Η «Λύκαινα» των ΗΠΑ θα λάβει μέρος στις τουρκικές εκλογές – Στον αέρα μέχρι τέλους τα F-35 – Φονικό κουαρτέτο απειλεί την Ελλάδα






Του Βασίλη Καπούλα

Σε θρίλερ θα μετατραπούν για την Ελλάδα οι τουρκικές εκλογές. Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε πως το «Καλό Κόμμα» (Iyi Parti), της «Λύκαινας» Meral Aksener, θα συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές.

Από τη μία ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Εθνικιστικού Κόμματος «MHP», μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν από την άλλη το «Καλό Κόμμα» (διάσπαση του εθνικιστικού MHP) της Μεράλ Ακσενέρ και τέλος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Και όλοι απειλούν την Ελλάδα με εδαφικό ακρωτηριασμό, όλοι ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα ελληνικά εδάφη.


Νωρίτερα, σήμερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί αύριο, Κυριακή, με την Μεράλ Ακσενέρ.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσεγγίσει τη δυναμική Ακσενέρ του νεοσύστατου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ Parti), αλλά και μικρότερα συντηρητικά κόμματα, όπως το κόμμα της Ευδαιμονίας (Saadet), για ενδεχόμενο… συμμαχίας.

Βέβαια στην δικαιοσύνη του Ερντογάν προξενεί εντύπωση καθώς ένας από τους λόγους που προκήρυξε εκλογές νωρίτερα ήταν να μην συμμετάσχει η αντίπαλος του.

Με βάση το Σύνταγμα της Τουρκίας, για να συμμετέχει ένα κόμμα σε εκλογές, θα πρέπει να έχουν περάσει έξι μήνες από το πρώτο του συνέδριο.

Η Ακσενέρ τα είχε ετοιμάσει όλα την 1η Μαρτίου, άρα η συμμετοχή της θα μπορούσε να γίνει δεκτή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Τελικά, όμως, το νεοσύστατο κόμμα θα συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να προλάβει το διάστημα των έξι μηνών από την ίδρυση του κόμματος της Ακσενέρ, με δεδομένο πως συμπληρώνει το χρονικό αυτό όριο στις 28 Ιουνίου και όχι στις 24…

Για τέσσερις ημέρες δηλαδή, θα είχε αποκλεισθεί η υποψηφιότητά της, ωστόσο η τουρκική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως.

Μπορεί στη τελευταία δημοσκόπηση ο Ερντογάν να παίρνει 55,6 % , ο χειρότερος εφιάλτης του όμως έχει όνομα: Μεράλ Ακσενέρ, η νέα αγαπημένη των ΗΠΑ.

Η Μεράλ Ακσενέρ, γνωστή και ως «λύκαινα» της Τουρκίας, όπως την αποκαλούν πολλοί συμπολίτες της γιατί είναι πιο εθνικίστρια κι από τον αρχηγό των «γκρίζων λύκων», ηγείται ενός πολιτικού σχηματισμού που είναι ακροδεξιότατος.

Πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα της ποσοστό έως και 20%.

Το «Ιγί» θεωρείται πιθανός σύμμαχος του ρεπουμπλικανικού CHP.

Αρχίζουν να πιέζουν πολύ οι ΗΠΑ – 3 προειδοποιήσεις σε 2 ημέρες στην Τουρκία

Η πρώτη προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον προς την Τουρκία ήρθε την Τετάρτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων (HFAC). Ο A. Wess Mitchell, βοηθός του State Department για τις Ευρωπαϊκές και ευρασιατικές σχέσεις μίλησε για πολλά και διάφορα ζητήματα.

Πολλά μέλη του HFAC τον ρώτησαν για την συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson. Χαρακτήρισε γελοίες τις κατηγορίες ότι συνεργάζεται είτε με το FETÖ είτε με το PKK και ανέφερε ότι η αγορά των S-400 μπορεί να επιφέρει κυρώσεις.

Επιπλέον ο Mitchell μίλησε για πιθανές συνέπειες στο πρόγραμμα των F-35 κάτι που συζητήθηκε στο Κογκρέσο και αυτό γιατί περιμένουν την άφιξη των ρωσικών συστημάτων για την συλλογή πληροφοριών απ όλες τις στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Η δεύτερη προειδοποίηση ήρθε από το Πεντάγωνο την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος Dana White είπε ότι κανένας πύραυλος από τους 105 που έριξαν οι ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία δεν αναχαιτίστηκε από τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

«Τα ρωσικά α/α συστήματα έδειξαν αναποτελεσματικότητα» είπε μεταφέροντας μήνυμα στην Αγκυρα ότι οι S-400 δεν θα δουλέψουν με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Τέλος η τρίτη προειδοποίηση ήρθε από το State Department.

Η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, είπε:

«Κατά την διάρκεις κατάστασης ανάγκης θα είναι δύσκολο να συμβούν ελεύθερες, δίκαιες και διάφανες εκλογές με τρόπο που να ταυτίζεται με τον τουρκικό νόμο και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Εχουμε ανησυχίες για την ικανότητα της τουρκικής κυβέρνησης να διεξάγει εκλογές μέσα σε κατάσταση ανάγκης. Θα θέλαμε σίγουρα να δούμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αλλά υπάρχει ανησυχία».

Για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον μιλά για «Νομιμότητα» στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές και ειδικά αν κερδίσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχουμε να δούμε πολλά…

Δεν είναι τυχαίο πως ανακοινώθηκε ότι στις 23 Ιουνίου εντάσσεται στον στόλο της THK το πρώτο ζεύγος μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 ενώ οι τουρκικές εκλογές είναι στις 24 Ιουνίου…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του