Πόλεμος με το ΔΝΤ! Ο Τσίπρας τα "χώνει" στον Τόμσεν: «Δεν θα μας πουν τι θα κάνουμε...κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες!»





Επίθεση του Αλέξη Τσίπρα από τη Νίσυρο στο ΔΝΤ, με σκληρούς χαρακτηρισμούς:"Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες..."

Στα "χαρακώματα" η κυβέρνηση, "πόλεμος" με το ΔΝΤ:

Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο:
- Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα!
- Ανόητοι τεχνοκράτες έκαναν λάθος υπολογισμούς και επέβαλαν μέτρα σκληρής λιτότητας!
- Θέλουμε η χώρα μας να βγεί από τον ζυγό της επιτροπείας
- Αποφασίσαμε να απαλλαγούν τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού από την αύξηση του ΦΠΑ
- Πρόκειται για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου
- Δεν περίμενα από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τέτοια αντίδραση για τη "13η σύνταξη"
- Σκληρή απάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Τόμσεν μέσω Guardian: Καμμία κυβέρνηση δεν θα πάρει τα μέτρα που ζητάτε
- Μετωπική επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΔΝΤ: «Δεν σέβεστε τον ελληνικό λαό»
- Φουντώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τις υπερβάσεις σε όσους έχουν ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Νίσυρο.

Τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο εξαιρούνται από την αύξηση ΦΠΑ λόγω προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε.

Κατόπιν ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους «ανόητους τεχνοκράτες», τονίζοντας πως μας έφερναν συνεχώς νέα προγράμματα που απέτυχαν: «Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό».

Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία της στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, είπε, αν και επανέλαβε την δέσμευσή του πως η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα και την συμφωνία με τους εταίρους.
Τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση ενω θα έχουμε ανάπτυξη. Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Ισως να έχουν κάνει διακοπές στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Δεν εχουν παει χειμώνα σε ακριτικό νησί. Πολλές φορές πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. Θελω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία της υποστηριξης της κοινωνικής συνοχής. Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, είπε ο πρωθυπουργός.

Ανόητος ο ΤόμσενΟφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ανόητοι τεχνοκράτες εχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, είπε αναφερόμενος στον Πολ Τόμσεν.

Εχουμε χρέος να κάνουμε όλους τους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα της ΕΕ. Εξαιτίας της γεωγραφικής τοποθεσίας της έχει όλες τις ευλογίες και όλους τους κινδύνους μαζί, είπε ο κ. Τσίπρας. Ζούμε σε μια χώρα με σημαντικές ενεργειακές πηγές. Ζουμε σε μια χώρα που ανέκαθεν υπήρξε μήλον της έριδος.

Ειδικά για τα νησιά, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ έτσι όπως προβλέπεται γιατί σηκώνουν όλο αυτός το τεράστιο βάρος και το βάρος της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς εκ μέρους της Ευρώπης.

Μήνυμα στους δανειστές
Αποφασίσαμε να δοθεί η 13η σύνταξη και μάλιστα από τα κάτω προς τα πάνω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτκοί που αντί να την χαιρετήσουν ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν ότι θα εκνευρίσουμε τους δανειστές μας. Τους θέτω στην δική σας κρίση. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά δεν θα ρωτοησουμε κανέναν που θα δώσουμε τα πλεονάσματα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι συγκρουστήκαμε με δυνάμεις υπέρτερες από το δικό μας μποι και ανεξάρτητα από την ιδεολογία μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Εχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Θέλουμε η χώρα μας να βγεί από τον ζυγό της επιτροπείας. Καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε την δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και των ανασφάλιστων. Καλύφθηκαν επίσης πάνω από 5.000 θέσεις νοσηλευτών. Πήραμε μια απόφαση όταν είδαμε ότι υπάρχει υπεραπόδοση στόχων να δαπανήσουμε τα έσοδα για να κάνουμε πράξη ένα όραμα στήριξης των πιο αδύναμων.

Την έκπληξη των ευρωπαϊκών θεσμών για τις απόψεις που εξέφρασαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ με χθεσινή ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου, εξέφρασε σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM)

«Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM. Ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε ότι τη στιγμή που νέες συνομιλίες ξεκινούν στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Eλπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, κατ' ιδίαν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ESM.

