Εισαγγελέας: Ενοχοι οι 36 κατηγορούμενοι για τις «μετοχές-φούσκα»






Την ενοχή των 36 κατηγορουμένων που δικάζονται 18 χρόνια μετά, για την υπόθεση με τις μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, Αθηνά Θεοδωροπούλου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό η προ ετών αθώωση των κατηγορουμένων για την υπόθεση ήταν εσφαλμένη και συνεπώς η αναίρεση που ακολούθησε από τον Αρειο Πάγο ήταν «μια σπουδαία απόφαση».

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωροπούλου υποστήριξε ότι εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία. Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μακροπρόθεσμη δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της.

Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση «μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή». Στόχος δε, των κατηγορουμένων, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους ήταν «η δημιουργία επίπλαστης αγοράς». «Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέσω αυτής της οδού μπορούσαν να παραπλανηθούν οι επενδυτές . «Η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά», τόνισε χωρίς να παραγνωρίζει τη δυσχέρεια που έχει υπόθεση καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν 20 χρόνια από την αποκάλυψή της.

Οι κατηγορούμενοι στο παρελθόν είχαν δικαστεί για την ίδια υπόθεση αλλά τότε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας τους είχε κηρύξει ομόφωνα αθώους από το σύνολο των αξιοποίνων πράξεων.

Ωστόσο, η υπόθεση έφτασε και πάλι στο ακροατήριο ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί από τον Άρειο Πάγο, καθώς οι δικαστές είχαν κρίνει ότι εκείνη η αθωωτική απόφαση δεν είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ως εκ τούτου , σε αυτή τη δίκη οι κατηγορούμενοι – χρηματιστές, επενδυτές και εφοπλιστές – ξανακρίνονται από μηδενική βάση.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η έρευνα είχε χρεωθεί στην τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, ενώ αργότερα η έρευνα είχε ξεκινήσει από την αρχή ύστερα από συμπληρωματική δίωξη που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Πηγή: euro2day.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του