Η ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚH AYTOKTONIA" ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ - Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ Θα "αυτοπυροβοληθούν" με το "πιστόλι" του τραπεζικού εκβιασμού οι δανειστές; - "Ανοικτές οι τράπεζες την Δευτέρα" λέει η κυβέρνηση

Ανώνυμος αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε
ότι "το Eurogroup θα διεξαχθεί αλλά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα "σχέδιο Β", κάτι που επιθυμεί ένας ορισμένος αριθμός χωρών", σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι χώρες αυτές είναι οι Ισπανία, Πορτογαλία και τα κρατίδια της Βαλτικής που είναι στην ευρωζώνη.Εμμέσως πλην σαφώς αναφέρονται σε "αποστράγγιση" της ρευστότητας μετά τις 30 Ιουνίου προκειμένου να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις ελληνικές τράπεζες και να επιβάλλουν αντίποινα στην κυβέρνηση προκαλώντας χάος στην οικονομία της χώρας.Εδώ είναι το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόβλημα, εκτός και αν ο σχεδιαμός της είναι να προκαλέσει την εσωτερική οεργή αφού μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ σίγουρα θα προκαλούσε την καταψήφιση της πρότασης των θεσμών (αφελής η τοποθέτηση ότι "Η πρόταση αποσύρεται άρα το δημοψήφισμα δεν έχει αντικείμενο") και εν τέλει μια συντριπτική νίκη στο δημοψήφισμα.Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο της τελευταίας στιγμής που να ικανοποιεί την Ελλάδα και να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα; Θεωρητικά, ναι, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον θα δεχθούν οι αλαζονικοί Ευρωπαίοι να δεχθούν ένα "τσαλάκωμα" της τελευταίας στιγμής από την Ελλάδα που την περιφρονούσαν ακόμα και οι φουκαράδες οι Πολωνοί με τον περίφημο "Game is Over" του ανεκδιήγητου Ντόναλντ Τουσκ.

Την Κυριακή το πρωί θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει τα δεδομένα που δημιουργούνται στις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Ηδη, όμως, από το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα ενημερωθεί σχετικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα έχει σήμερα Σάββατο επαφές με τραπεζίτες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στην Ελβετία όπου βρίσκεται από χθες.

To κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψει τις αυξημένες εκροές ή όχι και αν θα επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η κυβέρνηση έχει πει εκ των προτέρων ότι δεν θα δεχθεί έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων αφού αυτό αντιστρατεύεται την κοινή συνθήκη.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ζητήσει σήμερα αύξηση του ορίου ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που χορηγείται μέσω ELA.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το δημοψήφισμα σε αντίθεση με την προκήρυξη εθνικών εκλογών και την υπηρεσιακή κυβέρνηση που αποτελούσε τον εναλλακτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφήνει αυτό το παράθυρο εκβιασμού στους δανειστές: Να χρησιμοποιήσουν την ΕΚΤ ως μοχλό εκβιασμού.

Φυσικά αν κοπεί η ρευστότητα και δημιουργήσουν πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, θα αρχίσουν πολύ σύντομα να μετρούν ουρές και έξω από άλλες τράπεζες της ευρωζώνης. Και μετά έρχεται ο υπόλοιπος πλανήτης, ο οποίος έτσι ή αλλιώς στέκεται σε "πήλινα πόδια" λογιστικών δήθεν κεφαλαίων που θυμίζουν περισσότερο Monopoly ή πυραμίδα...

Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος, ούτε ο Τσίπρας, Αναστασιάδης...

Με τίτλο η «Η Ελλάδα Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» η Bild αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

«Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως «αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....».

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.

Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει:

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών».

Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων.

«''Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ‘ακραίους γερμανικούς κύκλους''. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ''Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών''».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του