Header Ads

ad728
 • Πανηγυρική αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας & εθνότητας από Α.Τσίπρα σε Πρέσπες - «Θολό» το πολιτικό μέλλον Π.Καμμένου

  Πανηγυρική αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας & εθνότητας από Α.Τσίπρα σε Πρέσπες - «Θολό» το πολιτικό μέλλον Π.Καμμένου

  Διεθνή χαρακτήρα επιδιώκει να προσδώσει η κυβέρνηση στην συνάντηση κορυφής των Πρεσπών όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ενώπιον των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν την συμφωνία εκχώρησης του δικαιώματος χρήσης της ονομασίας "Μακεδονία" και την αναγνώριση της μακεδονικής εθνικότητας και μακεδονικής γλώσσας στους σλαβόφωνους και αλλβανόφωνους των Σκοπίων.

  Αλλά και της μετατροπής της μίας και μοναδικής "Μακεδονίας", της ελληνικής, απλά σε "Νότια Μακεδονία".

  Το Μαξίμου αναμένει πιο σαφείς αντιδράσεις από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα προτού χαράξει την στρατηγική του για τις επόμενες ημέρες.

  Πάντως από την χθεσινοβραδινή του αντίδραση στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ φαίνεται ότι σκοπεύει να “παίξει επιθετικά” κατά της ντροπιαστικής, από όλες τις απόψεις, συμφωνίας

  Ο ίδιος ο Π.Καμμένος, για πρώτη φορά εμφανίζεται παγιδευμένος. Η ανακοίνωση ότι δεν στηρίζει την συμφωνία, χωρίς όμως να αποχωρεί από την κυβέρνηση, τον παγιδεύει σε μία εξοντωτική πολιτική διαδικασία, την στιγμή που διαπραγματευόταν την προεκλογική συμμετοχή του σε ένα ευρύτερο δεξιό σχήμα.

  Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να "καίγεται" οριστικά.

  Κανείς στον πολιτικό χώρο που κινείται, την κεντροδεξιά μέχρι και την πατριωτική Αριστερά, δεν πρόκειται να του συγχωρέσει το ότι κράτησε στην εξουσία τον Α.Τσίπρα για να περάσει αυτό το ετεροβαρές για την Ελλάδα κείμενο και να το κάνεις νόμο του κράτους.

  Τότε, μόνη διέξοδο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα ποσοστά του κόμματός του, αν δεν αλλάξει εγκαίρως ρότα, θα κυμανθούν στο επίπεδο του 1,5%

  Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην εκδήλωση που θα έχει και πανηγυρικό τόνο θα παρίσταται ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

  Στην προσπάθειά της να διεθνοποιήσει την υπογραφή της Συνθήκης η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο πως θα προσκαλέσει την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως επίσης και εκπρόσωπο της Κομισιόν.

  Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να κάνει μία τοπική εκδήλωση στις Πρέσπες αλλά να ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς όπως αρμόζει σε μία διεθνή Συνθήκη και βέβαια, ανάλογου βεληνεκούς και έντασης πρέπει να είναι και οι λαϊκές αντιδράσεις, αν οι Ελληνες δεν θέλουν την απόσπαση ενός τεράστιου κομματιού της ιστορίας τους και την εκχώρησή του σε ένα κράτος που διακρίνεται για τις αλυτρωτικές του τάσεις.

  Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου έχει τις κεραίες του τεντωμένες και αναμένει τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό μετά και την αρνητική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες το βράδυ στο περιεχόμενο της Συμφωνίας.

  Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλα τα δεδομένα και προτού υποβάλει επισήμως το αίτημα για ειδική συνεδρίαση της Βουλής βάση του Κανονισμού θα αξιολογήσει την στάση της Νέας Δημοκρατίας.

  Το Μαξίμου γνωρίζει ότι μία από τις σκέψεις της ΝΔ είναι η υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, κάτι που υποδηλώνει και η χθεσινοβραδινή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης από κυβερνητικής πλευράς. Το ερώτημα είναι εάν καταλήξει σε μία τέτοια πρωτοβουλία πότε αυτή θα εκδηλωθεί.

  Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ΝΔ υπό τον φόβο μίας έντονης αντίδρασης των δανειστών δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής πριν από το πρωί της Πέμπτης και την ψήφιση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

  Σε μία τέτοια περίπτωση η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει απόγευμα της Πέμπτης για να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου.

  Εκ των πραγμάτων επομένως η εκδήλωση στις Πρέσπες θα γίνει την Κυριακή και όχι το Σάββατο. Παράλληλα το Μαξίμου δεν αποκλείει την πιθανότητα η πρόταση δυσπιστίας να αφορά μόνο τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.

  Δεν υπάρχουν σχόλια

  Post Bottom Ad

  ad728