«Hλεκτροσόκ» στην Τουρκία: Οι Κούρδοι ζητούν διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουάσινγκτον – Nέα «πυρά» Αγκυρας κατά ΗΠΑ

Oδεύουμε πλέον με ταχύτατους ρυθμούς προς ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα αλλάξουν άρδην το γεωπολιτικό status quo της γειτονιάς μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας (MSD), ο πολιτικός βραχίονας της μαχητικής ομάδας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας(SDF), υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να ανοίξει γραφεία στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στο φως.

, «Η αποστολή της SDC στις ΗΠΑ θα επικεντρωθεί κυρίως στην εκπαίδευση του αμερικανικού λαού για τη δημοκρατική διαδικασία στη Συρία και θα ενθαρρύνει την αμερικανική κυβέρνηση να θεσπίσει νόμους που ενισχύουν τη δημοκρατία στη Συρία και υιοθετούν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα ως λύση για τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία» αναφέρει η αίτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 31 Ιανουαρίου.

«Η νομοθετική ατζέντα των του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει προσπάθειες για τον καλύτερο εξοπλισμό του στρατού της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας (DFNS), την βελτίωση του αντιτρομοκρατικού οργάνου της στην περιοχή ώστε να καλύψει τις ανάγκες της μετά τον ISIS εποχής και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής της Συρίας. Επίσης αποσκοπεί στην εκμετάλλευση του διεθνούς αερολιμένα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή«, ανέφερε το έγγραφο στο οποίο έγινε μια τροποποίηση στις 16 Μαρτίου.

Θα εξαγριώσει του Τούρκους

Εάν το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο ανοίξει ένα γραφεία στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, υποστήριξαν ορισμένοι ειδικοί. «Από την άποψη της SDC, θα μπορούσε κανείς να δει το πλεονέκτημα να έχει ένα γραφείο στην Ουάσινγκτον. Τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν άμεση πίεση στο Capitol Hill, γεγονός που μπορεί να τους βοηθήσει να εμπλακούν στα σχέδια των ΗΠΑ για απόσυρση από τη Συρία«, δήλωσε ο Newman Ryan Gingeras, εμπειρογνώμονας στην τουρκική ιστορία στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή.




«Ως ομάδα με σαφείς δεσμούς με το PKK, το γραφείο θα ήταν αναμφισβήτητα ένα αλεξικέραυνο για την διαμάχη. Το γεγονός ότι η SDC διατηρεί δεσμούς με μια θεωρούμενη ως τρομοκρατική οργάνωση θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της στο Hill και σίγουρα θα προκαλέσει δυσφορία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις«, πρόσθεσε ο Gingeras.

Ωστόσο, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η πολιτική πτέρυγα της ομάδας μπορεί να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη: Η ομάδα που η SDC συνδέεται έχει ήδη λάβει υποστήριξη από την Ουάσινγκτον. «Η SDC είναι πολύ πιο ανοιχτή που στις τάξεις της, [εκτός από Κούρδους] περιλαμβάνει, τουλάχιστον ονομαστικά, και τους Σύριους Άραβες. Αυτό θα πρέπει να παρέχει επαρκή κάλυψη για την κυβέρνηση Τραμπ να αποδεχθεί την αίτηση. Μπορούν να υποστηρίξουν ότι αναγνωρίζουν επίσημα έναν σύμμαχο υπέρ της δημοκρατίας, όχι μια κουρδική μαχητική ομάδα«, δήλωσε στο Newsweek ο Chris Meserole, ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Brookings.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε εγκαίρως για δημοσίευση στις ερωτήσεις του Newsweek σχετικά με το πότε θα ληφθεί τελική απόφαση για το αν θα ανοίξει το γραφείο.


Την ίδια στιγμή, «απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, η οποία «σημαίνει ανάμειξη στην θέληση του έθνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy.

Η παρατήρηση του Aksoy ήρθε σε απάντηση της δήλωσης της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert για ανησυχία λόγω της προκήρυξης ελεύθερων εκλογών με καθεστώς έκτακτων μέτρων», στην Τουρκία.

Ο Aksoy δήλωσε επίσης πως «όλες οι εκλογές που έχουν γίνεις την Τουρκία έχουν επιβεβαιωθεί πως ήταν δημοκρατικές, ελεύθερες, δίκαιες, και με διαφάνεια σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές».

Για να προσθέσει πως «εκλογές την ώρα που εφαρμόζονταν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως πχ στην Γαλλία το 2017».

Πριν λίγα 24ωρα, η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert, είπε:

«Κατά την διάρκεις κατάστασης ανάγκης θα είναι δύσκολο να συμβούν ελεύθερες, δίκαιες και διάφανες εκλογές με τρόπο που να ταυτίζεται με τον τουρκικό νόμο και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Εχουμε ανησυχίες για την ικανότητα της τουρκικής κυβέρνησης να διεξάγει εκλογές μέσα σε κατάσταση ανάγκης. Θα θέλαμε σίγουρα να δούμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αλλά υπάρχει ανησυχία».

Για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον μιλά για «Νομιμότητα» στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές και ειδικά αν κερδίσει ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχουμε να δούμε πολλά…

Δεν είναι τυχαίο πως ανακοινώθηκε ότι στις 23 Ιουνίου εντάσσεται στον στόλο της THK το πρώτο ζεύγος μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 ενώ οι τουρκικές εκλογές είναι στις 24 Ιουνίου…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του