ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΚΡΑΥΓΕΣ  ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ  ΤΡΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ  ΕΞΑΚΟΣΙΩΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΡΙΩΝ  εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε μια χώρα η οποία βυθίζεται στην ύφεση, με την ανεργία να καλπάζει και την φτώχεια να απλώνεται.
ΑΓΩΝΙΑ διάχυτη  καθώς οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών, οι οποίοι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά τα μέγιστα στη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
 Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως μια δράση που συμβάλλει ουσιαστικά στην :
-Παροχή χρήσιμων και ουσιαστικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες
-Μείωση των εγκλεισμών  σε ιδρύματα
-Μείωση του κόστουςλειτουργίας  του Ε.Σ.Υ. και των ασφαλιστικών οργανισμών
Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις  του υφυπουργού  Εργασίας ότι θα καταβληθούν.....
στους εργαζόμενους  τα δεδουλευμένα ,  οκτώ τουλάχιστον μηνών ,  έως τις 20 Μαρτίου  2013 , δυστυχώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας και τις ανησυχίες μας.
Επιπλέον σημειώνουμε  το γεγονός ότι απαραίτητη προϋπόθεση  για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί εκτός από την υποβολή  των τυπικών οικονομικών στοιχείων και η συμπλήρωση ενός ερωτηματολόγιου το οποίο περιλαμβάνει προσωπικά  δεδομένα  των εξυπηρετούμενων του προγράμματος στα πλαίσια έρευνας που διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών .
Ουδέποτε είτε στο παρελθόν είτε τώρα  οι εργαζόμενοι του Προγράμματος έχουν αρνηθεί να παράσχουν  στοιχεία  στα πλαίσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις τους και του ειδικού επαγγελματικού απόρρητου.
Ουδέποτε  κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος  δεν έχει παρατηρηθεί  η πρακτική το να «τιμωρούνται»  το σύνολο των εργαζομένων αλλά και η πρακτική   της συμπλήρωσης ενός ερωτηματολογίου ως  προαπαιτούμενο της καταβολής της  μισθοδοσίας τους,  οκτώ και επιπλέον μηνών,   ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες όπου είναι κοινωνικά απαγορευτικό  να στερούνται οι άνθρωποι αυτό το οποίο έχουν πραγματικά ανάγκη , τα δεδουλευμένα τους  .
-Ποιες νομοθετικές διατάξεις και  ποια διάταξη του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και χρηματοδότησης του Δομών Βοήθεια στο Σπίτι προβλέπουν την παραπάνω υποχρέωση ;
-Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές , ποια αναδόμηση και αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής, ποια ριζική αναμόρφωση στον τομέα της πρόνοιας , όταν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»  καθίστανται  επαίτες ,  όμηροι, γιατί  διεκδικούν το αυτονόητο: την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Δυστυχώς  η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους  θυσιάζεται στο βωμό δεσμεύσεων, συμβάσεων, πολιτικών και επικοινωνιακών πρακτικών .
Ανατρέπεται το θεμελιώδες κοινωνικό και εργασιακό τους  δικαίωμα :  η εργασία και η αμοιβή αυτής αποτελεί δικαίωμα το οποίο προστατεύεται από το κράτος  ( άρθρο 22 του Συντάγματος).
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Παπαϊωάννου Λουκία
Ο Γεν. Γραμματέας Κοσμίδης Κων/νος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του