Μαγείρευαν από πέρυσι τον Αύγουστο ό,τι συμβαίνει σήμερα



Γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ανάλυση ειδικών εκτιμητών για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία και το Ισραήλ και πάντα σε σχέση με την οικονομική ομηρία της Ελλάδος λόγω χρέους
Η ανάλυση των αμερικανικών think tank που θα διαβάσετε συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2012.
Ένα γεωπολιτικό δράμα οδηγούμενο από το προσφάτως ανακαλυφθέν πετρέλαιο και την κρίση χρέους ξεδιπλώνεται γύρω από την ανατολική μεσόγειο και είναι πιθανό να αλλάξει το παιχνίδι για την Ελλάδα. Αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχουν 22 δις βαρέλια πετρελαίου ανοιχτά της δυτικής Ελλάδας, κάτω από το Ιόνιο πέλαγος και περίπου 4 δις βαρέλια πετρελαίου κάτω από το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα.

Ο πρώην οικονομολόγος και γραμματέας οικονομικών για το ΔΝΤ Charles Collyns βρέθηκε στην Αθήνα και την Ρώμη την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με τον γραμματέα οικονομικών Timy Geithner, ως διεθνείς δανειστές της Ελλάδας (το ΔΝΤ , η ΕΕ και η ΕΚΤ) προετοιμάστηκαν για να κάνουν νέο έλεγχο στην Ελλάδα για να δουν εάν τα 130 δις ευρώ εγγύηση είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα βγουν στα τέλη Αυγούστου και θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα λάβει την νέα δόση των 31.5 δις μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μία μετακύλιση της τάξης των 3.2 δις του ήδη υπάρχοντος χρέους της. Οι προσδοκία είναι ότι αυτό είναι απλά μία ακόμα «στριμωγμένη ξαπλώστρα στον Τιτανικό» αφού δανείζεται από το ένα μέλος της Τρόικας (EFSF) για να πληρώσει ένα άλλο (ΕΚΤ). Δεν είμαι τόσο σίγουρος.
Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό το status quo (ισχύουσα κατάσταση), (Nash Equilibrium), του αμοιβαία εξασφαλισμένου μοντέλου καταστροφής θα συνεχιστεί επ 'αόριστον. Αλλά ο Geithner και ο υπολοχαγός του ο Collyns έχουν συνεχώς συνομιλίες με τους Έλληνες. Το κοινό μήνυμα φαίνεται να είναι μία υπόσχεση να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την Ελλάδα "αν χρειαστεί" αν κριθεί ότι αυτή η χώρα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και, κατά προέκταση, να βγει από την ΕΕ, αυτό που ονομάζεται Grexit.
Η Grexit θα προσφέρει στις ΗΠΑ την δυνατότητα να προχωρήσουν σε μία γεωπολιτική παραβίαση και να κάνουν παιχνίδι με τα νεοανακαλυφθέντα πετρέλαια και τον ορυκτό πλούτο στις Ελληνικές και Ισραηλινές ακτές. Η Τουρκία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα το θεωρήσει εχθρική πράξη εάν η Ελλάδα κάνει εξορύξεις στο Αιγαίο. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη , μια υποστήριξη που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέχουν. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα το 2011 για να αποκτήσει διασυνδέσεις στο χώρο της ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία για να «τρέξει» το πρόγραμμα και τις μελέτες του πετρελαίου, του αερίου και να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.
Για να λυθούν τα προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει μια πρόταση από τον Κλίντον και τον σύμβουλο του Richard Mormingstar για συμφωνία που θα προσφέρει στην Ελλάδα το 20%, στην Τουρκία 20% και στην Noble Energy (NBL, η εταιρεία που κάνει έρευνες ανοιχτό της Ελλάδας και του Ισραήλ) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη μερίδα του λέοντος 60%.
Όλα αυτά έχουν «ανεβάσει» την προοπτική ενός γεωπολιτικού τεχνάσματος των ΗΠΑ με πολλούς στόχους:
1-Να αυξήσουμε την επιρροή μας στα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο και την περιοχή Λεβαντιν και να δημιουργηθεί ένας «Ελληνικός Διάδρομος» επιρροής μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Η περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου είναι το καινούριο κέντρο έρευνας και ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και η Κύπρος είναι μια αφερέγγυα περίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το άρθρο από το Oil Price.com αναφέρει τον πόλεμο αγωγών (πετρελαίου/αερίουυ) μεταξύ Ρωσικών και Αμερικανικών συμφερόντων.
