ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΤΟΥ 1826, ΕΓΙΝΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. ΠΟΙΟ ΤΣΟΛΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ;



exodos-mesologiou"Σαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στις 10 Απριλίου 1826 έγινε η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Επειδή κατάγομαι από εκεί, δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι πόσο πιο επίκαιρη είναι η μελέτης της ιστορικής αυτής στιγμής.
Ο Διονύσιος Σολωμός έγραφε ότι από την Ζάκυνθο άκουγε τα κανόνια του Μεσολογγίου και εμπνεύσθηκε να γράψει τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
Εμείς παίζουμε τούρκικα σήριαλ ακάθεκτοι.
Παράθεσε αυτό το απόσπασμα σε παρακαλώ μαζί με την φωτογραφία που σου στέλνω.
Η ιερή αυτή εικόνα κάνει περιφορά στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου απόψε και αύριο το πρωί. Πάνω από 20.000 κόσμος, θα κάνει τον σταυρό του στο πέρασμα της. Θα είμαι κι εγώ εκεί όπως κάνω εδώ και 43 χρόνια. Δεν θα γίνω ποτέ ραγιάς!!!
Η ¨ΕΞΟΔΟΣ" ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Σαν σήμερα, Σάββατο Λαζάρου, το 1826 οι Μεσολογγίτες άνοιξαν τον δρόμο για την Ελευθερία της Ελλάδος.
Σαν σήμερα 187 χρόνια πριν, μια χούφτα από "σκιές" ανθρώπων έχοντας φθάσει στο έσχατο σημείο της στέρησης και της πείνας και έχοντας αρνηθεί τις δελεαστικές προτάσεις για παράδοση, ομόψυχα, ομόφωνα και ομόγνωμα πήραν την απόφαση για το Μεγάλο Τέλος.
Μια απόφαση εθελούσιας πορείας προς τον θάνατο.

Είπαν ο ένας στον άλλο "καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο" και ξεκίνησαν.
Η έκφανση του ύψιστου ψυχικού σθένους, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της βαθειάς πνευματικής καλλιέργειας των Μεσολογγιτών. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν το πολιτιστικό επίπεδο της τότε πόλης.
Σήμερα εμείς, οι Μεσολογγίτες εκ Μεσολογγίου, υποκλινόμαστε στην θυσία των προγόνων μας και ευλαβικά ανάβουμε ένα ταπεινό κερί μέσα στον Κήπο των Ηρώων όπου βρίσκονται θαμμένα τα κορμιά τους και στις καρδιές μας όπου είναι, και θάναι για πάντα, θαμμένες οι μνήμες των ανεπανάληπτων πράξεών τους.
make laris
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ
Το 1825 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στη Λάρισα και κατευθύνθηκε στο Μεσολόγγι. Στα τέλη Απριλίου 1825 στρατοπέδευσε στην περιοχή και ξεκίνησε την πολιορκία του Μεσολογγίου. Όλες οι επιθέσεις που επιχείρησε ο Κιουταχής εναντίον της πόλης απέτυχαν, όπως και η προσπάθεια του να αποκλείσει τον ανεφοδιασμό της πόλης από στεριά και θάλασσα. Οι πολιορκημένοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον Καραϊσκάκη ο οποίος διεξήγαγε πόλεμο φθοράς στα νότα του στρατεύματος του Κιουταχή, αναγκάζονταν τον να περάσει σε θέση άμυνας, τον Οκτώβριο του 1825. Προς ενίσχυση του Κιουταχή, έσπευσε στα τέλη του 1825 ο Ιμπραήμ, που βρισκόταν στην Πελοπόννησο. Με την άφιξη του νέου ισχυρού στρατεύματος η πολιορκία ξανάρχισε σφοδρότερη. Παρόλα αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 1826 οι Τούρκοι δεν είχαν σημειώσει καμία επιτυχία. Ο Ανδρέας Μιαούλης με τον στόλο του κατάφερνε να ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι και η άμυνα των πολιορκημένων παρέμενε ισχυρή. Από τον Μάρτιο όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με κατάληψη από τους Τούρκους στρατηγικών νησίδων της λιμνοθάλασσας όπως το Βασιλάδι και ο Ντολμάς. Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της νησίδας Κλείσοβα μετά από μία σφοδρή μάχη στην οποία τα στρατεύματα του Ιμπραήμ είχαν πολύ βαριές απώλειες. Όμως η δυνατότητα του ελληνικού στόλου να ανεφοδιάσει την πόλη είχε καταστεί αδύνατη με αποτέλεσμα οι αμυνόμενοι να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση. Η κατάσταση στην πόλη έγινε δραματική και η πείνα άρχισε να θερίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συμβούλιο των οπλαρχηγών και προκρίτων της πόλης πήρε την απόφαση για την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι. Η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου. Το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 κατάφεραν να διασωθούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του