Στα όρια του "κραχ" η Ελλάδα πορεύεται μέσα στην ΕΕ της λιτότητας με το χρέος να φτάνει τα... 560δισ. ευρώ και τα κόμματα χωρίς συνεννόηση!


Έπειτα από «μαραθώνιο» συζητήσεων ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, που διήρκεσε έξι περίπου ώρες. Βρέθηκε συμφωνία για το προσφυγικό, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό, ενώ συμφωνήθηκε και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Όμως ακόμα και οι ελάχιστες αυτές συνεναίσεις δεν μπορούν να είναι αρκετές για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τέλμα. Γιατί απλά το χρέος που στην πραγματικότητα αγγίζει τα 560δισ. ευρώ σαν τη "δαμόκλειο σπάθη" απειλεί να πέσει στο κεφάλι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Ήδη τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων καταγράφονται και τα αποτελέσματα είναι απλά αρνητικά σε όλους τους τομείς. Και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο αρχηγών χθες είχε πιο πολύ παρασκήνιο παρά ουσία. Τα κόμματα αρνήθηκαν την πρόταση του πρωθυπουργού να συσταθούν διακομματικές επιτροπές και η όποια συνεννόηση εξαντλήθηκε στο προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Η έκρηξη του Τσίπρα

Το ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η άρνηση της Φ. Γεννηματά και του Γ. Πλακιωτάκη να παράσχουν το μίνιμουμ της συναίνεσης στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία που τους προσκόμισε για να τους αποδείξει πως ενώ είχαν προβεί σε μειώσεις και περικοπές όλο το προηγούμενο διάστημα τώρα αρνούνται τη συναίνεση για μικροκομματικό όφελός τους είναι τα εξής:

"H κυβέρνηση θωρακίζει οριστικά τις κύριες συντάξεις με ένα πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό το οποίο όπως ξεκάθαρα ορίζεται στη συμφωνία με τους θεσμούς έχει κόστος 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Οι μέχρι σήμερα μνημονιακές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σε συνδυασμό με το PSI, "κούρεψαν" περισσότερο από 50 δισ. από το ασφαλιστικό και το άφησαν στην παραπαίουσα σημερινή του κατάσταση, η οποία - όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν - οδηγεί σε κατάρρευση το 2018.

Κούρεψαν το ασφαλιστικό πάνω από 50 δισ.!

Συνολικά οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:

- To "κούρεμα¨των αποθεματικών των Ταμείων (PSI) στοίχισε 26 δισ. ευρώ.
- Η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες στερεί εισφορές 5,22 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα

- Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν η έκρηξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας, οι προσωρινές μορφές απασχόλησης και ο νέος κατώτατος μισθός που επίσης προκάλεσαν επιπλέον χρηματοδοτικές τρύπες.

Δέκα μέτρα από 2010 έως 2014

1. Μάιος 2010: Κόβονται τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαθίστανται από "βοηθήματα" 200-400 ευρώ.

2. Αύγουστος 2010: Θεσπίζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
3. Το 2011: Nέες περικοπές σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1,400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτείνεται στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.
4. Το 2011: Αυστηροποιούνται κι άλλο το εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ. Το χάνουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
5. Το 2011: Νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
6. Αύγουστος 2011: Επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ευρώ με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
7. Νοέμβριος 2011: Κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
8. Το 2012: Μειώνονται κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπτονται ξανά 10-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
9. Το 2012: Μειώνεται 5-20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
10. Μετά το 2012: Μειώνονται ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές.

2014 Ένα μέτρο και παρεμβάσεις 1,8 δισ.

Απέναντι στον καταιγισμό των 10 μέτρων και της αποψίλωσης του ασφαλιστικού κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ):

- Ένα μέτρο: Τον Ιούλιο 2015 αυξάνεται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2008) και θεσπίζεται εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).

- Παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ: Βάσει της συμφωνίας, οι αλλαγές που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει οριστικά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχουν κόστος 1% του ΑΕΠ. Ενώ κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στο χρόνο, η κυβέρνηση επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων.

Η σύγκριση

- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις (2010 -2014) πήραν 10 μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων, "κούρεψαν" το σύστημα κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και παρέδωσαν ένα ασφαλιστικό που καταρρέει.

- Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ένα μέτρο και προωθεί παρεμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ θωρακίζοντας τις κύριες συντάξεις και διασφαλίζοντας οριστικά το ασφαλιστικό. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρη"

Το χρέος τρομάζει

Παρά τα όσα λέγονται το χρέος αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την ελληνική οικονομία καθώς αγγίζει το δυσθεώρατο ποσό των 560 δισ. ευρώ αν υπολογιστεί σωστά υπολογίζοντας τα ιδιωτικά χρέη αλλά και τα.. κρυφά ενω οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς την Εφορία, που αυξάνονται μάλιστα κατά 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Πλαίσιο που καθιστά αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, σε όλα τα επίπεδα, καθώς ουδείς μπορεί να θεωρήσει εφικτή την αποπληρωμή όλου αυτού του χρέους, που είναι περίπου τρεις φορές το -ραγδαία επιδεινούμενο- τα τελευταία χρόνια, ελληνικό ΑΕΠ. Μόνο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια ανέρχονται στα 107 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την Εφορία ξεπερνούν τα 82 δισ. ευρώ και αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο.

Τα χρέη αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται προς τα 29 δισ. ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Παύση πληρωμών όμως κηρύττει και το Δημόσιο που χρωστά περί τα 6 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται και το δημόσιο χρέος της χώρας, που κινείται πια στα 326 δισ. ευρώ, δύο φορές περίπου το ελληνικό ΑΕΠ, και το οποίο βρίσκεται από το 2010 που έκλεισαν οι αγορές, στο… κόκκινο.

Ο λογαριασμός του χρέους μπορεί να φουσκώσει ακόμη περισσότερο, εάν σε αυτόν συνεκτιμηθούν οι εγγυήσεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ που έχει παράσχει το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν αντλήσει δάνεια.

Η Ελλάδα χώρα ανέργων και φτωχών

Ως μια χώρα ανέργων και φτωχών εργαζομένων και συνταξιούχων περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

«Κρίση και κανένα τέλος στον ορίζοντα: μόνο ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στο οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού.

Συγχρόνως οι συντάξεις βουλιάζουν. Και μόνο ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το κράτος», είναι το συμπέρασμα της γερμανικής εφημερίδας για το νέο κοινωνικό status quo που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα σχολιάζει τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

«Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο: Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε από το 24,9% στο 24,6%. Ωστόσο αυτή η ελαφρά μείωση οφείλεται κυρίως στην παροδική άνθηση του ελληνικού τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι.

Aπό την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές τις προβλέψεις για την Ελλάδα του 2016, αναμένει εκ νέου αύξηση της ανεργίας στο 25,8%.

Στο μεταξύ ολοένα λιγότεροι άνθρωποι έχουν προσωπικό εισόδημα, ενώ ολοένα περισσότεροι ζουν από τη μηνιαία καταβολή κοινωνικών παροχών, όπως συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, είτε από χρηματική βοήθεια που λαμβάνουν από τις οικογένειές τους».

Σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, προστίθενται τώρα περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της.

Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι από τους γηραιότερους στην ΕΕ. Όπως αναφέρει η Tagesspiegel, τρεις στους δέκα οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι άνω των 65, ενώ το 2060 θα είναι έξι στους δέκα.

Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα πρέπει να πορευθεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ όπου σην πίεση όλων αυτών έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του προσφυγικού... 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του