Μας έστειλαν στα τρελάδικα - «Φράκαραν» οι ψυχιατρικές κλινικές


psixiatrio1Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο την τσέπη των Ελλήνων αλλά έχει και ακόμα μία αθέατη και σκοτεινή πλευρά. Η κατάρρευση της καθημερινότητας που ήξεραν πολλοί συνάνθρωποι μας έχει αλλάξει πια και οι συνέπειες είναι σοβαρές για την ψυχική υγεία τους.
Το γεγονός αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν και τα ψυχιατρεία της χώρας μας καθώς ο αριθμός των ασθενών που εισέρχεται πλέον στα ιδρύματα προκαλεί σοκ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τύπου της Κυριακής, μόνο στο Δαφνί γίνονται κάθε μήνα 200 νέες εισαγωγές και η πληρότητα αγγίζει το 130%. Οι ασθενείς είναι τόσο πολλοί που δεν χωρούν και κοιμούνται σε ράντζα στους διαδρόμους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξηση από το 2010 των ακούσιων εισαγωγών, που αποτελούν πλέον το 55% των περιπτώσεων. Πρόκειται για τους ασθενείς που εισέρχονται στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, με την παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, την αύξηση των οποίων οι γιατροί συνδέουν άμεσα με την οικονομική κρίση.
Το προφίλ των ψυχικά ασθενών

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι που περνούν το κατώφλι των νοσοκομείων είναι της διπλανής πόρτας, οι γείτονες μας: άνεργοι, χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες, γονείς που δεν μπορούν να μεγαλώσουν και να δώσουν ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά τους. Σε αρκετούς οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν ξαφνικά και μάλιστα σε ηλικία άνω των 40 ετών.
Στους παραπάνω προστίθενται εκατοντάδες άστεγοι με βαριά ψυχικά νοσήματα οι οποίοι συνήθως μένουν για λίγο στο νοσοκομείο και κατόπιν ξαναγυρίζουν στο δρόμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς επισημάνει τη σύνδεση της έλλειψης στέγης με τις ψυχικές παθήσεις.
Οι συνέπειες
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε ένας άστεγος που έπασχε από κατάθλιψη αυτοκτόνησε αφού πρώτα είχε πάει στο Δρομοκαϊτειο και δεν τον δέχτηκαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συνθήκες που απορρέουν από την πληρότητα στις κλινικές πιέζουν τους γιατρούς να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο στους ασθενείς, με τραγικά αποτελέσματα.
Μόνο στο Δαφνί, το πρώτο εννιάμηνο του 2014 εξετάσθηκαν 3.412 ασθενείς και έγιναν 1.757 εισαγωγές, αριθμοί που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλοί. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία στην εφημερίδα του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής στο Δαφνί, Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου.
Ψυχικά ασθενείς στον δρόμο
Ο κ. Μεγαλοοικονόμου κάνει λόγο για αύξηση των εγκαταλελειμμένων ανθρώπων που αρρώστησαν τα τελευταία χρόνια και αυτό συμβαίνει λόγω οικονομικών συνθηκών οι οποίες ήρθαν ξαφνικά στη ζωή τους: για παράδειγμα ο θάνατος του ανθρώπου που τους φρόντιζε τους βγάζει αυτόματα στον δρόμο.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν οι δομές για την υποστήριξη αυτών των ατόμων σε μια εποχή που και οι συντάξεις των συγγενών από τις οποίες ζούσαν αρκετοί έχουν περιοριστεί σημαντικά» επισημαίνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του