Ώρα 09:14! ΣΟΥΛΤΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ… ΚΑΝΕΙΣ ΑΕΡΑ! ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ





O Laurent Mourre, αντιπροέδρου πωλήσεων της Naval Group, για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, στο Naval News, αποκάλυψε ότι ο γαλλικός κολοσσός, όχι απλώς έλαβε το LoI (επιστολή πρόθεσης αγοράς) της Ελλάδας για την αγοράς δύο φρεγατών Belharra, αλλά η σύμβαση είναι ήδη υπό κατάρτιση και θα το κυριότερα σημεία της είναι δύο:


Το ένα πολιτικό και το άλλο οικονομικό: Σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος, όλα τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν ότι η συμφωνία θα είναι διακρατική.Δεύτερον, οι Γάλλοι θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών πριν από 10 ολόκληρα χρόνια για την προμήθεια φρεγατών FREMM (ένα πολύ καταλληλότερο πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό σε ότι αφορά επιχειρήσεις Ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας). Και άρα καλύπτεται νομικά η προμήθεια από όλες τις αποφάσεις των ΚΥΣΕΑ από το 2009 και μετά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας pronews.gr, σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος η νέα γαλλική πρόταση προς την Ελλάδα, προβλέπει την ένταξή της χώρας μας στο πρόγραμμα FTI [Fregate de Taille Intermediaire], του γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale), έτσι ώστε το πρώτο πλοίο που θα αποδώσει το πρόγραμμα να ενταχθεί αμέσως στο ελληνικό ΠΝ.

To κόστος θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ περίπου. αλλά σε επόμενες παραγγελίες (το ΠΝ έχει ανάγκη να αντικαταστήσει μέχρι το 2030, δέκα φρεγάτες) θα μειωθεί κατά 20% περίπου.

Κατ’αυτό τον τρόπο θα συναφθεί μια συμφωνία χαμηλότοκης χρηματοδότησης με σκοπό την ναυπήγηση δύο ελληνικών μονάδων σε πρώτη φάση, χωρίς πρόσθετο κόστος ανάπτυξης. σε σχέση με το πρόγραμμα του γαλλικού Ναυτικού.

Τα ελληνικά σκάφη θα διαφέρουν από τα γαλλικά ως προς το ότι θα φέρουν πυραύλους οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος (ακτίνα δράσης 1000 χλμ._ SCLP Naval ή πλέον NCM (Naval Cruise Missiles).

Πέρα από τους 16 κατακόρυφους εκτοξευτές SYLVER A50 για ισάριθμους ASTER 30, τα ελληνικά σκάφη θα εξοπλιστούν και με οκτώ κατακόρυφους εκτοξευτές A70 για πυραύλους NCM.

Κατά τη γαλλική πρόταση, η πρώτη ελληνική Belh@rra θα αρχίσει να ναυπηγείται αμέσως μετά την πρώτη που θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση θα περιλαμβάνονται και τα όπλα της MBDA που θα φέρουν οι ελληνικές Belharra. Οι οποίες επειδή θα είναι μονάδες πολλαπλών ρόλων, θα εξοπλιστούν και με τους Naval Cruise Missiles, αποκτώντας έτσι και δυνατότητα στρατηγικής κρούσης, καθώς και μερικές άλλες μικροαλλαγές (αντιπυραυλικά συστήματα, πυροβόλα των 20 χλστ. κλπ).

Όλα τα άλλα συστήματα θα είναι ακριβώς ίδια με αυτά των Belh@rra του γαλλικού Ναυτικού (πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας MM-40 Exocet Block III, πυροβόλο 76 χλστ. κλπ).

Βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος η πρώτη μονάδα θα παραδοθεί το 2023 και στο ΠΝ η δεύτερη θα αποδοθεί το 2025. Το μήκος της Belharra φτάνει τα 122 μέτρα και το εκτόπισμα τους 4.400 τόνους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του