ΚΑΤΑ 50% ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ


Σε μία προσπάθεια να τονωθεί η κτηματαγορά, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα μείνουν «παγωμένες» για έβδομη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Ο νέος τρόπος υπολογισμού τους...
θα τεθεί σε ισχύ από το 2015, βάσει του οποίου οι τιμές της Εφορίας θα συγκλίνουν με αυτές της αγοράς.

Η απόφαση για την αύξηση ή μη των αντικειμενικών αξιών είναι ανεξάρτητη από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί και πάλι η κτηματαγορά η οποία από το 2009 βρίσκεται σε τέλμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα το «Βήμα». Ο σχεδιασμός είναι να μειωθεί ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων κατά τουλάχιστον 50% και να φθάσει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που δεν ξεπερνάει το 4%-5%.

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από τον φόρο

Το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του ξεκαθαρίζει το πότε μπορεί κάποιος να απαλλαγεί για δεύτερη φορά από τον φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, συμβάσεις αγοράς εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα κατοικίας ή οικοπέδου απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι η αγορά ολοκλήρου του ακινήτου από τον αγοραστή, με εξαίρεση την περίπτωση χορήγησης απαλλαγής λόγω απόκτησης ολοκλήρου του ακινήτου και από τους δύο συζύγους. Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μόνο μία φορά.

Η απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου εφόσον: α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και β) ο αγοραστής υποβάλλει την οικεία δήλωση και καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής. Περαιτέρω, ορίζεται ότι, κατ' εξαίρεση, αν για την αγορά ενός ακινήτου από κοινού έχει χορηγηθεί απαλλαγή πρώτης κατοικίας και στους δύο συζύγους και εντός πενταετίας από τον χρόνο της αγοράς μεταβιβαστεί το ποσοστό του ενός συζύγου, η απαλλαγή αίρεται μόνο κατά το ποσοστό που μεταβιβάζεται και καταβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό αυτό.
Πηγή : zougla.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του