Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους πεσόντες του Σεπτεμβρίου του 1943 από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

mor1

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας σε συνδιοργάνωση με την ενορία Αγίας Παρασκευής πραγματοποίησαε και φέτος την επετειακή τελετή μνήμης και τιμής για του δέκα κρεμασμένους συμπολίτες και τους επτά που μαρτυρικά θανατώθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα το Σεπτέμβριο του 1943.

mor2Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στο ενοριακό κέντρο της Αγίας Παρασκευής με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. κ. Γεωργίου, των Σεβαστών Πατέρων της Μητροπόλεως, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και των συγγενών των πεσόντων.
Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση τοπικοί φορείς και πολύς κόσμος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. κ. Γεώργιος εντός του ναού σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του 1943, στους μαρτυρικούς θανάτους των συμπολιτών μας, στην εθνική αντίσταση και απεύθυνε λόγο παρηγορητικό στους συγγενείς των πεσόντων.
Ακολούθως στο ενοριακό κέντρο παρουσία όλων των συγγενών των πεσόντων από τον κ. Γ. Κωσταγιάννη έγινε αναφορά στο πατριωτικό χρέος, διαβάστηκε ποίημα για τους δέκα απαγχονισθέντες του Νίκου Αναστασίου και δόθηκε ο λόγος στην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου για τον πανηγυρικό της ημέρας.
Η κ. Νικολάου με το λόγο της σε μία πράγματι συγκινησιακή ατμόσφαιρα αναφέρθηκε στο ιστορικό τόσο για τους δέκα απαγχονισθέντες στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς όσο και για τους επτά συμπολίτες μας που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο καθώς και στον αδόκητο θάνατο της νεαρής Σωτηρίας Καγιά.
Η κ. Νικολάου μεταξύ των άλλων είπε: « Τους νεκρούς αυτούς συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε σήμερα. Ξέρω ότι ο πόνος συνοδεύει τη σύναξη αυτή, γιατί στην καρδιά του ανθρώπου υπάρχουν ζευγαρωμένες η ανάμνηση με την ελπίδα. Η ανάμνηση αυτή όμως δεν πρέπει να είναι πικρή. Οι νεκροί αυτοί μας κληροδότησαν κάτι πιο πολύτιμο από τον πλούτο όλου του κόσμου. Την προσωπική τους φήμη, που σκορπά παντού την ευωδιά της θυσίας τους και κάνει περήφανους τους δικούς τους, και το μέγιστο δίδαγμα του πατριωτισμού, που κατευθύνει τα βήματά μας και καθοδηγεί τις πράξεις μας. Η αξιοπρέπεια του ατόμου και η προσήλωση στα πάτρια είναι οι ακατάλυτες ανθρώπινες αξίες, που δίνουν νόημα στη ζωή και την καθιστούν άξια να τη ζει κανείς. Και αυτές τις αξίες μας κληροδότησαν όσοι θυσιάστηκαν στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 1943».
Τη βραδιά πλούτισε ποιητικά ο κ. Γιάννης Ματσώτας και ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Λουκάς Φούφουλας, ο οποίος εκφώνησε τα ονόματα των πεσόντων για την αθανασία των ψυχών τους. Η τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος με σχετική ανακοίνωση “ευχαριστεί τους χορηγούς του, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Το Κέντρο διά Βίου Μάθησης «Σπουδή», τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Γεώργιο Σκλάβο και τον κ. Αθανάσιο Σκλάβο που στηρίζει πρόθυμα τις ενέργειες του Συλλόγου. Τον κ. Μιλτιάδη Σωτήρχαινα σε μνήμη του θείου του Μιλτιάδη Σ. Σωτήρχαινα. Τον κ. Χρήστο Κουντουργιώτη σε μνήμη του Χρήστου Γ. Κουντουργιώτη. Την επιχειρηματία κ. Ασημίνα Παπασπύρου. Τον κ. Άρη Τζιτζώκο και την Πολιτιστική Εταιρεία «Το Μαρτυρικό Δίστομο και οι 218 σφαγιασθέντες». Τον κ. Γιαχρίτση για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του