Η ΑΕΠΙ καλείται να πληρώσει 30 εκατ. σε δημιουργούς







Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά για την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, η οποία μετά το πόρισμα-φωτιά για το φαγοπότι εκατομμυρίων με τα πνευματικά δικαιώματα καλείται τώρα να πληρώσει ένα ποσό κοντά στα 30 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς.

Πρόκειται για δικαστική – απόφαση κόλαφο, που εκκρεμούσε από το μακρινό 1997 μετά από προσφυγή καλλιτεχνών και η οποία έρχεται να δώσει ένα ακόμη ηχηρό ράπισμα στους διοικούντες της Ανώνυμης Εταιρίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με αυτή, η ΑΕΠΙ καλείται να πληρώσει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό στους δικαιούχους δημιουργούς, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμη και τα

25-35 εκατ. και παράλληλα επιβάλλει τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων.

Βέβαια, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αφού ως γνωστόν η διοίκηση της ΑΕΠΙ φρόντισε να πλουτίσει αδειάζοντας τα ταμεία της με αποτέλεσμα να προκύψει «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2011-2014.

Εξελίξεις αναμένονται και σε σχέση με το προωθούμενο από το υπουργείο Πολιτισμού νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού η απόφαση αυτή του Εφετείου δημιουργεί την άμεση ανάγκη τοποθέτησης επιτρόπου στην οικονομική διαχείριση της ΑΕΠΙ.

Το χρονικό της προσφυγής

Η συγκεκριμένη προσφυγή είχε γίνει το 1996 από πολύ γνωστούς δημιουργούς όπως οι Ξαρχάκος, Κυπουργός, Καλατζόπουλος, Μαμαγκάκης, Κουμεντάκης καθώς και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Τότε, είχαν καταγγείλει την ΑΕΠΙ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία το 2003 αναγνώρισε ότι ήταν καταχρηστική η προμήθεια 25% στα μηχανικά δικαιώματα από την πλευρά της εταιρείας και ζητούσε να μειωθεί στο 15%.

Αναγνώρισε, επίσης, πως ήταν παράνομο από την πλευρά της ΑΕΠΙ να αναγκάζει τους δημιουργούς να εκπροσωπούνται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους (μηχανικά και εκτελεστικά) από την ίδια εταιρεία.

Η επιτροπή, όμως, απέρριψε τα υπόλοιπα αιτήματά των δημιουργών για περαιτέρω καταχρηστικές πρακτικές κι έτσι εκείνοι προσέφυγαν στο διοικητικό εφετείο, η απόφαση του οποίου το 2004 ήταν επίσης αρνητική.

Οι δημιουργοί δεν το έβαλαν κάτω και έφτασαν την υπόθεση μέχρι το ΣτΕ, το οποίο έκρινε πως το εφετείο όφειλε να ξανά εξετάσει την υπόθεση.

Η νέα απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί πλήρη δικαίωση όχι μόνο για τους καταγγέλλοντες αλλά για τον σύνολο των δημιουργών. Η δικαιοσύνη μεταξύ άλλων:

Α. Θεωρεί ως καταχρηστική προμήθεια πάνω από:

18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αντί για 25% που έχει μέχρι σήμερα η ΑΕΠΙ και 24% στη δημόσια εκτέλεση αντί για 37,5%.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως η εν λόγω απόφαση ανατρέχει τουλάχιστον από το έτος 2003, επομένως η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς για όλα τα έτη από το 2003 μέχρι σήμερα και το οποίο υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Β. Αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική

την παράλειψη λογοδοσίας αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία δικαιώματος, τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ουσιαστικά, αυτό συνεπάγεται ότι από την κοινοποίηση της απόφασης οι δημιουργοί θα πρέπει να συμμετέχουν στις παραπάνω αποφάσεις και η ΑΕΠΙ οφείλει να παρέχει αναλυτική λογοδοσία.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της οικογένειας Ξανθόπουλου

Πριν από λίγες ημέρες Οικονομικοί Ελεγκτές είχαν εισβάλει στα γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι, κάνοντας «φύλλο και φτερό» το λογιστήριο, ενώ είχε ακολουθήσει εισαγγελική εντολή για «πάγωμα» όλων των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς που δεσμεύτηκαν συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι της οικογένειας Ξανθόπουλου, που έχει μετατρέψει την ΑΕΠΙ σε τσιφλίκι της επί 80 συναπτά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου, δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί του «αφεντικού» Πέτρου Ξανθόπουλου, της συζύγου του Νικολέτας και των δύο παιδιών του, αφού από τη δικογραφία προέκυψε υπεξαίρεση που αγγίζει τα 11 εκατ. ευρώ, ποσά που εισπράχθηκαν και κατέληξαν στις τσέπες τους αντί να αποδοθούν στους πραγματικούς τους δικαιούχους, δηλαδή στους δημιουργούς.

Επιπλέον, 4 εκατ. ευρώ τα οποία η οικογένεια Ξανθόπουλου όφειλε να διαθέσει για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς τα οικειοποιήθηκε επίσης για να πλουτίσει.

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί αποφυγή απόδοσης ΦΠΑ ύψους 7,2 εκατ. ευρώ για την οποία, μάλιστα, η ΦΑΕ Αθηνών έχει επιβάλει πρόστιμο 6 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του