Με την πρόσφατη επιβεβαίωση της ύπαρξης πετρελαίου στο Αιγαίο και ανοιχτά του Ισραήλ οι ΗΠΑ έχουν εντείνει το παιχνίδι τους. Η στρατηγική είναι να δελεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα (καρότα...). Στο κάτω είναι η ευρωπαϊκή Τρόικα που κάνει σκληρό παιχνίδι στον δανεισμό, όχι οι ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, προσφέροντας στην Ελλάδα «σχεδόν ανεπιφύλακτη υποστήριξη σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή» οι ΗΠΑ ποντάρουν στην ισχυρή πιθανότητα του να γίνει η Ελλάδα επισήμως άλυτη υπόθεση πριν πάρει κι άλλη δόση από Βερολίνο και Βρυξέλλες.
2-Ο Ελληνικός Διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο ζωτικός διάδρομος δε μπορεί και δε θα πρέπει να επιτραπεί να ελέγχεται από την Τουρκία καθότι έτσι θα είναι ευάλωτος σε κάθε είδους παρεμβάσεις. Η PPC Quantum Energy SA, ανακοίνωσε επίσημα και τη δημιουργία ενός υποβρυχίου καλωδίου 2000 megawatt που θα συνδέει τα ηλεκτρικά πλέγματα Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας. Επίσης, το Ισραήλ έχει κάνει συμφωνία με τους Εληνοκύπριους και την Ελλάδα για κατασκευή αγωγού από τα Κυπριακα ύδατα στην Ελλαδα, αφηνοντας την Τουρκία εξω. Οι ΗΠΑ μπαινουν στην εξισωση γιατι οι ανακαλυψεις στην περιχη της Λεβαντινας εγιναν από την Noble Energy, για την οποια είναι ισχυρός συνδεσμος (lobby) ο Μπιλ Κλιντον. Η ασφαλεια για τις νεες πηγες του Ισραήλ πρεπει επισης να είναι πρωταρχικη.
Κυβερνητικοι εκπροσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ, καποιοι από τους οποιους Γερμανοι, πιεζουν την Ελλαδανα πουλησει τα πολυτιμα λιμανια και τις δημόσιες επιχειρησεις ενεργειας όπως αυτές του πετρελαιου ώστε να μειωθει το έλλειμμα της χωρας. Αυτό θα αποφερει στη χωρα 50 δις στην καλυτερη περιπτωση. Τα σχεδια επιβαλλουν την ελληνικη κρατικη επιχειρηση ΔΕΠΑ να ιδιωτικοποιησει το 65% των μετοχων της για να μειωθει το ενδιαφερον. Η ρωσσικη εταιρεία Gazprom εχει δειξει ενδιαφερον, κατι που βρισκει παντελως αντιθετες τις ΗΠΑ. Αγοραστες θα βρεθουν πιθανότατα από το εξωτερικό, καθως ελαχιστες ελληνικες εταιρείες είναι σε θεση, λογω της κρίσης, να την παρουν.
Οι ΗΠΑ εχουν διαφορετικά σχεδια για την ενεργεια και την ασφαλεια σε Ελλαδα και Κυπρο και βλεποντας αυτές τις χωρες να ακρωτηριαζονται από συντριπτικά χρεη, τα οποια προσπαθουν να μειωσουν ζητιανευοντας από την ΕΕ και να κανουν πωλησεις αστραπη σε Ευρωπαιους και Ρωσους, δεν είναι μεσα στα πλανα. Συνεπως, υποθετω ότι μια καινούρια χρεοκοπία και/ή αναδιάρθρωση θα συμβεί σύντομα, ίσως ακόμα και στις 20 Αυγουστου, με το τελειωτικό χτύπημα να χτυπά τους κατόχους κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Grexit είναι επίσης μια μια πιθανότητα. Για λεπτομέρειες τι θα σημαίνει μια καινούρια χρεωκοπία για την Ευρώπη, διαβάστε το άρθρο μου Official Sector Losses in a Greek Re-Default.
Αυτή η κλεφτή ματιά στα παρασκήνια της εξελισσόμενης γεωπολιτικής πετρελαίου στην περιοχή παρότι δεν περιλαμβάνει τα πάντα, καλό θα ήταν να υπάρχει στο μυαλό μας όταν στοιχηματίζουμε για το χρόνο της Ελληνικής χρεωκοπίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του