Νέα κυβερνητική κρίση προκαλεί η επεξεργασία της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ,



Μελιγγώνης Γιώργος

Νέα κυβερνητική κρίση προκαλεί η επεξεργασία της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ, που παρελήφθη από τη γαλλική κυβέρνηση και ήδη αντιπαραβάλλεται με τον κατάλογο του Ευ. Βενιζέλου. 

Εν τω μεταξύ, η διαλυτική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ παραπέμπει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο... άδηλο μέλλον, ενώ τα προβλήματα που αναφύονται για το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να φέρουν τους τρεις αρχηγούς στο ίδιο τραπέζι πριν την Πρωτοχρονιά.

Η υπόθεση της λίστας προκαλεί ήδη πολιτικό σεισμό, ενώ η οσμή σκανδάλου ενισχύεται και από την καταγγελία που διατύπωσε χθες, μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη. 

Η Ν. Βαλαβάνη υποστήριξε ότι στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν... 600 νέα ονόματα, τα οποία δεν υπήρχαν στην φερόμενη ως “λίστα Λαγκάρντ”, που είχε παραδώσει ο Ευ. Βενιζέλος στο Μαξίμου. «Στην καινούργια λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται, ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ν. Βαλαβάνη στον ΣΚΑΪ.

Κυνική ομολογία Πάγκαλου

Λίγο νωρίτερα, το ενδεχόμενο ακόμη και να πέσει η κυβέρνηση αν διερευνηθεί πλήρως η “λίστα Λαγκάρντ” παραδέχθηκε, κυνικώ τω τρόπω, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο Θ. Πάγκαλος. Ερωτηθείς αν πρέπει να διερευνηθεί ή όχι η υπόθεση, απάντησε: “Τι θέλετε, να διερευνηθεί, να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά και να ανέβει ο Τσίπρας;”.

Νέα κρίση

Στο Μαξίμου, αλλά και στην Ιπποκράτους, δεν κρύβουν την ανησυχία τους αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ και τις όποιες αποκαλύψεις μπορεί αυτή να περιέχει. Αυτό διότι, σε μια φάση που ο Αντ. Σαμαράς προγραμματίζει ταξίδια (Βερολίνο, Αμπού Ντάμπι, Νταβός, Ουάσιγκτον) για... επενδύσεις και υψηλή διπλωματία, προσδοκώντας την ανάκαμψη της κυβέρνησής του, η λίστα Λαγκάρντ μπορεί να επιφέρει ακόμη και το “ατύχημα” που τόσο φοβάται το Μαξίμου.

Ο προβληματισμός κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών δεν αφορά μόνο στα “πολιτικά ονόματα” που τυχόν περιέχει η γνήσια λίστα Λαγκάρντ, αλλά και το ενδεχόμενο η “γνήσια” να είναι τελικά διαφορετική από εκείνη που... φύλαγε στο αρχείο του και παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών προ διμήνου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να δουν τον Ευ. Βενιζέλο να μπαίνει εκ νέου στη δίνη μιας τέτοιας υπόθεσης, καθώς το σενάριο αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει νέες αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ, με όποια συνέπεια έχει αυτό στην κυβερνητική σταθερότητα. Άλλωστε, ο Αντ. Σαμαράς έχει πλέον αποφασίσει να κρατήσει... με νύχια και με δόντια τη σταθερότητα της κυβέρνησής του, η οποία περνά μέσα από την εσωκομματική ομαλότητα της Ιπποκράτους. Έτσι, εξάλλου, ερμηνεύεται και η πρόσκαιρη υποχώρηση των σχεδίων του πρωθυπουργού περί διεύρυνσης της Ν.Δ., με τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού “μετώπου” ή “συναγερμού”, αφού κάτι τέτοιο θα έπληττε ευθέως το ΠΑΣΟΚ και μάλλον θα δικαίωνε τον -προς αποχώρηση ή διαγραφή- Χρ. Αηδόνη, που κατηγορεί τον Ευ. Βενιζέλο πως “μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Ν.Δ.”.

Ο ρόλος των οικονομικών εισαγγελέων

Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου δεν απορρέει μόνο από τη συγκριτική εξέταση μεταξύ της... λίστας Βενιζέλου και της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ, αλλά και από τη στάση των οικονομικών εισαγγελέων. Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργεί δεν έχουν διστάσει, με μεγάλη ταχύτητα, να στείλουν “καυτές υποθέσεις” στη Βουλή, ακόμη και σε περιπτώσεις που -όπως λένε οι ίδιες πηγές- “δεν έχουν προκύψει ουσιαστικές αποχρώσες ενδείξεις”.

