Φ. Σαχινίδης: «Θα μπορούσε να αμβλυνθεί το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας…»


Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και αναφορές στην έκθεση του διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, σε αμερικανικά ΜΜΕ
«Συγκρατημένη αισιοδοξία» διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επαφών του στην Ουάσιγκτον.Σε συνέντευξή του που προβάλλεται από τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» (Wall Street Journal), ο κ. Σαχινίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το αυστηρό διετές
πρόγραμμα λιτότητας, που έχει ωθήσει, όπως σημείωσε, τη χώρα σε μια βαθιά πορεία ύφεσης χωρίς ενδείξεις για ανάκαμψη έως το 2013, θα μπορούσε να αμβλυνθεί, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών, επισήμανε ότι επικρατεί «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς το τελευταίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, αφότου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η -ύψους 200 δισ. ευρώ- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «δεδομένου ότι η επιστροφή σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος, δεν αποκλείεται στο μέλλον να εξεταστούν προσαρμογές», επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις επίσημες εκτιμήσεις της τρόικας για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος και ότι «η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013».

Επίσης, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι φέτος η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους περί ελλείμματος, κάνοντας αναφορά στα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2012, που καταδεικνύουν ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκεται εντός του αρχικού στόχου των 8,6 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για τις εκλογές, ο κ. Σαχινίδης εξέφρασε την άποψη ότι «μόνο ένας εκλεγμένος ηγέτης θα είναι ικανός να προβεί στις σκληρές επιλογές που απαιτούνται για έξοδο από την κρίση», ενώ πρόσθεσε: «Παρά τη ευρεία δυσαρέσκεια, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -περίπου το 75%- τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».

Έκθεση Προβόπουλου

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η «Ουάσιγκτον Ποστ», κάνουν αναφορά στη χθεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, εάν οι πολιτικοί δεν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, σε αντάλλαγμα των σχεδίων διάσωσης, να προβεί, μεταξύ άλλων, σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, όπως τη μείωση του δημοσίου τομέα και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Όπως σημειώνεται, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο να αυξάνεται η ισχύς των μικρών κομμάτων που αντιτίθενται στη λιτότητα.

Πηγή:
ΑΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του