Το απρόσμενο φιάσκο της Τερέζα Μέι





0


Ακόμη και η παραδοσιακά συντηρητική εφημερίδα «Daily Mail» δεν μπορούσε το πρωί της Παρασκευής να κρύψει την πίκρα, τη θλίψη, αλλά κυρίως την απογοήτευση στο στρατόπεδο των Τόρις μετά τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της Πέμπτης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία παρά τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και από δικούς της βουλευτές αρνείται να παραιτηθεί στο όνομα της σταθερότητας, βρίσκεται σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση, αφού έχασε το προσωπικό πολιτικό της στοίχημα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρά τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και από δικούς της βουλευτές, αρνείται να παραιτηθεί στο όνομα της σταθερότηταςΤα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, όπως συνήθως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη γίνεται λόγος για μια φρικτή εκλογική εκστρατεία της σημερινής πρωθυπουργού και για ένα «επικρεμάμενο κοινοβούλιο» (hung parliament), που είναι ο ιδιαίτερος βρετανικός όρος για την απώλεια της αυτοδυναμίας, ενώ υπάρχει απόλυτο σκότος για το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί ξεκίνησαν την προεκλογική τους καμπάνια ακόμη και με 26 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τους Εργατικούς, για να καταλήξουν την Πέμπτη το βράδυ σε μία πύρρειο νίκη, συγκεντρώνοντας από 314-322 έδρες, όταν χρειάζονται 326 για να κερδίσουν μια τυπική αυτοδυναμία. Πολύ μακριά από το στόχο αφού η Τερέζα Μέι προκάλεσε αυτές τις εκλογές προκειμένου να υπάρξει μια ενισχυμένη βρετανική κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί εκ του ασφαλούς με τους Ευρωπαίους.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνο δεν υπάρχει ισχυρή πλέον προοπτική διακυβέρνησης στη Μ. Βρετανία, αλλά και η Τερέζα Μέι είναι μία ηττημένη πολιτικός που βλέπει τα συντρίμμια της φιλοδοξίας της να επιβάλλει την απόλυτη ηγεμονία της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Τερέζα Μέι επιθυμούσε να ισχυροποιηθεί και για έναν άλλο λόγο. Για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις απόλυτες πιέσεις της σκληροπυρηνικής - υπερδεξιάς πτέρυγάς της στο κόμμα, που έχουν βάλει πλώρη για ένα σκληρό Brexit. Και σε αυτό το σημείο απογοήτευσε, δίνοντας στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να ακονίσει τα πολιτικά του μαχαίρια και να είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσει αυτός τα ηνία των Συντηρητικών.

Το πρώτο θύμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του exit poll άρχισε να κατρακυλά στις διεθνείς αγορές. Αυτή ίσως ήταν και η πλέον αξιόπιστη πολιτική εικόνα που εισέπραττε κάποιος παρακολουθώντας τους παρουσιαστές στην τηλεόραση να ανακοινώνουν την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Αμηχανία όμως επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου οι καγκελαρίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναρωτιούνται πλέον πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η διαδικασία του Brexit είναι μονόδρομος. Δεν συζητά κανείς για αλλαγή πορείας ως προς τον δρόμο που διάλεξε το Λονδίνο με εκείνο το δημοψήφισμα που το έθεσε εκτός Ε.Ε. Αντιθέτως, το πρόβλημα είναι στο πώς θα διευθετηθεί αυτό το διαζύγιο και με ποιο κόστος για τη Μ. Βρετανία.

Ήδη μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση του exit poll οι αναλυτές σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έθεταν και το ζήτημα της κήρυξης ενός ακόμη γύρου πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Στον αντίποδα οι Εργατικοί και ιδιαιτέρως ο αρχηγός τους που εκφράζει την ΡΙΣΤΕΡΉ πτέρυγα του κόμματος είναι πια σε θέση να χαμογελούν. Επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από μια εκλογική καμπάνια που έθεσε στη βρετανική κοινωνία όλα τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, από την Υγεία και τη Δημόσια Εκπαίδευση, έως την Οικονομία, με αποτέλεσμα την ολική επαναφορά της αντιπολίτευσης στο προσκήνιο. Η Βόρεια Αγγλία που ψήφισε Brexit στο δημοψήφισμα, επανήλθε στους κόλπους των Εργατικών αιφνιδιάζοντας την Τερέζα Μέι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του