«ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ» ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ – ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ [ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ]







Σε αναβρασμό βρίσκεται η Σερβία μετά τα χτεσινά πολύ σοβαρά επεισόδια και την εισβολή δεκάδων Σέρβων στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς κατηγόρησε για πρώτη φορά ανοιχτά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «προσπαθούν – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – να εφαρμόσουν το σκοπιανό σενάριο και να ανατρέψουν την νόμιμη εξουσία».

Δεν είναι όμως μόνο η Σερβία. Σοβαρά επεισόδια λαμβάνουν χώρα συνολικά σε 3 κομβικές χώρες στην γειτονιά μας με τους αναλυτές να μιλούν όλο και περισσότερο για «Βαλκανική Άνοιξη».

Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία κατακλύζονται από διαδηλώσεις με τις ανησυχίες να εντείνονται για δημιουργία γενικευμένης αστάθειας στο βαλκανικό περίγυρο της Ελλάδας.

Πλέον, ο όρος «Βαλκανική Άνοιξη» χρησιμοποιείται ευρέως στο Twitter, «#BalkanSpring (σ.σ. Βαλκανική Άνοιξη) με πολίτες και των 3 χωρών να μιλούν για 20 χρόνια αναμονής προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εδώ και 3 μήνες περίπου λαμβάνουν χώρα μεγάλες συγκεντρώσεις στη Σερβία με αίτημα τις παραιτήσεις του προέδρου της δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Το σύνθημα είναι «1 από τα 5 εκατομμύρια», (hashtag # 1of5million) και δημιουργήθηκε στα τέλη του 2018, όταν ο Α.Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, «ακόμα και αν 5 εκατομμύρια άνθρωποι κατεβούν στους δρόμους».

Δραματικές στιγμές στην Σερβία

Χτες είχαμε το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων στην Σερβία με δεκάδες Σέρβουν να «μπουκάρουν» στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) και τον πρόεδρο της χώρας, Α.Βούτσιτς, να ετοιμάζει διάγγελμα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν χθες το βράδυ στην πορεία διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εισέβαλαν γύρω στις 8:00 μ.μ. στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας (RTS). Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο χωρίς να ασκήσουν βία, αφού η ασφάλεια του κτιρίου άνοιξε τις πόρτες προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να βγουν απευθείας στο πρόγραμμα και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αίτημα που αρνήθηκε να ικανοποιήσει η διεύθυνση της τηλεόρασης.

Ο αρχηγός του κόμματος Dveri, Μπόσκο Ομπράντοβιτς, παρότρυνε τους Σέρβους, να μείνουν εκεί μέχρι να παραιτηθεί ο Γενικός διευθυντής της RTS ή να δεσμευτεί ότι την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα φιλοξενηθούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

«Είναι παράλογο να διαδηλώνει κατά του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η ενωμένη αντιπολίτευση, τρεις μήνες, σε δεκάδες πόλεις της Σερβίας και να μην έχει φιλοξενηθεί κανένας ηγέτης στην δημόσια τηλεόραση» δήλωσε ο Ομπράντοβιτς.

Τελικά, η σερβική Αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτός του κτιρίου, χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει βία.

Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν έξω από το κτίριο κάποιους από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, αφού αυτοί είχαν καθίσει στο πάτωμα και αρνούνταν να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Οι ηγέτες του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για τη Σερβία» (SzS) παρέμειναν έξω από το κτίριο της RTS, όπως και 500 περίπου πολίτες.

Δείτε εδώ τη στιγμή της εισβολής



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του