Χάρτης-σοκ για την Τουρκία: Νετανιάχου-Πομπέο τελείωσαν τον Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ – Δείτε βίντεο





Ισραήλ-ΗΠΑ το έχουν πάρει πλέον απόφαση. Πετάνε εκτός παιχνιδιού την Άγκυρα και στήνουν στο τοίχο τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τον Eastmed, κονιορτοποιούν την οικονομία της Τουρκίας και πλέον είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν το ρου της ιστορίας.



Κατά την Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ακούστηκε δυο φορές το όνομα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΙΓΜΑ στην Ιερουσαλήμ Χρίστος Χαραλάμπους, η πρώτη περίπτωση κατά την οποία έγινε αναφορά στην Τουρκία, ήταν όταν ο Βενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στους αξιωματούχους των άλλων χωρών έναν χάρτη.

Κατά την παρουσίαση του χάρτη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξήγησε στους αξιωματούχους ότι για τη χώρα του, το ευκολότερο θα ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου να πήγαινε προς τον βορρά, δηλαδή προς την Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αποτελεί καν επιλογή για το Τελ Αβίβ. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος φέρεται να έδειξε κατανόηση στη θέση που διατύπωσε ο Ισραηλινό Πρωθυπουργός.




Η δεύτερη φορά κατά την οποία ακούστηκε το όνομα της Τουρκίας ήταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε το όραμα της Κύπρου για τις ενεργειακές εξελίξεις, ενημερώνοντας μπροστά σε όλους τους αξιωματούχους, τον κύριο Πομπέο, για το πώς έδρασε η Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2018, όταν παρεμπόδισε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Πομπέο ότι λόγω της αμερικανικής παρουσίας τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξαν τα ίδια φαινόμενα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Λευκωσία κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τον αγωγό EastMed, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι έχει στραμμένο το βλέμμα της αν οι επόμενες γεωτρήσεις τής επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει την αμερικανική τεχνογνωσία της ExxonMobil για τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Το επόμενο μεγάλο έργο στον τομέα ενέργειας είναι ο αγωγός East-Med, όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του Alpha Χριστόφορο Χριστοφή ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Σταϊνίτζ, με το τέλος της Τριμερούς, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊνίτζ στους επόμενους 2-3 μήνες θα μπουν υπογραφές.

«Πιστεύω ότι ο αγωγός East-Med προχωράει. Η τελική συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων χωρών Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας έχει εγκριθεί ήδη από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας και στους επόμενους 2-3 μήνες θα μπουν υπογραφές. Η προοπτική για νέες ανακαλύψεις ειδικά στο Ισραήλ αλλά πιστεύω και στην Κύπρο και στην Αίγυπτο δείχνει πολύ λαμπρή.

Επομένως ο αγωγός East-med θα είναι το επόμενο μεγάλο έργο στον τομέα της ενέργειας. Αυτό το όραμα που εισηγήθηκα πριν από τρία χρόνια, ο αγωγός East –Med θα είναι μια νέα αξιόπιστη πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.»

Δείτε βίντεο με τις συνταρακτικές εξελίξεις:





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του