A STRESS TESTS ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ "ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ" Και πάλι στο τραπέζι το "κούρεμα" των καταθέσεων - Bloomberg: "Δεν φτάνουν τα 25 δισ.ευρώ"


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Το bail in η αλλιώς επί το ελληνικότερον το "κούρεμα" των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται και πάλι στο "τραπέζι" οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Mάλιστα ανεβάζει το ποσό της ανακεφαλαιοποιήσης στα 25 δισ.ευρώ από τα 11-14 δισ. που ήταν αρχικά καθώς όπως αναφέρουν στις ελληνικές τράπεζες οι ελεγκτές κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι υπερτιμημένα (overvalued).Το ποσό όμως ενδέχεται να ανέβει κι άλλο, καθώς ακόμα η διαδικασία συνεχίζεται.Ελληνες τραπεζίτες μιλώντας στο Reuters στις 11 Ιουλίου (πριν την συμφωνία) υπολόγιζαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε 10-14 δισ. ευρώ.
Μόλις υπογράφτηκε η συμφωνία υπήρξε μια σχετική αναβάθμιση των ενεχύρων και των τίτλων των τραπεζών τα οποία τώρα αποτιμούνται αφού οι τράπεζες περνούν από την διαδικασία των stress tests.Όμως από τα stress tests προκύπτουν καινούρια δεδομένα. Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών κατά το Bloomberg έχουν υπερκτιμηθεί. Εάν ατό συμβαίνει τότε αυτόματα θα παρουσιάσουν «τρύπες» στα κεφάλαιά τους.

Αυτό θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους ή στον περιορισμό μη βασικών δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια ώστε να μην καταφύγουν σε bail in.

"A significant shortfall could also force Greek banks to sell assets, or scale down non-core activities, in order to raise capital, before tapping taxpayers’ money", αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, και όλοι κατααλβαίνουν ποιοι είναι οι "taxpayers" (φορολογούμενοι).

Δηλαδή το bail in βρίσκεται στο "τραπέζι", στην ουσία δεν έφυγε ποτέ, και δεδομένου ότι οι Έλληνες πολίτες δεν διαθέτουν πλέον (πλην κάποιων) ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στις τράπεζες, αυτά που κινδυνεύουν είναι τα χρήματα των επιχειρήσεων τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργίας τους.

Εάν υπάρξει τελικώς bail in, και αυτό γίνει το 2016 τότε εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί σε καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα και δεν θα αποδώσει, διότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερων ποσών, οπότε τίθενται σ εάμεσο κίνδυνο όλες οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υιοθετησει τη σχετική κοινοτική οδηγία αλλά θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους οπότε θεωρητικά δεν θα αποκλείονταν νομικά το «κούρεμα» των καταθέσεων από μικρότερα ποσά, εάν αυτό γίνονταν άμεσα.

Βέβαια πολύ δύσκολα θα βρίσκονταν κυβέρνηση να το εφαρμόσει ακόμα και με νωπή λαϊκή εντολή, καθώς ουδείς συζήτησε προεκλογικά κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση πριν από τους καταθέτες, θα χάσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, μετά ακολουθούν οι καταθέτες.

Στην περίπτωση του bail in υπάρχει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τραπεζών ώστε να μειωθούν τα κόστη, σενάριο που παίζει από το 2011.

Οι τέσσερις τράπεζες να συγχωνευθούν σε δύο, αλλά τότε δημιουργείται μεγάλη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την χρηματοδότησή της.


Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του