Επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα


Σε ισχύ τίθεται στις 10 το πρωί η επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία που κήρυξε το Ισραήλ στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μετά από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου του ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

Επτάωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτραπεί σε εκατοντάδες Παλαιστινίους που έχουν εκτοπιστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση, που έγινε πρώτα στα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, έγινε δεκτή με καχυποψία από τους Ισλαμιστές της Χαμάς και ήρθε μετά την σκληρή κατακραυγή από την Ουάσινγκτον για την χθεσινή επίθεση του Ισραήλ σε ένα ακόμη σχολείο του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή δέκα ανθρώπων.
Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, η επτάωρη εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ στις 10 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει –εκτός απροόπτου- έως τις 5 το απόγευμα θα ισχύσει σε όλες τις περιοχές, εκτός από κάποιες της πόλης της Ράφας όπου χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις μετά το θάνατο τριών στρατιωτών σε ενέδρα της Χαμάς την Παρασκευή.
«Εάν η κατάπαυση παραβιαστεί, ο στρατός θα απαντήσει με πυρά», προειδοποίησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ανατολική Ράφα είναι η μόνη αστική περιοχή, όπου στρατεύματα και τεθωρακισμένα είναι ακόμη παρόντα, μετά τη μερική απόσυρση ή αναδιάταξη στρατευμάτων το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας.
Στη χθεσινήη επίθεση τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση στο σχολείο, ενώ 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Η έκρηξη έπληξε την είσοδο του σχολείου, το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από τις συγκρούσεις ανθρώπους.
Από την πλευρά του το Ισραήλ αρνείται ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του σχολείου.
Συνολικά από την έναρξη των εχθροπραξιών, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.822 Παλαιστίνιοι και χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί.
Ανησυχία από την άνοδο του αντισημιτισμού
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η σύρραξη στη Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει το πρόσχημα για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.
Σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι-μουν «εκφράζει τη λύπη του για την πρόσφατη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη», με την ευκαιρία εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να δώσει το πρόσχημα για την εφαρμογή διακρίσεων που μπορεί να πλήξει την κοινωνική ειρήνη οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτή η σύρραξη πρέπει να λήξει με τον άμεσο τερματισμό της βίας και μέσω διαπραγματεύσεων», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή εκφράζει ανησυχία για την αύξηση των αντισημιτικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του