ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΣΤΙΣ 4 ΜΑΪΟΥ A.Tσίπρας: "Θα έχουμε συμφωνία σύμφωνη με τις κόκκινες γραμμές μας"

"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής
εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει" είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, και ενδεχομένως εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να υπάρξει κατάληξη. "Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η Ελλάδα", διέρρεαν πριν από λίγο κυβερνητικές πηγές ότι θα συμβεί πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο, και αμέσως μετά θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου το οποίο και θα την εγκρίνει.Μια τέτοια συμφωνία θα στηριχθεί στα θέματα που έτσι και αλλιώς οι δύο πλευρές έχουν σύγκλιση.Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι εχει επέλθει σημαντική πρόοδος και στο Eurogroup, η οποία επιβεβαιώθηκε και στα τεχνικά κλιμάκια.
Επίσης, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούσαν για λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει μια ενδιάμεση συμφωνία. Οι ίδιοι άνθρωποι, άλλωστε, επισήμαιναν ότι οι διαπραγματεύσεις εχουν πολλά επίπεδα συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών ή το επίπεδο του Eurogroup. Επιθυμία, πάντως, της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Μαΐου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε όλες τις εξελίξεις που εχουν συμβεί τον τελευταίο καιρο και τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και σήμερα.

Όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι υπουργοί ενημερώθηκαν, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά και που μπαίνουν και απο πλευράς θεσμών. Ο κ. Τσίπρας στην παρέμβαση του στο υπουργικό συμβούλιο, επίσης, αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περίγραμμα του πολυνομοσχεδίου με έμμεσο τρόπο, αναλύοντας την κατάσταση ανά θεματικές, σκιαγραφώντας στην ουσία το πολυνομοσχέδιο.

Σε ερώτηση γιατί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο δεν συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό δεν έγινε για δύο λόγους: πρώτον, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν εχει νόημα, όταν οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεύτερον, επειδή θα ήταν χρήσιμο να επιβεβαιωθεί η βούληση από την άλλη πλευρά για λύση, στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει και εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.


Αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, για επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τους εταίρους στα επονομαζόμενα «ώριμα θέματα», αυτά δηλαδή που έχει παρατηρηθεί σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές.

Η ημερομηνία που εκτιμά η κυβέρνηση πως θα είναι δυνατή μια συμφωνία είναι αρκετά κοντά, ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαΐου, έτσι ώστε μέσω μιας πιθανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία και να υπάρξει κάποια χαλάρωση της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας του ελληνικού κράτους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μορφή αύξησης του waiver και του ανώτατου ορίου έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καταρτίζεται από τον επικεφαλή Γιώργο Χουλιαράκη, και τους Παναγιώτης Παυλόπουλο, Μιχάλη Νκολακάκη, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Κων/να Κιντώνη, Έλενα Παπαδοπούλου και Δημήτρη Λιάκο. Τα πρόσωπα αυτά έχουν σαφή εντολή διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και φυσικά τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη πλευρά των εταίρων τηρείται η φόρμουλα των «έξι συν ένας», δηλαδή δύο εκπροσώπους της Επιτροπής, δύο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δύο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έναν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Οι διεργασίες του Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις 11:30 ώρα Ελλάδος και για πρώτη φορά αλλάζει ο τρόπος διεξαγωγής των συνεδριάσεων, καθώς θα υπάρχουν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων ανάλογα με τη θεματολογία που αρμόζει στην ιδιότητα τους, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα τους.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του σημερινού Brussels Group αποτελούσε το μακροοικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας καθώς και οι δημοσιονομικοί στόχοι της οικονομίας.

Μέσα στη μέρα θα γίνει διάλογος για τις ιδιωτικοποιήσεις και οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση σχετικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί θα γίνει συζήτηση για το ενεργειακό πλαίσιο της χώρας, τα φορολογικά ζητήματα και τις πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μέσα στην ίδια ημέρα θα γίνει παράθεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την ελληνική αλλά και από την Ευρωπαϊκή πλευρά καθώς και επίσης και των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18:30 και τη Κυριακή θα επιστέψει στην Ελλάδα η διαπραγματευτική ομάδα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του