Nobel Peace Prize laureate, 1996
Archbishop Desmond Tutu, South Africa,
Nobel Peace Prize laureate, 1984
Muhammad Yunus, Bangladesh,
Nobel Peace Prize laureate, 2006
F.W. De Klerk, South Africa,
Nobel Peace Prize laureate, 1993
Betty Williams, Northern Ireland,
Nobel Peace Prize laureate, 1976
Mohammad ElBaradei, Egypt,
Nobel Peace Prize laureate, 2005
Oscar Arias Sanchez, Costa Rica,
Nobel Peace Prize laureate, 1987
Jody Williams, USA,
Nobel Peace Prize laureate, 1997
Adolfo Perez Esquivel, Argentina,
Nobel Peace Prize laureate, 1980
Στον Ψυχρό Πόλεμο οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν πλέον των 1.000 ναζί ως κατασκόπους
Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, στη δεκαετία του ’50, οι αμερικανικές υπηρεσίες με την πρόφαση ότι οι ναζί ήταν αξιόλογοι λόγω του αντισοβιετισμού τους παραμέρισαν τους «ηθικούς δισταγμούς» και πήραν στην υπηρεσία τους πρώην στελέχη του Τρίτου Ράιχ.
Η CIA δεν είχε διστάσει να προσλάβει ακόμη και πρώην αξιωματικούς των SS ως κατασκόπους, παραβλέποντας ότι κάποιοι από αυτούς κατηγορούνταν και για εγκλήματα πολέμου.
Στα 1994, δικηγόρος της CIA είχε πιέσει τους εισαγγελείς να παραλείψουν την ανάκριση για τη δραστηριότητα ενός πρώην κατασκόπου της υπηρεσίας, που ζούσε σε προάστιο της Βοστώνης, επειδή ήταν αναμεμειγμένος σε σφαγή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στη Λιθουανία από τους ναζί.
(Ο Αλαξάντρας Λιλέικις σε φωτογραφία του 1976 από τα αρχεία του αμερικανικού Yπουργείου Δικαιοσύνης)
Οι αποκαλύψεις για τη χρησιμοποίηση από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πρώην ναζί είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, αλλά συναντούσαν εμπόδια από τα απόρρητα αρχεία που έπρεπε πρώτα να αποδεσμευθούν βάσει της «Πράξης για την Ελευθερία των Πληροφοριών».
Στα 1980 ακόμη, το FBI είχε αρνηθεί να αποκαλύψει σε ανακριτές του αμερικανικού Υπουργείου
Ο γιος του, Gus von Bolschwing, ο οποίος πληροφορήθηκε πολλά χρόνια αργότερα τις σχέσεις του πατέρα του με τους ναζί, είπε πως οι διασυνδέσεις του με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν «μια αμοιβαία πεποίθηση για αντισοβιετικά ιδανικά που σφυρηλάτησε ο Ψυχρός Πόλεμος».
«Τον χρησιμοποίησαν και τους χρησιμοποίησε» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Gus von Bolschwing, σήμερα 75 χρόνων. «Ίσως, αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Δεν θα έπρεπε να του επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Δεν μοιραζόταν τις ίδιες αξίες που εξαγγέλλουμε ως χώρα» πρόσθεσε.
Συνολικά, οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες, η CIA, το FBI και άλλες υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν περισσότερους από 1.000 πρώην αξιωματούχους ναζί ως κατασκόπους, πληροφοριοδότες και συνεργάτες, βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ο Richard Breitman, πανεπιστημιακός μελετητής του Ολοκαυτώματος που ανήκε στην ομάδα η οποία κατόπιν κυβερνητικής εντολής έφερε στο φως της δημοσιότητας κάποτε άκρως απόρρητο υλικό.
«Ο πραγματικός αριθμός των πρώην ναζί που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος» υποστηρίζει ο Norman Goda, ιστορικός από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, μέλος της ίδιας ομάδας, που διατείνεται ότι ακόμη παραμένουν πάρα πολλά έγγραφα «άκρως απόρρητα». «Κάτι που καθιστά την αποκάλυψη της αλήθειας πολύ δύσκολη» προσθέτει.
Η CIA αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα αυτό.
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από huffingtonpost.com