«ΚΛΕΨΤΕ ΚΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΦΟΒΑ»-ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΧΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ! ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ…






Η ποινική δίκη στην χώρα μας… αλλάζει και κινείται, πλέον, στα ευρωπαϊκά πρότυπα με εισαγωγή νέων θεσμών.Τι θα ισχύει για τους καταχραστές του Δημοσίου. Πώς θα δικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις.

Την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκαν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας οι οποίοι τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019. Με τα δύο σχέδια νόμου όπως τόνισε ο κ. Καλογήρου προωθούνται τρεις βασικές αλλαγές, εξορθολογίζονται τα ποινικά αδικήματα, εισάγεται νέο πλαίσιο ποινών και νέα δικονομία με το «βλέμμα» στραμμένο στην ταχύτητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Νόμος περί καταχραστών
Ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου 1608/50 καταργείται μετά μετά από 70 χρόνια. Η πρώτη και κύρια αλλαγή με την κατάργηση του είναι πως πλέον οι καταχραστές του δημοσίου δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή θα είναι αυτή των 15 ετών.

Η προωθούμενη διάταξη δημιουργεί εύλογα το ερώτημα τι θα γίνει με τις εκκρεμείς δίκες. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, εάν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι το η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία λόγω των δεισλητουργιών που παρατηρήθηκαν όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με τις νέες διαταξεις ως καταχρηστής σε βάρος του δημοσίου θεωρείται εκείνος ο οποίος με τις παράνομες συμπεριφορές του ( απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοςίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση στην ποινική δίκη εφόσον… πληρώσεις
Με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κατηγορούμενος ως καταχραστής του Δημοσίου, μέχρι και την έναρξη της δικής του, πληρώσει και αποκαταστήσει τη ζημία, θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και θα αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του