ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ "ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ"; Το ελληνικό Υ/Β "Πρωτεύς" S-113 απέναντι στο τουρκικό Υ/Β "Dolunay" S-352 στην Κυπριακή ΑΟΖ




Η Ελλάδα στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο το υποβρύχιο «Πρωτεύς» ένα από τα αναβαθμισμένα της κλάσης «Γλαύκος» 209/1100 προκειμένου να έχει παρουσία στην περιοχή που το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει επικίνδυνα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επισήμως το υποβρύχιο αναλαμβάνει αποστολή σε τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Αctive Εndeavour. Ωστόσο εκτιμάται πώς η αποστολή του θα ξεκινήσει πιο γρήγορα (αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη) έστω με «επιτήρηση» της περιοχής στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο, το οποίο οι Τούρκοι επίσης αμφισβητούν και επιχείρησαν πρόσφατα να στήσουν σκηνικό «Ιμίων».Η Τουρκία δείχνει να θέλει να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η παρουσία τεσσάρων ή πέντε πολεμικών πλοίων και ενός υποβρυχίου που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και η Ελλάδα καλό είναι να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έστω και συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ή σε άλλες αποστολές, όπως η UNIFIL στην οποία συμμετέχει η ΤΠΚ «Καβαλούδης» που έλαβε μέρος και στις έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου Diamond DA42. Άλλη μία περίπτωση που «μυρίζει» και δεν αποκλείεται να επρόκειτο για κατάρριψη.

Είναι πιθανό λοιπόν το υποβρύχιο «Πρωτεύς» να έρθει… απέναντι στο τουρκικό υποβρύχιο Dolunay (S-352 κλάσης 209/1200), το οποίο εντοπίστηκε να κόβει βόλτες στην Κυπριακή ΑΟΖ συνοδεύοντας το ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Οι Τούρκοι πάντως έχουν ήδη, όπως αποκάλυψε το defencenet.gr, ξεκινήσει την αναζήτηση του ελληνικού υποβρυχίου με ΑΦΝΣ.

Το υποβρύχιος «Πρωτεύς» (S-113) ήταν το πρώτο υποβρύχιο που εκσυγχρονίσθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος σε μια συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού και της HDW. Οι εργασίες άρχισαν το 1993 και τελείωσαν το 1996. Ακολούθησαν τα υποβρύχια «Γλαύκος» και «Νηρεύς».

Οι κυριότερες εργασίες του εκσυγχρονισμού ήταν: Αλλαγή της ηχοεντοπιστικής συσκευής (SONAR) με νέα, νέας τεχνολογίας και με δυνατότητες εντοπισμού θορύβων χαμηλών συχνοτήτων, αλλαγή ΣΔΒΤ με νέο που διαθέτει και τη δυνατότητα βολής Κ/Β HARPOON, αλλαγή RADAR, συσκευής ηλεκτρονικών αντιμέτρων, αλλαγή μηχανών, συστήματος κλιματισμού και λήψης μέτρων μειώσεως θορύβων. Η μέχρι σήμερα απόδοση των εκσυγχρονισμένων υποβρυχίων δείχνει σαφή βελτίωση της επιχειρησιακής τους ικανότητος.

Τα χαρακτηριστικά του υποβρυχίου

Μέγιστο μήκος : 54,15m
Μέγιστο πλάτος: 6,25m
Ύψος: 11,38m
Εκτόπισμα στην επιφάνεια: 1101tn
Εκτόπισμα σε κατάδυση: 1278tn
Μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια : 12kn
Μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση : 22kn
Μέσο βύθισμα : 5,33m

Πρόωση

Η πρόωση επιτυγχάνεται με μία συστοιχία 480 στοιχείων, ένα κινητήρα 4.600 ΗΡ, μία προπέλα, ενώ η φόρτιση της συστοιχίας γίνεται από 4 γεννήτριες που κινούνται με 4 μηχανές DIESEL 2.400 ΗΡ.

Οπλισμός

Τα υποβρύχια τύπου "ΓΛΑΥΚΟΣ" είναι εξοπλισμένα με 8 τορπιλοσωλήνες. Η μεγάλη ποικιλία όπλων και το προηγμένο σύστημα διευθύνσεως βολής «KANARIS» καθιστούν το υποβρύχιο ικανό να προσβάλλει οποιοδήποτε στόχο. Ο οπλισμός του αποτελείται από κατευθυνόμενα βλήματα SUBHARPOON και από τορπίλες κατευθυνόμενες καλωδιακά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του