Στο σφυρί για 50 ευρώ


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης - Φίλιππος Καραμέτος


Μία εταιρεία κατάφερε έπειτα από δημοπρασία που έγινε τον Αύγουστο να εκμισθώσει το ιστορικό κτήριο στο Χάνι της Γραβιάς με μόνο 51 ευρώ τον μήνα ή διαφορετικά 612 ευρώ τον χρόνο!

Ακόμα και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τη Γραβιά γνωρίζουν σίγουρα το χάνι της, το πιο γνωστό αξιοθέατο, όπου στις 8 Μαΐου του 1821 έγινε η γνωστή μάχη. Προς τιμή της νίκης του Οδυσσέα Ανδρούτσου, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις.

Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Δελφών, από τις 11 Αυγούστου, η εκμίσθωση του ιστορικού χώρου περνάει στα χέρια της εταιρείας FOKIS LTD- Γ.ΜΟΥΡΤΟΥ Ε.Π.Ε, υπεύθυνος της οποίας φέρεται να είναι ο κ. Κ. Αυγερινός.



Στην απόφαση αναφέρεται ότι το θέμα είναι κατεπείγον 


Ο Παναγιώτης Ταγκαλής υπογράφει την απόφαση εκμίσθωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου Δελφών, ο κ. Ταγκαλής φέρει την ευθύνη.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην περιοχή. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που ισχυρίζονται πως ο ιστορικός χώρος δόθηκε για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ θα μπορούσε να εκμισθωθεί με περισσότερα χρήματα, τα οποία θα πήγαιναν στα ταμεία του δήμου.



Άλλοι έκαναν λόγο για σκανδαλώδη παραχώρηση από την πλευρά του εκτελούντος χρέη δημάρχου Δελφών Αθανασίου Μανανά, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να αποφασίσει να κινηθεί νομικά απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούν.

Ο Ιωάννης Γεωργίου
Ο Ιωάννης Γεωργίου
Στο φως της δημοσιότητας έφερε το συγκεκριμένο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δελφών Ιωάννης Γεωργίου, ο οποίος κατακεραυνώνει την απερχόμενη δημοτική αρχή και αφήνει σαφείς αιχμές για τις επιλογές που έγιναν.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται και στον τοπικό Τύπο: «Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Γραβιάς, όταν πληροφορήθηκαν ότι ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Μανανάς και συγχωριανός τους αποφάσισε έπειτα από δύο χρόνια αδράνειας την εκμίσθωση του Χανίου της Γραβιάς έναντι πινακίου φακής (50 ευρώ τον μήνα)».



Συνεχίζοντας προσθέτει: «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τότε ως δήμαρχος Γραβιάς πριν από πέντε χρόνια υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την ιστορία του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Χανίου, στην πρόταση μείωσης του εισιτηρίου εισόδου στο Χάνι από 3 ευρώ σε 2 ευρώ, στερώντας έτσι από κάποιους επισκέπτες την είσοδο στο "Χάνι της Γραβιάς", λέγοντας ότι θίγουμε την ιστορία του Ανδρούτσου και της μάχης. Σήμερα 07/08/2014, ο ίδιος ξεπουλάει την ιστορία του Ανδρούτσου και της μάχης χωρίς να δείξει την ανάλογη ευαισθησία. Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Εκτός εάν έχει ακόμη προεκλογικές δεσμεύσεις. Εμείς ως επόμενη δημοτική αρχή επιφυλασσόμαστε ότι θα επανεξετάσουμε το θέμα ως προς τη νομιμότητα».

Τι αναφέρει ο καταγγέλλων στο zougla.gr

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ι. Γεωργίου, τα πρώτα χρόνια, το χάνι παρέμενε ανοιχτό για τους επισκέπτες του με υπαλλήλους του δήμου. Αργότερα, μόνο εάν ήσουν τυχερός μπορούσες να το βρεις ανοιχτό.

Πριν από δύο χρόνια έκλεισε οριστικά τις πύλες του για τους επισκέπτες με βασικό επιχείρημα την έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πόρων για τη συντήρησή του. Οι λύσεις, βέβαια, και στα δύο αυτά ζητήματα υπήρχαν, αλλά η διοίκηση του δήμου ποτέ δεν τις αναζήτησε.

Φωτογραφία από Λαλιά της Ρούμελης
Φωτογραφία από Λαλιά της Ρούμελης


Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο παίρνει απόφαση να παραχωρήσει τη χρήση και την εκμετάλλευση του κτηρίου σε ιδιώτη. Η νομική υπηρεσία του δήμου διαπιστώνει αρκετά κενά στην απόφαση αυτή και με γνωμοδότησή της προτείνει τη βελτίωση των όρων εκμίσθωσης. Για πολλούς μήνες το θέμα παγώνει. Ο αντιδήμαρχος, όμως, που ασκεί καθήκοντα δημάρχου αποφασίζει να προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού με τιμή εκκίνησης τα 50 ευρώ τον μήνα. Ο νέος ιδιοκτήτης του κτηρίου κατάφερε να πάρει το Χάνι της Γραβιάς με 51 ευρώ μηνιαίως!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του