Μόσχα: Εξαγοράστηκαν βουλευτές στα Σκόπια




Βαριές καταγγελίες από το Ρωσικό ΥΠΕΞ σχετικά με την ψηφοφορία στο Σκοπιανό κοινοβούλιο

«Βόμβες» στο Σκοπιανό βάζει η Μόσχα η οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ πως ενορχήστρωσαν την ψηφοφορία για το Σκοπιανό στην πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολίασε για την ψηφοφορία στην πΓΔΜ για το Σκοπιανό, πως αυτή ενορχηστρώθηκε πίσω από έναν συνδυασμό εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη, ως μία ανοιχτή παραβίαση όλων των μορφών, τόσο από νομικής όσο και από ηθικής πλευράς. Τέτοιου είδους χειρισμούς δεν μπορούμε να τις αποδεχθούμε ως έκφραση των βουλευτών» σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε πως οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν μια «άδικη ψηφοφορία» στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, «η οποία ενέκρινε την αλλαγή ονόματος, παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «παραβίαση κάθε κανόνα» και τόνισε πως «η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων, σχολίασε επίσης το ρωσικό υπουργείο».

«Οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης […] Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ (στην ΠΓΔΜ) βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατηύθυνε τη διαδικασία», υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη της αντίδραση η ρωσική Πρεσβεία στην ΠΓΔΜ είχε αναφέρει πως: «Η Ρωσία αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα πριν από περισσότερα από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της».
Εισαγγελική έρευνα

Πάντως, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της χώρας να διενεργήσει έρευνα για τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν πάρει ευρεία δημοσιότητα στη γειτονική χώρα.

Ο κ. Σπασόφσκι ανακοίνωσε, μάλιστα, μέτρα προστασίας και για τους 80 νομοθέτες που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση την Παρασκευή, τα οποία θα είναι σε ισχύ όσο συντρέχει λόγος κινδύνου. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι μια ομάδα, απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός υπουργός.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, το VMRO είχε ισχυριστεί πως βουλευτές του δέχτηκαν πιέσεις και δώρα ώστε να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση. «Ζητούμε από τον εισαγγελέα να καλέσει τους βουλευτές για καταθέσεις σχετικά με τις ποικίλες πιέσεις και επιρροές που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα και στη διάρκεια της σημερινής ημέρας» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV21 Skopje ο γραμματέας του VMRO κ. Γιάνουσεφ.

Ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένοι βουλευτές δέχτηκαν προτάσεις για ποσά ενός ή δύο εκατ. ευρώ προκειμένου να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν οι βουλευτές του κόμματος είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του