Μετρα για τα νησιά:

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε για τα νησιά με λιγότερο πληθυσμό από 3000 κατοίκους μέτρα. Ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής. Προς υπογραφή το διάταγμα για ερευνητικό ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις νησιωτικές περιοχές. Θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επόμενης Προεδρίας. Προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις εξαγγελίες του εξήγγειλε ακόμα: Εκτακτη ενίσχυση για την ζωική παραγωγή για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με προσφυγικές ροές...Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους σε βόρειο και νότιο Αιγαίο. Αύξηση επιχορηγήσεων προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Εκπαιδεύονται στελέχη των δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας. Ειδικά στελέχη από την ΜΟΔ εκπαιδεύουν όσους χρειάζεται για την απορρόφηση των κονδυλίων.

Στόχος δεν πρέπει να είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και η ενεργοποίηση δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και νότιο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει προτάσεις από τους δήμους για τις προτάσεις τους για την επιχειρηματικότητα. Διευκολύνεται η αποπληρωμή επενδύσεων. Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την έλλειψη νερού είπε ότι θα ολοκληρωθεί δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Θα υπάρξει αντίστοιχη βάσικη αεροδιακομιδής και στην Μυτιλήνη. Προσλήψεις μέσα στο 2017, 100 μόνιμων για πληρώματα του ΕΚΑΒ για τα νησιά του Αιγαίου.

Για τις έκτακτες μεταφορές των νησιωτών σε μεγάλα νοσκομεία είπε ότι μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζεται η προμήθεια ειδικών πλωτών ταχύπλοων μέσων για την διακομιδή ασθενων για Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Νότια Κρήτη.

Εως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 τοπικές μονάδες υγείας σε νησιά με άμεσο όφελος για 280.000 νησιώτες.

Στον τομέα της υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν οι δομές με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Θα υπάρχουν βαθμολογικά κίνητρα έτσι ώστε η θητεία στα νησια να μην θεωρείται δυσμενής μετάθεση. Επίσης δινεται η δυνατότητα σε οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής να υπηρετήσουν σε νησιά.

Προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Αιγαίου.

Για τα θέματα παιδείας είπε ότι για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν πλήρη με καθηγητές και βιβλία σε κάθε νησί της πατρίδας μας.

Επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση νέων νησιωτών. Νέων γεωργών αλλά και κτηνοτρόφων. Αναπτυξιακή δράση για προϊόντα ΠΟΠ.

Για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε: «Στόχος είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό. Να αφήνει ο τουρισμός οφέλη στην τοπική οικονομία. Επιχειρησιακά προγράμματα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα ενίσχυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Προγράμματα αξιοποίησης του τοπικού πλούτουΑξιοποίηση και ανάδειξη ιαματικών πηγών, ενίσχυση θρησκευτικού τουρισμού, ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων μέσα στο πρωτο εξάμηνο του 2017 θα προσληφθούν 200 μόνιμοι φύλακες.

Στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέλημά μας είναι με μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας να συνεργαστούμε στενα με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιχορηγήσαμε πάνω από 40 νησιωτικούς δήμους. Προτεραιότητα στα απομακρυσμένα νησιά. Σχεδιάζουμε άμεσα την αναβάθμιση των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογούμενων στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ.

Στόχος η παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλους τους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της χώρας.

Να μην υπάρχει κανένα νησί που να μην μπορεί να πιάσει ελληνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Προχωράμε σε ένα πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί αυτό. Να έχουν όλοι προσβαση στα ελληνικά κανάλια και επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Σήμερα έκανα το βήμα να έρθω στο νησί σας για να απευθυνθώ με ένα πακέτο μέτρων που είναι το απαύγασμα μελέτης μεγαλου χρονικού διαστήματος. .

Για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε: «Στόχος είναι να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό. Να αφήνει ο τουρισμός οφέλη στην τοπική οικονομία. Επιχειρησιακά προγράμματα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα ενίσχυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι απλά μια ομιλία αλλά μια καθημερινή μάχη και ένας αγώνας για να καλυφθεί η απόσταση από το γραφείο μου στο νησί σας.

Μου κάνατε σήμερα μια μεγάλη τιμή. Με κάνατε επίτιμι δημότη Νισύρου. Είπα στον δήμαρχο ότι αυτό ανεβάζει τις ευθυνες τους και σε δυο χρόνια θα έρθω να ψηφίσω και στις τοπικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του