Η αναμέτρηση Tουρκίας-Ισραήλ ξεκίνησε: Η Άγκυρα απειλεί το Τελ-Αβίβ – Ενοχλημένοι οι Τούρκοι με την παρουσία Ισραηλινών F-16 στη Λάρισα






Τουρκία και Ισραήλ έχουν εισέλθει σε μια πορεία σύγκρουσης, μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, η οποία θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις αξιώσεις της Άγκυρας σε Ελλάδα και Κύπρο, να πυροδοτήσει μια τρομερή ανάφλεξη στην πιο σπουδαία από όλες τις απόψεις περιοχή του πλανήτη.



Η Τουρκία ασκεί στην προκειμένη περίπτωση μια άκρως επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ με πρόσχημα τους Παλαιστινίους.

Οι απειλές της Άγκυρας στοχεύουν σαφέστατα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο, αλλά και στην παρουσία μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ στην Ελλάδα, κάθε τρεις και λίγο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου προειδοποιεί την Ιερουσαλήμ ότι το θέμα των Παλαιστινίων αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, σύμφωνα με το Haberturk.

View image on Twitter









Η τουρκική πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεχθεί νέες επιθέσεις των Ισραηλινών με πυραύλους ή απόπειρες, κατά των παλαιστινίων καθ’όλη την διάρκεια των συνοριακών διαμαρτυριών.




Την ίδια στιγμή ένας φωτογράφος του Reuters απαρίθμησε περίπου 60 άρματα μάχης και 50 ΤΟΜΑ σε περιοχή κοντά στα σύνορα της Γάζας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων που είδε εκεί από τον πόλεμο του 2014 μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.



Το θέμα των Παλαιστινίων όντως αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τον Ερντογάν που κινείται ως ένας νέος «Σαλαντίν» κατά των απίστων, ενώ η ουσία αφορά σαφώς την ισχυρή παρουσία Ισραηλινών αεροσκαφών F-16 στην Λάρισα μαζί με αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, η οποία σε συνδυασμό με την παρουσία Αμερικανών κομάντος στην Ελευσίνα, θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή για τα τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Στο χθεσινό άρθρο μας με τίτλο(Στη Λάρισα στρατεύματα από ΗΠΑ-Ισραήλ: 100 Αμερικάνοι κομάντος με V2 Ospey – Πυρετώδεις ασκήσεις της ΕΦ στην Κύπρο – Πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα), αναφέραμε ότι η Λάρισα δεν αποτελεί μια οποιαδήποτε αεροπορική βάση.

Εκεί ευρίσκεται το κεντρικό σύστημα ελέγχου της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με το ΑΤΑ καθώς και των συστημάτων αεράμυνας, ενώ από εκεί επιχειρούν τα αμερικανικά κατασκοπευτικά drones σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο και Β. Αφρική.


Οι Ισραηλινοί εδώ και τρεις ημέρες με τα σύγχρονα F-16 πραγματοποιούν συνεχώς νυχτερινές πτήσεις μαζί με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, προκαλώντας «εγκεφαλικά” στους Τούρκους.

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο, αφού την ώρα που τα ισραηλινά μαχητικά ενεργούν από τη Λάρισα, έξι επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, δηλαδή Apache Chinook, βρίσκονται στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση.

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχουμε την παρουσία δύο αμερικανικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 μαζί με δύο V-2 Osprey και 100 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων (Seals) ,οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις.

Αυτές οι «παρουσίες» χτύπησαν καμπάνες στο τουρκικό γενικό επιτελείο που βλέπει καταρχήν την απώλεια σημασίας της χώρας τους από τις ΗΠΑ και λοιπούς, ενώ σε οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων, αμερικανικά και ισραηλινά «μάτια» θα μπορούν να καταγράψουν τα πάντα στην περιοχή μας.

Για τον λόγο αυτόν και με πρόσχημα τους Παλαιστινίους, η Άγκυρα δια μέσου του ΥΠΕΞ απειλεί το Ισραήλ ότι σε οποιαδήποτε κίνηση του κατά της Γάζας θα διέλθει τις «κόκκινες γραμμές” της, αφήνοντας να εννοηθούν τα πάντα από την έκφραση αυτή.

Το ερώτημα εδώ θα ήταν αν υπήρχε ποτέ περίπτωση η Τουρκία να προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο με τους Ισραηλινούς;

Η απάντηση σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές «κρύβεται» στην Α.Μεσόγειο και στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί ποτέ στο Ισραήλ (που έχει και αμερικανική βάση στο έδαφός του), παρά μόνο στην περίπτωση που οι Ισραηλινοί επιχειρήσουν κάτι στην Κύπρο ή την Α.Μεσόγειο, στα σημεία δηλαδή που θα κινηθεί το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», αλλά και για έναν ακόμη λόγο.

Στο άρθρο μας με τίτλο (Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Σύγκρουση-«μεγατόνων» στην Α. Μεσόγειο για τον East Med – Πως το Τελ-Αβίβ «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Άγκυρας), είχαμε αναφέρει ότι:



Εξελίξεις άκρως ανησυχητικές προσπαθεί να προλάβει ο Ερντογάν με την απόφαση της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια την δημιουργία τριεθνούς αεροναυτικής στρατιωτικής δύναμης από Ελλάδα-Ισραήλ και Κύπρο.

Το κύριο θέμα για το οποίο θα αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο αγωγός East Med «κόβει» στην μέση τα σχέδια της Τουρκίας για την απόκτηση Μεσογειακής ΑΟΖ, την οποία παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Anadolu χρησιμοποιώντας έναν χάρτη με την τουρκική ΑΟΖ.

Αυτό είναι το διακύβευμα και το μόνο που μένει είναι να δούμε τι θα «απαντήσει» το Ισραήλ στον Ερντογάν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του