Τελεσίγραφο Τραμπ στον Ερντογάν – Ξέχνα τους S-400 αν θέλεις F-35 – Το εμπάργκο ΗΠΑ στην Τουρκία






Κόβει τα φτερά του “Σουλτάνου” ο Τραμπ απαιτώντας να μην αγοράσει από τον Πούτιν τους πυραύλους S-400 – Οι ΗΠΑ απειλούν να αφήσουν την Τουρκία χωρίς μαχητικά αεροπλάνα F-35 – Η ξαφνική στροφή του Ερντογάν σε αντιβαλλιστικούς πυραύλους από Ευρώπη και ΗΠΑ έχει την εξήγησή της.

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν δεν πέρασαν. Ο Τραμπ φαίνεται ότι έστειλε ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Άγκυρα για εμπάργκο στην αγορά οπλικών συστημάτων. Το μήνυμα αφορά στην αγορά πυραύλων S-400 από την Ρωσία και είναι σαφές. Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι δεν θα προβούν στην πώληση μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία εάν η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία προχωρήσει.


Η Τουρκία έχει κάνει παραγγελία 100 αεροσκαφών F-35 και σχεδιάζει να στηρίξει την αεροπορία της σε αυτόν τον τύπο. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να απογειωθεί και από το αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζει η Τουρκία και ένα μαχητικό το οποίο θα δώσει μετά από δεκαετίες το πλεονέκτημα στην Τουρκία έναντι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα παιχνίδια, ωστόσο, του Ερντογάν με τη Ρωσία και ειδικά η αγορά των πυραύλων S-400 έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η τουρκική επιτροπή εξοπλισμών που έφτασε στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το ζήτημα των μαχητικών πέμπτης γενιάς πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η αγορά δεν θα προχωρήσει εάν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά των πυραύλων από την Μόσχα.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης αυτής και τον… πάγο που έβαλαν οι Αμερικανοί στον Ερντογάν, δημιουργώντας νέα δεδομένα τόσο στις σχέσεις του Σουλτάνου με τον Πούτιν, όσο όμως και στις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα όμως η Άγκυρα φαίνεται ότι καίγεται για τα μαχητικά αεροσκάφη και έτσι ήδη διέρρευσε από την περασμένη Παρασκευή η είδηση ότι η Τουρκία μελετά την αγορά αντιβαλλιστικών πυραύλων τόσο από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και νέα αγορά αμερικανικών πυραύλων τύπου “Πάτριοτ”.

Ουσιαστικά η Άγκυρα φαίνεται να επιλέγει το μαχητικό έναντι των πυραύλων και αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με τη Μόσχα, εκτός και εάν οι διαρροές για τα πυραυλικά συστήματα από Ευρώπη και ΗΠΑ δεν είναι παρά ακόμη έναν διπλωματικό ελιγμό της Άγκυρας…
newsit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του