Ποιοι κρύβονται πίσω από τα non papers του Μαξίμου







Από τον Πευκιανάκη στο Μιχόπουλο…

Γράφει ο Κ.Π.

(cavodoro2000@hotmail.com)

Non paper! Μια αγγλική λέξη(ανεπίσημο έγγραφο) που τώρα τελευταία ακούγεται όλου και πιο συχνά. Εκδίδεται από το Μαξίμου, για πολιτικούς, επικοινωνιακούς ή προπαγανδιστικούς λόγους με στόχο την κοινωνία, για διαψεύσεις και επικρίσεις εις βάρος του πρωθυπουργού της κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων από τα ΜΜΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο της κυβέρνησης που εκδίδεται ανώνυμα από το «γραφείο Τύπου» του πρωθυπουργού προς τα ΜΜΕ, κυρίως για διαψεύσεις και κατηγορίες, παίζοντας τον ρόλο πυροσβέστη στις εκάστοτε κυβερνητικές πυρκαγιές. Παλαιότερα δεν υπήρχαν non papers, κυβερνητικοί κύκλοι η πηγές του Μαξίμου.

Υπήρχε η Ζαλοκώστα με τον γενικό γραμματέα τύπου και πληροφοριών και ο υφυπουργός τύπου. Αργότερα υπουργός τύπου και ΜΜΕ που ασκούσαν και τα καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου με έδρα τη Ζαλοκώστα, που υπαγόταν στο υπουργείο προεδρίας της κυβέρνησης. Από τις θέσεις του Γραμματέα- υφυπουργού και υπουργού τύπου και ΜΜΕ πέρασαν αξιόλογα πρόσωπα. Ας μην αναφέρω ονόματα για να μην αδικήσω κανέναν.

Γραφείου τύπου του πρωθυπουργού για να βγάζει ανακοινώσεις τύπου non paper δεν υπήρχε, διότι πιθανόν δεν χρειαζόταν. Άλλωστε νομίζω ότι non papers από διευθυντές γραφείων πρωθυπουργών, δεν συνηθίζονται στο εξωτερικό διότι δεν έχουν τέτοιους ρόλους.

Ο πρώτος-ανεπίσημα-στη συνέχεια επίσημα διευθυντής γραφείου τύπου πρωθυπουργού ήταν ο Γιάννης Πευκιανάκης-δημοσιογράφος της ΕΡΤ και έντυπου τύπου την 10ετία του ΄90. Τότε καθιερώθηκε επίσημα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σαν ένα όργανο διεκπεραίωσης εγγράφων και επαφής με τα ΜΜΕ. Κυρίως όμως έργο του ήταν οι τηλεοπτικές καλύψεις μέσω ΕΡΤ του πρωθυπουργού εντός εκτός Ελλάδος με την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και προβολή μέσω και της ιδιωτικής τηλεόρασης και επαφές του προέδρου με τα ΜΜΕ γενικότερα.

Ο Γιάννης Πευκιανάκης ήταν ένα απλό παιδί με υπερβάλλοντα ζήλο για τον Κώστα Μητσοτάκη τον οποίο ακολουθούσε σε όλες τις αποστολές. Και σήμερα ακόμα παραμένει πιστός του φίλος όπως και ο Μανούσος.

Με την κατάργηση της Ζαλοκώστα, στο Μαξίμου, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού από διεκπεραιωτικό ρόλο, άρχισε να παίζει ουσιαστικό με τους διάφορους διευθυντές να ασκούν εξουσία και προπαγάνδα με έμμεσο τρόπο. Στη συνέχεια όμως ό ρόλος τους ήταν καθοριστικός, σε εμφανίσεις, δημοσιογραφικά ραντεβού, επαφές με ΜΜΕ, προπαγάνδα και προβολή του πρωθυπουργού.

Οι διευθυντές γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ήταν αυτοί που είχαν την επαφή με όλα τα ΜΜΕ και ανοιχτή γραμμή με την ΕΡΤ την οποία χρησιμοποιούσαν για προπαγάνδα και προβολή. Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, πέρασαν πολύ καλά παιδιά, αλλά και «σαβούρα» χωρίς ακαδημαϊκές γνώσεις-ξένες γλώσσες και τρόπους συμπεριφοράς. Κοινώς είχαν καβαλήσει το «καλάμι». Τα ονόματα είναι γνωστά δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε.

Σήμερα στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού βρίσκεται ο Θοδωρής Μιχόπουλος που μας βομβαρδίζει με non paper για διαψεύσεις και επικρίσεις εις βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν συνάδουν με το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τέτοιες όμως ανακοινώσεις δείχνουν την ποιότητα ενός διευθυντού γραφείου Τύπου πρωθυπουργού, ότι δεν επικοινωνεί με το μυαλό του, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις του πεζοδρομίου, όπως: «Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές…. Ο «πρόθυμος» κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο!… Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος «Εφιάλτης»…

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος με τους «συνεργάτες» του, που συντάσσει τα non papers, και θεωρεί Μυτιλήνη και Λέσβο διαφορετικά νησιά, είναι δημοσιογράφος που υπηρέτησε στην ΕΡΤ με συμβάσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ-όπως δείχνει και μία από τις συμβάσεις με τα 84 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Δεν θέλω να δώσω περισσότερα στοιχεία για να μη τον εκθέσω!

Χωρίς ακαδημαϊκές σπουδές, ξένες γλώσσες και δημοσιογραφικές περγαμηνές, βρέθηκε στο πλευρό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως υποψηφίου δημάρχου και από κει, άνοιξε ο δρόμος του για «υψηλά» αξιώματα. Δίπλα στον Τσακαλώτο, στο Μαξίμου και τώρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα όπως θα τον βλέπετε συχνά.

Παράδειγμα: Μακριά από πανεπιστήμια και σπουδές. Το Μαξίμου θέλει ικανούς «λασπολόγους» και ειδικούς χειριστές του ανεμιστήρα για να κατευθύνουν σωστά τη λάσπη!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του