Στη Βουλή το σχέδιο της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

-Αβραμόπουλος: Ότι μας ανήκει θα το διεκδικήσουμε -Τσίπρας: Διεκδίκηση από νέα διακομματική επιτροπή
γερμανικες αποζημιωσεις
Στη Βουλή συζητείται σήμερα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έπειτα από σχετική επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ότι μας ανήκει θα το διεκδικήσουμε με ορθό και νόμιμο τρόπο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα άνοιξε για να κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέλυσε ένα προς ένα τα βήματα της κυβέρνησης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση του ζητήματος σε ένα βάθος χρόνου.
«Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται. Η ειρήνη εμπεδώθηκε στην Ευρώπη. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από αυτές τι αξιώσεις. Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «οι εκκρεμότητες παραμένουν για να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες. Το ζήτημα των αποζημιώσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας. Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ένα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος.
Τσίπρας: Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με εξίσου συναινετικό τρόπο εξήγησε ότι «απαιτούνται πολιτικοί χειρισμοί» και ζήτησε την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής προκειμένου «να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρήματά μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα και τον κατηγόρησε ότι μόλις εξελέγη έκανε δύο πράγματα: να φέρει προς ψήφιση «την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens» και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ «και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση "ουδείς αναμάρτητος"».
Κριτική Βενιζέλου στον Σόιμπλε
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στις δηλώσεις Σόιμπλε περί θέματος που έχει λήξει λέγοντας πως «Αυτός ο ισχυρισμός της γερμανικής πλευράς δεν αληθεύει και είναι λάθος υπονομευτικό να τον υιοθετούμε άμεσα ή έμμεσα».
«Κάποιοι νομίζουν ότι ο πατριωτισμός και η εθνική αξιοπρέπεια αρχίζει με την δική τους έλευση στη βουλή ή την εκλογική τους άνοδο αλλά δεν είναι έτσι, δεν κινείται έτσι η ιστορία και η πολιτική», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Είμαστε φίλοι με την Γερμανία και εταίροι μακράς πνοής και δεν έχουμε τίποτα εχθρικό και δεν τα συζητάμε όλα αυτά λόγω κρίσης» και επισήμανε πως «πρέπει να ξανατεθεί το θέμα, πολιτικά και διπλωματικά, με ευθύ τρόπο. Να μην αφήσουμε το ζήτημα να υφέρπει σε μια γενική πολιτική συζήτηση».
Παππάς: Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες
Σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες. Θέλουμε ανθρώπους που διεκδικούν». Σε όσους δε τους κατηγορούν ως φιλοναζιστές είπε «Δεν κυβερνά σήμερα ο Χίτλερ αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στους οποίους είστε υποτακτικοί»!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του