Προεδρικό Διάταγμα απελευθερώνει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ

Προεδρικό Διάταγμα απελευθερώνει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ

Ερώτηση με θέμα: «Προεδρικό Διάταγμα απελευθερώνει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ. Η παράγραφος που δεν ψηφίστηκε στον 4199/2013 για αναιτιολόγητες απολύσεις θεσμοθετείται τώρα με ΠΔ.», κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών:

Με Προεδρικό Διάταγμα στις 13 Αυγούστου (ΦΕΚ Α΄161/2014) δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους των ΚΤΕΛ να απολύουν οδηγούς χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία. Το π.δ. 94/2014 τροποποιεί το παλαιότερο π.δ. 246/2006 με τίτλο «Γενικός Κανονισμός Προσωπικού των ΚΤΕΛ Α.Ε. και των ΚΤΕΛ του ν. 2963/2001» συμπεριλαμβάνοντας ένα μόνο άρθρο το οποίο ορίζει ότι: «Η καταγγελία σύμβασης των ανωτέρω οδηγών δύναται να πραγματοποιείται με μόνη την τήρηση των διατυπώσεων του άρθρου 5 παράγραφος 3 του ν. 3198/1955 , όπως τροποποιήθηκε. Η παρ. 2 του άρθρου 26, κατά το μέρος που αφορά τους εν λόγω οδηγούς, καταργείται». Η παρ. 2 του άρθρου 26 που καταργεί το πδ της 13ης Αυγούστου αφορά στους λόγους απόλυσης των οδηγών όπως περιγράφονταν στην εν λόγω παράγραφο. Πρόκειται, δηλαδή, επί της ουσίας για απελευθέρωση των απολύσεων καθώς αυτές θα μπορούν να γίνονται χωρίς να απαιτείται η συνδρομή κάποιου συγκεκριμένου λόγου.

Επειδή, είναι προφανές ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση των σημερινώνεργαζομένων με νέους υποαμειβομένους εργαζόμενους των 511 ευρώ.
Επειδή,  με το νόμο 4199/2013 απορρυθμίσατε τον ήδη ιδιωτικοποιημένο κλάδο του υπεραστικού οδικού μεταφορικού έργου και με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας χτυπήσατε τους μικροϊδιοκτήτες και θεσμοθετείτε σήμερα και τις απολύσεις των εργαζομένων, οδηγώντας σε ολιγοπώλια και εργαζόμενους σκλάβους στο χώρο.
Επειδή, είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η ανεργία προσεγγίζει το 30% να θεσμοθετούνται νέοι τρόποι διευκόλυνσης των απολύσεων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 10.000 εργαζομένων που αυτή τη στιγμή εργάζονται στα ΚΤΕΛ.
Επειδή, είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να παρακάμπτει προκλητικά τη βουλή αδιαφορώντας για εξεφρασμένη βούληση της μια και τη ρύθμιση αυτή δεν την αποδέχθηκαν ούτε καν οι Βουλευτές των 2 κομμάτων της συγκυβέρνησης, με συνέπεια να αποσυρθεί τον Οκτώβριο του 2013 η σχετική παράγραφος 2 του άρθρου 50 του 4199/2013 – Δημόσιες Υπεραστικές Οδικές Μεταφορές Επιβατών-Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις, δημοσιεύοντας π.δ. (που δεν «περνάει» από τη βουλή) με το ίδιο περιεχόμενο
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία που εποπτεύουν προκειμένου να καταργηθεί άμεσα το π.δ. 94/2014 που απελευθερώνει τις απολύσεις των οδηγών ΚΤΕΛ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Στρατούλης Δημήτρης
Ουζουνίδου Ευγενία
Διώτη Ηρώ
Καραγιαννίδης Χρήστος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Σταθάς Γιάννης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Μητρόπουλος Αλέξης
Τσουκαλάς Δημήτρης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του