Μάλιστα, οι εν λόγω συνομιλητές του Αντ. Σαμαρά επικαλούνται τον τρόπο και την ταχύτητα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία Ρουμελιώτη. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικοί εισαγγελείς ήδη αντιπαραβάλλουν τις δύο λίστες και, κατά πληροφορίες, ώς το τέλος της εβδομάδας θα έχουν σαφή εικόνα για το αν υπάρχουν διαφορές. Η εξέταση γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, υπό την στενή επίβλεψη των Γρ. Πεπόνη - Σπ. Μουζακίτη, και, αν τελικά προκύψει έστω και ένα διαφορετικό όνομα, τότε στο στόχαστρο των εισαγγελέων θα μπουν όλοι όσοι είχαν πρόσβαση στην πρώτη λίστα, καθώς θα θεωρηθεί ότι ένας από αυτούς (δηλαδή όσοι πέρασαν από τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ ή του υπουργού Οικονομικών) έχει “πειράξει” την πρώτη λίστα Λαγκάρντ. Σʼ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να σταλεί και δεύτερη δικογραφία στη Βουλή, αν προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Αντιθέτως, κατά πληροφορίες, αν οι δύο λίστες αποδειχθούν ταυτόσημες, τότε οι οικονομικοί εισαγγελείς θα κλείσουν την έρευνά τους, αποφασίζοντας μόνο αν προκύπτουν ευθύνες (αν, δηλαδή, θα ασκήσουν ποινικές διώξεις) κατά των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για την υπόθεση της “γνήσιας” λίστας Λαγκάρντ έχουν ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αρμόδια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, με δήλωσή της, επισήμανε: «Έπρεπε να αποκαλυφθούν επ' αυτοφώρω οι πρωταγωνιστές της συγκάλυψης και να παρακολουθήσει το πανελλήνιο την ευτράπελη και συνένοχη εμφάνισή τους στη Βουλή και στα ΜΜΕ, για να φτάσει επιτέλους, με τόση καθυστέρηση, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ στην επίσημη κατοχή του Δημοσίου».

Επίσης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου έθεσε τα εξής ερωτήματα: πρώτον, αν η λίστα αυτή ταυτίζεται με τα αρχεία ή τα στοιχεία που χειρίσθηκαν προσωπικά και εν κρυπτώ ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης και ο κ. Καπελέρης, δεύτερον αν προέκυψε ζημία για το Δημόσιο από την καθυστέρηση αξιοποίησής της, τρίτον, ποιο είναι το μυστικό της λίστας, λόγω του οποίου καθυστέρησε τόσο αδικαιολόγητα η ανάκτησή της, και, τέταρτον, ποια ήταν τα “τεχνικά προβλήματα” στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών για να δικαιολογήσει την ανάκτησή της.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ ως εργαλείο φορολόγησης, “ώστε να ανακουφισθεί από το εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Την αξιοποίηση της λίστας αξίωσε χθες, με σχόλιό του, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας: “Άλλοι από λίστες 'Λαγκάρντ' έχουν εισπράξει δισ. ευρώ. Εδώ, μετά από 2,5 έτη συγκάλυψης, ούτε 1 ευρώ! Λεφτά για το ταμείο και 'σκαμνί' για τους υπεύθυνους”.

Πολιτική αντιπαράθεση

Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι σαφές ότι η εξέταση της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ προκαλεί ήδη πολιτικό σεισμό όχι μόνο μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ήδη προχθές, η ΔΗΜ.ΑΡ., με δήλωση του Ν. Τσούκαλη, πέταξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντάς τον και καλώντας τον να καταθέσει αίτηση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. «Αυτοί που κόπτονται για την πραγματική διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Γιατί δεν προτείνουν την απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που ζητάει ο Άρειος Πάγος και που μόνο αυτοί μπορούν να πράξουν αφού έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών; Επιθυμούν πραγματικά τη διερεύνηση της υπόθεσης; Εμείς αναμένουμε να το πράξουν άμεσα”. Μʼ άλλα λόγια, η ΔΗΜ.ΑΡ., διά του Ν. Τσούκαλη, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεσμευόμενη ότι η ίδια θα τη στηρίξει, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε... σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση και θα έθετε στο ΠΑΣΟΚ σε μια άνευ προηγουμένου εσωκομματική και πολιτική κρίση.

Πηγή / Η ΑΥΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του