ΟΙ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ


ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΠΟ FUNDS - ΠΩΛΗΣΗ FINANSBANK
Οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και η αναταραχή στην Τουρκία, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δύο κινήσεις “ματ” την κατάλληλη χρονική στιγμή, της διοίκησης...
της Εθνικής Τράπεζας. Με δύο κινήσεις, η Εθνική κατάφερε να μη βρεθεί σε θέση άμυνας, αλλά και να αποτρέψει δυσμενείς και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε βάρος της.

Κίνηση πρώτη, η οργάνωση και υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2015, ως απόρροια της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Δεν είναι ότι άντλησε σημαντικά κεφάλαια από τη διεθνή αγορά ύψους 457 εκατ. ευρώ – και άλλες τράπεζες το έκαναν αυτό – αλλά φρόντισε ώστε η μετοχική της σύνθεση να μην είναι «προβληματική», να μην περιλαμβάνει δηλαδή επιθετικά ξένα funds τα οποία να επιδιώκουν τον έλεγχο της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η Εθνική ήταν η μόνη τράπεζα η οποία άνοιξε βιβλίο προσφορών και στο Ελληνικό επενδυτικό κοινό, φροντίζοντας έτσι να διατηρήσει μια υγιή πολυμετοχική βάση, χωρίς ισχυρά μπλοκ κάθε είδους ξένων θεσμικών επενδυτών.

Δεύτερη κίνηση, που εκ των υστέρων αποδεικνύεται άκρως επιτυχημένη, είναι η πώληση της Finansbank. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί ποια θα ήταν σήμερα η αποτίμηση της τουρκικής τράπεζας, με όσα έχουν συμβεί στη γείτονα χώρα, η οποία έχει μπει πλέον σε αχαρτογράφητα ύδατα γενικότερης πολιτικής αστάθειας.

Αρκετοί που επέκριναν πριν λίγους μήνες την απόφαση της Διοίκησης της ΕΤΕ (Λούκα Κατσέλη – Λεωνίδας Φραγκιαδάκης) να πουλήσουν την Finansbank χαρακτηρίζοντάς την ως εσπευσμένη, σήμερα αναγνωρίζουν ότι η απόφαση πάρθηκε στον σωστό χρόνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του