ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο πλήγμα για ΕΕ - Ο Μ.Ραχόι παραδέχεται την ήττα του και παραδίδει την πρωθυπουργία στον Πέντρο Σάντσεζ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο πλήγμα για ΕΕ - Ο Μ.Ραχόι παραδέχεται την ήττα του και παραδίδει την πρωθυπουργία στον Πέντρο Σάντσεζ

Ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε πριν από λίγο την ήττα του και παραδίδει την πρωθυπουργία στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Pedro SanchezΠριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Ισπανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται για να γίνει ο πρώτος ηγέτης στην ισπανική πολιτική ιστορία που θα αποχωρήσει κατόπιν προτάσεως μομφής

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11:01 τοπική ώρα.

Χθες αποφάσισε την καταψήφιση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα. Έτσι με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει δίνει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες με αποτέλεσμα τα θεμέλια τις Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον να «τρίζουν».

Η γενική γραμματέας του κόμματος που ηγείται ο Μαριάνο Ραχόι, Maria Dolores de Cospedal δήλωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός «δεν θα παραιτηθεί» την Παρασκευή, παρά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του.

Δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωσή της, καθώς σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από την ηγεσία της χώρας, όπως προβλέπεται βάσει των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η ηγεσία του PNV - του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος - συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η οποία συγκεντρώνει τώρα τις απαιτούμενες 176 ψήφους για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης έγραφαν χθες, ότι ο Ραχόι εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την ψηφοφορία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτούνταν ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του