Ξεφεύγει η κατάσταση στη Μ. Ανατολή: Μαζική μεταφορά ιρανικών πυραύλων Bavar-373 στη Συρία – Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν εσπευσμένα THAAD στο Ισραήλ








Εντελώς αιφνιδιαστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν συστοιχία πυραύλων (THAAD) στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης (EUCOM).



«Υπό την κατεύθυνση του Υπουργού Άμυνας, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ευρώπης ανέπτυξε σύστημα πυραύλων THAAD στο Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η αμερικανική άσκηση με το σύστημα πυραύλων THAAD θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να ενσωματώσει βασικές ικανότητες που διεξάγονται στη χώρα και την Ευρώπη με τους εταίρους του στον ισραηλινό στρατό, ανέφερε η EUCOM.

Το σύστημα THAAD, θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο και θα προστεθεί στην υφιστάμενη δομής της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί εγκαθίστανται με πυραύλους στο νότο του Ισραήλ, την περίοδο που ο ISIS εξουδετερώνεται πλήρως στην Συρία μετά από τόσα χρόνια πολέμου.




Σχολιάζοντας την μετακίνηση πυραυλικού συγκροτήματος THAAD, ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού Ταξίαρχος Ronen Manelis διευκρίνισε ότι η αμερικανική συστοιχία αντιβαλλιστικών πυραύλων θα εγκατασταθεί στο νότο της χώρας, όπου μαζί με τους 200 Αμερικανούς στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με τον ισραηλινό στρατό, εναντίον φυσικά των Ιρανών που είναι και ο αντικειμενικό στόχος.

Η κίνηση αποσκοπεί στο να καταδείξει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ…έναντι ποιού εχθρού όμως ;

Η απάντηση για αυτήν την κίνηση δεν ήταν γενικά εφικτή, αλλά αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα από τον ρωσικό τύπο.

Ο ρωσικός τύπος ανέφερε πληροφορίες περί παράδοσης ιρανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Δαμασκό, το οποίο ενεργοποίησε τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών στο μέγιστο βαθμό.


Μιλάμε για την μετακίνηση ιρανικού πυραυλικού συγκροτήματος μεγάλης εμβέλειας «Bavar-373» («Faith», 373 – ο σημαντικότερος αριθμός στην ισλαμική αριθμολογία, που υποδηλώνει το όνομα του Μωάμεθ). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το «Bavar-373» όσον αφορά τις ικανότητες μάχης προσεγγίζει το ρωσικό S-300 «Favorit». Και αυτό είναι πραγματικότητα.

Η Τεχεράνη προέβη σε αυτήν την κίνηση , προκειμένου να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις με Ιρανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στην συριακή επικράτεια από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Ο σκοπός της επιχείρησης είναι αρκετά κατανοητός. Οι ρωσικοί πύραυλοι που αναπτύχθηκαν στη Συρία δεν έχουν σκοπό να βοηθήσουν το «τρίτο μέρος», δηλαδή το Ιράν προκειμένου να προστατευθούν οι Ιρανικοί στρατιωτικοί στόχοι από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Οι S-300 «Favorit», που παραδόθηκαν από τη Μόσχα στο συριακό στρατό, δεν καλύπτουν τις ιρανικές ανάγκες και έτσι δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες. Σε αυτή την κατάσταση, οι Ιρανοί θεώρησαν απαραίτητο να ενεργήσουν ανεξάρτητα και αποφασιστικά. Έτσι μετακίνησαν ιρανικής κατασκευής πυραύλους κατά του Ισραήλ ξεκάθαρα.

Το Ιράν δεν είναι διατεθειμένο να αποκαλύψει όλα τα χαρακτηριστικά του πυραυλικού συγκροτήματος Bavar-373. Είναι γνωστό μόνο ότι το εύρος του δραστικού βεληνεκούς που φθάνει τα 200 χλμ. Το ραντάρ έρευνας ανιχνεύει στόχους σε απόσταση έως και 300 χλμ. και εγκλωβίζει ταυτόχρονα 12 στόχους.

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές στη Δαμασκό, «οι λίγες ώρες της επίσκεψης του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην Τεχεράνη ήταν αρκετές για να στείλουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το πρώτο μήνυμα ήταν ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Νετανιάχου με τον Πούτιν.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν να παρουσιαστεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ Ιράν και Συρίας, «ανοσοποιημένη» από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση από ΗΠΑ ή Ρωσία, διότι η Συρία έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να επιλέξει τους στρατηγικούς εταίρους της.

Ο μυστικός χαρακτήρας της επίσκεψης Άσαντ (ακόμη και η Ρωσία δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων) μιλάει για σοβαρή στρατιωτική συρο-ιρανική σχέση κατά του Ισραήλ και για καταιγιστικές εξελίξεις.


Babak Taghvaee@BabakTaghvaee
· 4 Μαρ 2019



#USArmy has deployed a THAAD missile system to #Israel to be used in the joint exercise with #IDF & #IAF. It is important for the #US to practice deployment of #THAAD to #Israel in-order to be able to defend it from danger of #IRGC & #SaudiArabia ballistic missiles in wartime.




Babak Taghvaee@BabakTaghvaee


#USAF picked-up the #THAAD at Fort Bliss, Texas using 2 C-

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του