Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια τις επόμενες ώρες!… Στα λευκά σχεδόν όλη η χώρα…







Θα συνεχιστεί όλη την σημερινή ημέρα αλλά και αύριο το πολικό ψύχος και τα το χιόνια που έπληξαν από τη νύχτα την Ανατολική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία θα επιμείνει και αύριο Παρασκευή, αλλά και το Σάββατο, Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ειδικά στην Κρήτη μάλιστα, χιόνια περιμένουμε και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΕΜΥ, μετεωρολόγο Θεόδωρο Κολυδά, απόψε το βράδυ στην Αττική, μεταξύ 9 και 12 τη νύχτα, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει νέα έξαρση, όχι πάντως τέτοιας έντασης όσο είχε τα ξημερώματα. Αναμένεται δηλαδή πυκνή χιονόπτωση, όχι όμως με τόσο χοντρές νιφάδες, ενώ πιο έντονο το φαινόμενο θα είναι στα δυτικά ελαφρώς περισσότερο τα δυτικά της Αττικής, τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό.

Αύριο Παρασκευή, ο χιονιάς θα παραμείνει χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια σημαντική επιδείνωση, ενώ υποχωρούν και οι άνεμοι που δεν θα ξεπεράσουν τα επτά μποφόρ.

Καθώς όμως οι θερμοκρασίες θα κινούνται γύρω στο μηδέν, με τις μέγιστες να αγγίζουν τους 3 με 4 βαθμούς, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τον πάγο. Όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς, «το χιόνι που έχει πέσει και έχει λιώσει, λόγω του παγετού (δηλαδή των αρνητικών θερμοκρασιών) κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα μετατραπεί σε πάγο και η κατάσταση θα απαιτεί μεγάλη προσοχή».

«Ο χονιάς θα κρατήσει και αύριο και το Σάββατο, γενικά στην ανατολική Ελλάδα και ειδικά σε μεγάλη περιοχή της Βοιωτίας και λιγότερο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και την Θράκη, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον», σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Την Πρωτοχρονιά νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν σε περιοχές της Εύβοιας, των Κυκλάδων αλλά και στην Κρήτη, όπου δεν αναμένεται να υποχωρήσουν παρά αργά το βράδυ. Ανήμερα Πρωτοχρονιάς μάλιστα αναμένονται θερμοκρασίες 6-7 βαθμούς οι μέγιστες.
Για σήμερα Πέμπτη, προβλέπονται χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές στην ανατολική και νότια χώρα, καθώς και βορειοανατολικοί άνεμοι 7-9 και πιθανώς 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Αττική: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλώθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.
Οδηγίες προστασίας των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, από τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας
Οδηγίες προστασίας των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, η Γ.Γ.Π.Π συστήνει στους πολίτες να προετοιμαστούν:
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
Αν βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:
Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται Χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.
Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους
σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. – Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:
Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του