ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΜΕ 15% - 20% ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ...

Προσκλητήριο για… εθελοντική αποκάλυψη ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, ετοιμάζεται να απευθύνει ...
η κυβέρνηση στους Έλληνες. Με διαδικασίες-«εξπρές» το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα σε όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία ή και άλλες χώρες του εξωτερικού, να καταβάλει έναν ελκυστικό φόρο που τελεί υπό συζήτηση (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ.Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση:


- Ο κ.Βαρουφάκης: "Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Eλληνων πολιτων καταθέσεων τους στο εξωτερικό"

- Ο κ.Νικολούδης: Μήνυμα σε όσους χρωστούν ή φοροδιαφεύγουν να σπεύσουν να δηλώσουν τα χρήματα γιατί τους συμφέρει

- Ο κ.Ζακ Ντε Βαντβίλ: Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία με την ΕΕ και θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.


Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού. Αμέσως μόλις ψηφιστεί, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας. Άμεσα η Ελβετία θα αποστείλει ειδοποιητήρια σε όσους οι ελβετικές τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι κάτοικοι ή υπήκοοι Ελλάδος κλπ, με την οποία θα τους προειδοποιεί ότι θα τους κλείσουν τον λογαριασμό αν μέχρι ένα εύλογο χρονικό διάστημα (πχ έως τον Σεπτέμβριο) δεν δηλώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε όμως από τη συνάντηση:
- Η Ελλάδα δεν θα λάβει κάποια προκαταβολή έναντι των χρημάτων αυτών, όπως σχεδιαζόταν επί Στουρνάρα

- Οι καταθέτες θα τύχουν φορολογικής «αμνηστίας» με ένα χαμηλό κόστος, γιατί αν τεθεί υψηλό πρόστιμο (πχ 40%) οι Ελβετοί φοβούνται πως οι καταθέσεις θα φυγαδευτούν σε άλλους προορισμούς (στην Άπω Ανατολή ή άλλους φορολογικούς παραδείσους).

- Οι φορολογικοί έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ δεν θα «τρέξουν», καθώς οι Ελβετοί αρνούνται την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους ελεγχόμενους.

Υπονθυμίζεται πάντως, ότι όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ οι Ελβετοί έχουν δώσει ήδη έγγραφο στις ελληνικές αρχές που περιέχει τη «συνταγή» για να λάβουν τα στοιχεία αυτά. Όχι όμως «στα τυφλά» για όλα τα ονόματα πελατών ελβετικών τραπεζών που έχουν διαρρεύσει με τις λίστες, αλλά εφόσον πρώτα έχουν κάνει τουλάχιστον έναν φορολογικό έλεγχο και βρουν κάποια παράβαση φοροδιαφυγής, που θα δικαιολογεί την παροχή στοιχείων και την δικαστική συνδρομή των ελβετικών Αρχών.

Το θέμα απασχόλησε και πάλι στην συζήτηση με τους κυρίους Βαρουφάκη και Νικολούδη, αφού όπως είπε ο κύριος Βαντβίλ «έχουμε ήδη τα εργαλεία  και συζητήσαμε για τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών». Ωστόσο ως προς αυτό, κανείς από τους Έλληνες υπουργούς δεν αναφέρθηκε στις επίσημες δηλώσεις τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του