Πατριαρχείο Ρωσίας Έρχεται «μαύρη Δευτέρα»! – Σχίζεται σε κομμάτια η Ορθοδοξία – Πως αντέδρασαν οι Ρώσοι στην ανακοίνωση του Φαναρίου
Πυρ ομαδόν από Ρώσους αξιωματούχους κατά της χθεσινής απόφασης του Φαναρίου.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμ Ιλαρίων, αποκάλεσε την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την ουκρανική υπόθεση την Πέμπτη ως «παράνομη πράξη”.
“Παραβιάζει τη διορθόδοξη ενότητα και περιφρονεί τους εκκλησιαστικούς κανόνες, τεκμηριώνει την «εισπήδηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας», και η απάντηση θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 15 Οκτωβρίου”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας Τύπου του Πατριάρχη Κυρίλλου π.Αλέξανδρος Βόλκοφξεκαθάρισε πως η άρση του αναθέματος του Φιλάρετου οδηγεί την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να διακόψει την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη.
«Η νομιμοποίηση του σχίσματος (…) θα ακολουθηθεί από πολύ θλιβερά βήματα που θα πρέπει να κάνει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ενόψει της διακοπής της Ευχαριστιακής Κοινωνίας και άλλων αποφάσεων που θα ληφθούν”, δήλωσε ο πατέρας Αλέξανδρος.
Σήμερα η Κωνσταντινούπολη έλαβε «μια καταστροφική απόφαση για ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο», είπε.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για την άρση του αναθέματος από τον αυτοανακηρυχθέντα ηγέτη του «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετο καταστρέφει τα θεμέλια της κανονικής δομής.
«Η πρωτοφανής αντικανονική πράξη του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης αποτελεί προσπάθεια να καταστραφούν τα ίδια τα θεμέλια της κανονικής δομής της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί διαφορετικά η ανακοίνωση της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης να τεθεί σε κανονική κοινωνία με σχισματικούς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντιμίρ Λεγκόγια,
Όσον αφορά δε στο «δήθεν κανονικό της προνόμιο»-όπως το χαρακτήρισε- να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα δεν είναι «τίποτα άλλο παρά μια νέα θεωρία που υποστηρίζεται κυρίως από την ίδια την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Legoyda.
Αυτές οι ενέργειες θα αξιολογηθούν κατάλληλα κατά την προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 15 Οκτωβρίου τόνισε και εκείνος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ένας ακόμη Ρώσος αξιωματούχος. «Η απάντησή μας θα είναι πολύ αποφασιστική και σκληρή, θα είναι επαρκής για την παρούσα κατάσταση” δήλωσε την Πέμπτη στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, γραμματέας εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις.
Από την πλευρά τους σχισματικοί και πολιτικοί πανηγυρίζουν…
Ο επικεφαλής του αυτοανακηρυχθέντος «Πατριαρχείου Κίεβο» ελπίζει ότι η ενοποίηση των εκκλησιών σε μια ουκρανική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι γρήγορη.
«Πιστεύω ότι η διαδικασία της ενοποίησης θα είναι πολύ γρήγορη, σχεδιάζω να συγκαλέσω στο εγγύς μέλλον ένα συμβούλιο επισκόπων με τη συμμετοχή των επισκόπων του Πατριαρχείου Κιέβου, επισκόπων από την αυτοκέφαλη εκκλησία υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Μακάριου και πρόθυμων Επίσκοπων του Πατριαρχείου Μόσχας «, δήλωσε ο Φιλάρετος.
“Αυτό θα είναι ένα ενοποιημένο συμβούλιο που θα επιλέξει τον γενικό επικεφαλής του πατριαρχείου και μετά θα υπάρξει απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει στην ουκρανική εκκλησία τόμο αυτοκέφαλίας «, δήλωσε ο Φιλάρετος.
«Και αφού λάβουμε τον Τόμο και εισέλθουμε στην προσευχή με ενότητα, θα συνεχιστεί η διαδικασία ενοποίησης με τις ενορίες και τα μοναστήρια του Πατριαρχείου Μόσχας, «, ανέφερε.
Πάντως η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα συμμετάσχει σε συνέλευση ενοποίησης που ξεκίνησε από το «Πατριαρχείο Κίεβου”, δήλωσε ο Βασίλι Ανσίμοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Είμαστε ήδη μια κανονική τοπική εκκλησία. Γιατί πρέπει να συμμετάσχουμε στη δημιουργία μιας άλλης εκκλησίας, ειδικά με ανθρώπους που έχουμε αναστείλει από την λειτουργία για διάφορα εγκλήματα;” σχολίασε
Τέλος ο Πόροσενκο δεσμεύεται να σέβεται τα δικαιώματα των πιστών που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας
«Εγγυώμαι ότι το κράτος της Ουκρανίας θα σεβαστεί την επιλογή εκείνων που αποφασίζουν να παραμείνουν εντός της εκκλησιαστικής δομής που θα διατηρήσει την ενότητα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, δήλωσε ο πρόεδρος την Πέμπτη.
Αλλά οι υπουργοί του συντηρούν την ένταση…
“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (του Πατριαρχείου Μόσχας) βασίζεται στην παραβίαση τν κανόνων και δεν θα πρέπει να λειτουργεί στη χώρα αυτή”, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν.
«Το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν έχει απολύτως καμία δραστηριότητα στην Ουκρανία, διότι αυτό είναι το κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ιστορία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας [του Πατριαρχείου Μόσχας] βασιζόταν στην παραβίαση του νόμου και είναι αποτέλεσμα σφετερισμού” έγραψε το ιστολόγιό του στην ιστοσελίδα της Ukrainskaya Pravda την Πέμπτη.
«Εμείς ως λαός έχουμε ζήσει για τρεις αιώνες σε μια ψεύτικη πραγματικότητα, αντιλαμβανόμενος ως κανονικό αυτό που στην πραγματικότητα ήταν το αποτέλεσμα της εξαπάτησης και της σφετερισμού, βλέποντας τον εαυτό μας όχι ως αυτό που είμαστε», έγραψε ο Klimkin.
Σχόλια