ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ Α.Τσίπρας: "Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού" - Παραιτείται αν επικρατήσει το "ΝΑΙ"

Επιβεβαιίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα παραιτηθεί η κυβέρνηση αν επικρατήσει το
"ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής όπως τόνισε εμμέσως πλην σαφώς, πριν λίγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ."Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν είμαι από αυτούς που γίνοντται από αριστεροί, δεξιοί ή από αριστεροί, νεοφιλελεύθεροι. Αν ο ελληνικός λαός απορρίψει την πρότασή μας, τότε θα έχει καταχηφιστεί η κυβέρνησή μας από τον λαό και την επόμενη ημέρα θα δρομολογήσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες. Mας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε σε κάλπες".Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των τραπεζών και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως «Δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας επειδή λήγει ένα πρόγραμμα. Και όποια απόφαση θα γίνει αποδεχτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν το ΟΧΙ. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ακόμη ένα όπλο στη διαπραγμάτευση.Αυτό που διεκδικήσαμε 5 μήνες δεν ήταν να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά με μία προσαρμογή χωρίς κοινωνική αδικία. Διεκδικήσαμε μία συμφωνία που θα ήταν μία συμφωνία δίκαιη και κοινωνική και ταυτόχρονα μία συμφωνία για το χρέος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον φαύλο κύκλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάναμε τα πάντα για να έρθουμε σε συμφωνία. Στο τέλος της ημέρας έφθασα σε μία διαπίστωση.

Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Κάναμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία είναι αδιαμφισβήτητο.

Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δώσαμε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε καλό από όλους τους ηγέτες. Μετά όμως μας ζήτησαν και κάτι παραπάνω. Δε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος είναι τεράστιο.»

Το κόστος της χρεοκοπίας μίας χώρας που βρίσκεται στην ΕΚΤ είναι τεράστιο. Το σχέδιο τους ήταν να ρίξουν την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην Ευρώπη. Οι άλλοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση για debate με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επίσης είπε πως δέχεται να επανέλθει στην διαπραγμάτευση, αλλά χωρίς εκβιασμούς.

Όσον αφορά το τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, το Μαξίμου το απέδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ…

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε:

«Η κινδυνολογία είναι το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα. Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε.

Μετά τις ευρωεκλογές τα παράτησε όλα και σχεδίασε την αριστερή παρένθεση»

Σε ότι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η κυβέρνηση πρωτοτύπησε σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά τα τήρησε.

Διαπραγματευτήκαμε σκληρά και είπαμε πως όλα αυτά που είχαμε υποσχεθεί (πολλά από τα οποία ήδη έχουμε κάνει έστω και μέσα σε ασφυξία) θα τα κάνουμε σε βάθος τετραετίας. Υπάρχουν και κάποια που δεν τα κάναμε όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ γιατί είμαστε σε συνθήκες ασφυξίας και είπαμε πως και αυτά θα τα κάνουμε μόλις καταφέρουμε να πάρουμε μια ανάσα» ενώ επανέλαβε πως ο ίδιος δεν μπορεί να υπηρετήσει μια πρόταση η οποία δεν είναι βιώσιμη.

«Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να πληρώσουμε το ΔΝΤ το πρωί. Ας μας δώσουν μια συμφωνία βιώσιμη. Αν οδηγούν τους πάντες σε ασφυξία δεν μπορούν να περιμένουν πως εμείς θα πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014. Θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει. Το ΔΝΤ πέρα από τη μη εφαρμογή των μη μέτρων που ζητάνε λέει επίσης πως δεν πληρώνω γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό είναι μια αντίφαση των εταίρων. Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στα σκληρά μέτρα αλλά όχι στη κουβέντα για το χρέος. Αλα καρτ αποδέχονται οι ευρωπαίοι το Ταμείο. Οι εταίροι δεν σέβονται τις επιλογές του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε από την δική μας κυβέρνηση χειρότερα μέτρα από αυτά που επέβαλαν στην προηγούμενη.

Είμαστε στη καρδιά της Ευρώπης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από την Ευρώπη. Πολιτισμός υπήρχε και πριν τις τράπεζες. Όσοι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα παραβιάζουν τα κεκτημένα των ευρωπαϊκών λαών θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το αν διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του, ο πρωθυπουργός είπε:

«Εάν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου, δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα. Συνεχίζω να τον στηρίζω. Έδωσε δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες. Από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί. Όλοι μας κι εγώ πρώτος έχουμε αδυναμίες, αλλά από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών».

«Το δημοψήφισμα δεν έρχεται να διαιρέσει, αλλά να ενώσει τον λαό. Εάν ο λαός θέλει ένα πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει κάποιον. Δεν είμαι εγώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τα δεδομένα εξουσίας. Προτεραιότητά μας η τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως οι δανειστές «απέναντι στην ελληνική ετυμηγορία θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση, αν δοθεί ακόμα και στο και 5, θα την πάρουμε», τόνισε.

«Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Το δίκιο. Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του