Συνάντηση Προβόπουλου - Τρόικας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών



tpaospopffΝέα συνάντηση, καθώς προηγήθηκαν οι χθεσινές επαφές, με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας. Στις προγραμματισμένες αυτές επαφές συζητούνται τα ανοικτά θέματα που συνδέονται με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής και της έκθεσης της Black Rock και τις ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου που θα προκύψουν. Όπως προέκυψε από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση, προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Τimes αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυμαίνονται στα 20 δισ. ευρώ.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Επιμένουν οι δανειστές σε άνοιγμα των απολύσεων
dffffsdfΚοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών. Η τρύπα που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία θα καλυφθεί με «συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών». Ανοιχτό πάντως παραμείνει το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος παρά την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθιέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να αποφύγει (σε προεκλογικό χρόνο και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ) οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ειδικά για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών η όποια συμφωνία φαίνεται πως εμπεριέχει δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών «να συνδράμει στην κάλυψη του όποιου ελλείμματος δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία».
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας προβάλουν ως συμβιβαστική λύση, χωρίς ωστόσο να ευσταθεί νομικά, να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του ΑΣΕ (δηλαδή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας).
Η έγκριση ή μη των απολύσεων, όπως υποστήριξαν τα στελέχη του υπουργείου, μπορεί να μην ισχύει ως διαδικασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, καθίσταται περιττή μετά την αναβάθμιση του ΑΣΕ και την πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων.
Αν τελικά ισχύσει η μείωση των εισφορών θα καταργηθούν:
- Η εργοδοτική εισφορά στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ (ΔΛΟΕΜ) που είναι 1%.
- Η εργατική εισφορά στον ειδικό αυτόν λογαριασμό που επίσης είναι 1%. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το ποσό να επιστραφεί στους εργαζομένους (περίπου 12 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ).
- Η εργοδοτική εισφορά 1% για το επίδομα στράτευσης.
- Τουλάχιστον 0,35% από το συνολικό ποσοστό 0,80% από την εισφορά στον ΛΑΕΚ για μια σειρά παροχών.
Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 700 - 750 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει στα Ταμεία η άμεση μείωση των εισφορών.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του