Οι σφαίρες επιρροής παραβιάζονται, ο κόσμος κατρακυλάει στην άβυσσο


GiorgosTragas
Ιδιαίτερα εύστοχος είναι σήμερα ο βασικός τίτλος του «Βήματος της Κυριακής»: Ο κόσμος αλλάζει με αίμα και χρήμα. «Το φάντασμα του 1914 σκιάζει τον πλανήτη».
Πράγματι ο κόσμος φαίνεται να κατρακυλάει στην άβυσσο χωρίς να γνωρίζει κανείς αν ο σημερινός ψυχρός πόλεμος που αναπτύσσεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής θα φέρει την πλήρη διάλυση της σημερινής παγκόσμιας σκηνής.
Οι σφαίρες επιρροής των υπερδυνάμεων όπως διαμορφώθηκαν με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, παραβιάζονται συστηματικά και μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τόσο οι Αμερικανοί όσο και γενικότερα οι ειδικοί σύμμαχοί τους αναπτύσσουν επιθετικές πρωτοβουλίες και διεισδύσεις στα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία του Βλαδίμηρου Πούτιν.
Το σημερινό Κρεμλίνο όμως αισθάνεται ότι η επιρροή του στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Αυτοκρατορίας παραμένει ίδια, όπως και πριν την πτώση του τείχους και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Π.χ. για τον Βλαδίμηρο Πούτιν δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση στο Κίεβο με αντιρωσικά αισθήματα από τους απόγονους εκείνων που υποδέχθηκαν τον Χίτλερ ως απελευθερωτή. Ούτε αισθάνονται ευχάριστα έχοντας έναν Σαακασβίλι στη Γεωργία, που κινείται εναντίον τους όποτε θέλει η Ουάσινγκτον.

Οι σφαίρες επιρροής έχουν παραβιαστεί κι αυτό επιφέρει πρωτοφανή αστάθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ρώσοι δημιουργούν πρωτοφανή εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον, γιατί έχουν ακόμη το πάνω χέρι στον ενεργειακό τομέα όσον αφορά στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Έχουν συνάψει μία ενεργειακή συμφωνία – μαμούθ με τους Κινέζους για τα επόμενα 30 χρόνια κι έχουν ξεκινήσει την δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομισματικού ταμείου, σε συνεργασία με Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Νότιο Αφρική (BRICS).
Αυτό εξουδετερώνει την επιβολή ελέγχου των Αμερικανών στις οικονομικά αδύναμες χώρες και στην ουσία μειώνει καταλυτικά την παγκόσμια δύναμη που έχουν σήμερα γνωστές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan και όλοι οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, που βρίσκονται κάτω από τον αμερικανοεβραϊκό έλεγχο και εποπτεύουν την παγκόσμια οικονομία.
Μόνο η σκέψη ότι μπορεί στις διεθνείς συναλλαγές να αντικατασταθεί το δολάριο από άλλο νόμισμα που θα βγάλουν οι BRICS, δημιουργεί έκρυθμη κατάσταση και πολεμική ατμόσφαιρα. Οι Αμερικανοί που τυπώνουν άφθονο χρήμα και η ευρωπαϊκή κρίση και ύφεση, που αποπληθωρίζει, γνωρίζουν καλά ότι αν σταματήσει το δολάριο να είναι το πρώτο αποθεματικό νόμισμα, θα χάσουν την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία.
Ο οικονομικός πόλεμος που άνοιξαν οι δυτικοί με τον Πούτιν, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις προτροπές της Ουάσινγκτον, θα ρίξουν σε βαθιά ύφεση την Ευρώπη και θα πλήξουν ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, που εν καιρώ μνημονίου λειτουργεί με αισθητά μειωμένη την εθνική κυριαρχία και τραυματισμένη τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γύρω μας, στη γειτονιά μας επικρατεί αναβρασμός. Το Ιράκ διαλύεται ως κρατική οντότητα. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές, ήδη διαφαίνεται το ενδεχόμενο νέων συνόρων στη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα εμφανίζεται εκνευρισμένη και κοιτάει προς την πλευρά των Κούρδων. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η Αλ Κάιντα εξακολουθεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία. Απέναντι στη Λιβύη, συμμορίες μουσουλμάνων πολεμούν για την εξουσία.
Ο κόσμος βράζει και αναδύεται γύρω μας. Εμείς (η κυβέρνηση Σαμαρά) ακολουθεί σκληρή φιλοαμερικανική πολιτική και είναι ευθυγραμμισμένη σ' ένα συμμαχικό άξονα με το Τελ Αβίβ, την ώρα που ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι εναντίον του.
Ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι παγκόσμιες αλλαγές δεν θα κάνουν την Ελλάδα πολύ μικρότερη και πολύ φτωχότερη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του