ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Tου Θωμά Σίδερη
Κόλαφος για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι το υπόμνημα που κατέθεσαν σήμερα στον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά εκπρόσωποι των εμπορικών και επιχειρηματικών φορέων...

του Ηρακλείου.

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι στη χώρα μας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν πολλές φορές έξω και πέρα από τα όρια της νομιμότητας, ενώ ως αποτέλεσμα αυτού του τρόπου λειτουργίας τους είναι η υπέρμετρη  επιβάρυνση καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δυσβάστακτα κόστη, τα οποία ανατροφοδοτούν την ύφεση. Οι εκπρόσωποι των φορέων δίνουν ένα σαφές μήνυμα: «Οι πρακτικές και συμπεριφορές δεν μπορούν να συνεχίζονται και να τις  παρατηρούμε μοιραίοι και άβουλοι. Είναι ώρα για  ανάληψη συλλογική και αποτελεσματική δράση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι φορείς του Ηρακλείου στο υπόμνημα που παραδόθηκε σήμερα στον κ. Σκορδά, τα περισσότερα δάνεια της προηγούμενης επταετίας στηρίχτηκαν  στην «παραπλάνηση» των δανειοληπτών από τις επίμονες διαφημιστικές προσφορές των τραπεζών, παρά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, δημιουργώντας τεχνητή ευημερία με δανεικά. επίσης, κατά τη σύναψη των τραπεζικών συμβάσεων, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση των δανειοληπτών για τους γενικούς όρους συναλλαγής και τις επιπτώσεις τους, ενώ είναι ιδιαίτερα επαχθείς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους όρους έχουν κριθεί από τα δικαστήρια ως καταχρηστικοί. Από την άλλη, πολλά τραπεζικά ιδρύματα ζητούν αδικαιολόγητα νέες αυξημένες εξασφαλίσεις, κλείνουν λογαριασμούς δανείων και καρτών ζητώντας πρόωρα ολοσχερή εξόφληση, ενώ και ο μέχρι τώρα τρόπος διάθεσης των μπλοκ των επιταγών ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα μεταξύ συνεργαζομένων επιχειρήσεων.

«Οι δανειολήπτες της χώρας  ουδέποτε ευνοήθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αναφοράς (Euribor), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση οιωνδήποτε διαφορών και διενέξεων των επιχειρήσεων με τις τράπεζες, δε λειτούργησε αποτελεσματικά» τονίζεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα προς τον κο Σκορδά.

Στη σημερινή συνάντηση πήραν μέρος ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μ. Κουμαντάκης, ο Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μ. Μελισσείδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ηρακλείου Γ. Ανδρεαδάκης, ο πρόεδρος των Επιχειρήσεων Στάθμευσης Κλειστού Τύπου Χ. Παπαδάκης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος του Ε.Β.Ε.Η. Α. Βγόντζας.
Ο κος Αυγενάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τον υφυπουργό Ανάπτυξης για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και κυρίως αυστηρού θεσμικού πλαισίου που να διέπει την λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, προασπίζοντας τα νοικοκυριά, τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες. Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων προς τα τραπεζικά ιδρύματα, τόσο των στεγαστικών, όσο και μέρους των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, θέματα τα οποία με κοινοβουλευτική του παρέμβαση έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Μέσα στην κρίση, και ενώ οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες αγωνίζονταν να διασώσουν  τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή τα ξενοδοχεία τους, αλλά και πολύτιμες θέσεις εργασίας, οι Τράπεζες αυξάνουν το περιθώριο του κέρδους τους (spread) επί παλαιών συμβάσεων μέχρι και σε ποσοστό 600%!» επισημαίνει στην παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κο Αυγενάκη: «Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει υπομείνει μέχρι σήμερα την σφοδρή οικονομική κρίση, ωστόσο μια ενδεχόμενη κατάρρευσή του, θα σημάνει και κατάρρευση της χώρας. Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να  ρυθμίσει την κατάσταση αυτή με λογικό και δίκαιο τρόπο». Και ο βουλευτής Ηρακλείου προσθέτει: «Αν αυτό δεν γίνει άμεσα είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές πτωχεύσεις που θα πυροδοτήσουν κύμα αγωγών σε όλη τη Χώρα κατά των τραπεζών. Το κύμα των αγωγών ενδέχεται να δημιουργήσει νέο ζήτημα αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ευδοκίμησης τους, διότι οι περιπτώσεις αυτές είναι καταφανείς υποθέσεις εκμετάλλευσης».

Οι φορείς του Ηρακλείου κατέθεσαν στον υφυπουργό ανάπτυξης μια σειρά προτάσεων, όπως τη δημιουργία ολιγομελούς επιτροπής από φορείς της αγοράς, η οποία θα εισηγείται επεξεργασμένες προτάσεις προς τα διοικητικά συμβούλια των φορέων για συντονισμένες λήψεις αποφάσεων και ενέργειες, τη δημιουργία γραφείου υποδοχής καταγγελιών με ενημέρωση των μελών τους, τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων των καταγγελιών τα αποτελέσματα της οποίας θα κοινοποιείται στα ΜΜΕ, τη δημιουργία αρχείου δικαστικών αποφάσεων για διευκόλυνση των μελών και των συνεργατών μας καθώς και τη δημιουργία φορέα νομικής υποστήριξης των μελών μας με υπηρεσίες χαμηλού κόστους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του